Babeczki śniadaniowe z kaszą manną

Muffinki śniadaniowe w wersji bezglutenowej znalazły już wielu miłośników.

Babeczki śniadaniowe z kaszą manną to kolejna odsłona tych rewelacyjnych babeczek.

Zachęcam do wypróbowania i życzę Smacznego

 

Babeczki śniadaniowe z kaszą manną

(wegańskie)

Czas przygotowania: 10 minut + 25-30 minut pieczenia

Ilość: 12 szt.

Składniki:

suche

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g kaszki manny orkiszowej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu (można pominąć)
  • szczypta soli himalajskiej różowej drobnej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów

mokre

  • 2 dojrzałe banany ok. 200g
  • 200 g soczystych jabłek
  • 25 g cukru kokosowego (można pominąć)
  • 50 ml oleju roślinnego np. z pestek winogron
  • 50 ml mleka orkiszowego lub innego roślinnego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, formę do muffinek wykładamy papilotkami
  2. Wsypujemy do miski płatki i kaszkę, dodajemy sodę, cynamon, sól, cukier kokosowy i proszek do pieczenia, mieszamy
  3. Jabłka ścieramy na drobnych oczkach tarki umieszczamy w stalowej misce, dodajemy pokrojone banany, sok z cytryny i blendujemy na puszystą masę
  4. Do owoców dolewamy olej, ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy
  5. Przelewamy mokre składniki do suchych, dokładnie mieszamy łyżką łącząc składniki, odstawiamy na 5 minut
  6. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcje ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  7. Pieczemy 25-30 minut, ciepłe wykładamy na kratkę i odstawiamy do wystudzenia

Fot. Katarzyna Jankowska

7 komentarzy to "Babeczki śniadaniowe z kaszą manną"

  • comment-avatar
    Michalina Słowiok 12 kwietnia 2017 (19:13)

    Czy można czymś zastąpić banany? Syn uczulony jest też na nie 🙁

  • comment-avatar
    Kasia Kaluźna 22 maja 2017 (20:19)

    a zamiast jabłek? córa z kolei na to uczulona ;-/

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 maja 2017 (13:00)

      Wczoraj zamiast jabłek i bananaów dodałam rabarbar, wcześniej rozgotowany na pulpę i zblendowany, wyszły smaczne choć lekko kwaśne. Jeśli zamiast jabłek doda pani właśnie taki mus rabarbarowy i zatrzyma banany będzie idealnie:)

  • comment-avatar
    Lila 22 lutego 2020 (18:57)

    Bardzo ciekawy przepis, bo bez mąki i jajka. A babeczki smaczne! Zamiast orkiszowej dodałam kaszkę z płaskurki, bo akurat taką mam, ale np. ryżowa też pewnie dałaby radę. Zastanawiam się tylko, czy by nie zmielić płatków owsianych dla bardziej wybrednych. Przeliczyłam sobie wagę składników i wyszło mi: szklanka płatków, 3/4 szklanki kaszki, 5 łyżeczek cukru (ale można dodać mniej, owoce są słodkie). Może komuś bez wagi pomoże;-) Dziękuję, pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Anka 28 maja 2020 (12:53)

    Czy babeczki mają być mokre w środku czy coś mi nie wyszło?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 maja 2020 (13:27)

      Będą wilgotne ale mogło się zdarzyć Pani jabłka były bardziej soczyste niż moje i babeczki wyszły zbyt mokre. Trzeba ocenić jakimi jabłkami dysponujemy i gdy są zbyt mokre, odcisnąć trochę soku.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.