fbpx

Brownie karobowe z malinami (wegańskie, bez cukru)

Podpowiedź na dzisiejsze ciasto otrzymałam od pani grafik, która opracowała logo mojego bloga.

Dostosowałam jej przepis do możliwości mojego alergika i wyszło takie brownie jak widać.

Smakuje mojej rodzinie a zwłaszcza dzieciom. Oboje z mężem chętnie sięgamy po brownie według Nigelli, brownie bez mąki.

Migdały można zastąpić orzechami o ile nie ma na nie uczulenia. Bez migdałów, jak dla mnie to ciasto jest zbyt zwarte.

Dzięki melasie karobowej ciasto jest słodkie.

Brownie z malinami świetnie smakuje także z dodatkiem lodów czy musu malinowego.

Zapraszam i życzę Smacznego

Brownie karobowe z malinami

 (wegańskie, bez cukru, bez kakao)

Składniki:

  • 150 ml oleju roślinnego lub stopionego masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 250 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 500 ml mleka roślinnego lub wody
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 500 lub 700
  • 125 g karobu w proszku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g płatków migdałów
  • maliny

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg)
  2. Foremkę do pieczenia (25 cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia
  3. W jednej misce umieszczamy ciepły olej lub masło, ciepłą wodę lub mleko i ciepłą melasę, miksujemy, dodajemy ekstrakt wanilii
  4. W drugiej misce umieszczamy przesianę mąkę, przesiany karob, proszek do pieczenia, mieszamy
  5. Przelewamy stopniowo mokre składniki do suchych miksując aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, dodajemy płatki migdałów, mieszamy
  6. Ciasto wlewamy do wcześniej przygotowanej formy, wciskamy przygotowane maliny, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut (sprawdzamy przed wyjęciem czy ciasto jest suche w środku przy pomocy drewnianego patyczka)
  7. Odstawiamy do schłodzenia, po 15 minutach wyjmujemy wraz z papierem i odstawiamy do całkowitego przestudzenia
  8. Kroimy już zimne ciasto

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

9 komentarzy to "Brownie karobowe z malinami (wegańskie, bez cukru)"

  • comment-avatar
    Ewa 10 października 2014 (20:35)

    No to mam już plan na jutro 😀

    A czy zamiast melasy można dodać syrop z agawy lub miód?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 13 października 2014 (12:00)

      Nie próbowałam jej zastąpić, ona zamienia tutaj cukier i kakao. Wyjdzie po prostu coś innego:)

  • comment-avatar
    Anna 5 listopada 2014 (21:21)

    Pani Katarzyno a czy melase z chleba swietojanskiego mogę zastapic melasa trzcinowa?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 listopada 2014 (00:02)

      Melasa karobowa zamienia tu nie tylko cukier ale także kakao. Według mnie można użyć zamiennie, także i miód by się sprawdził ale głowy nie dam jak wyjdzie:) Proponuję zwiększyć ilość karobu w proszki do 200g.:)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 listopada 2014 (00:09)

      Melasa karobowa zamienia tu nie tylko cukier ale także kakao. Według mnie można użyć zamiennie, także i miód by się sprawdził ale głowy nie dam jak wyjdzie:) Proponuję zwiększyć ilość karobu w proszku do 200 g.:)

  • comment-avatar
    Marysia Wiązowska 7 kwietnia 2015 (16:41)

    Czy moge wykorzystac inną mąke? Żytnia, gryczaną?

  • comment-avatar
    Kasia 24 lipca 2019 (19:54)

    A można czegoś innego użyć zamiast płatków migdałowych (alergia na orzechy)?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 lipca 2019 (18:03)

      Np. chufa czyli zmielonych orzechów tygrysich, które nie są orzechami i osoby uczulone mogą je jeść zamiennie. To bulwy cibory jadalnej sprzedawane w postaci suszonej lub zmielonej. Nie bałabym się dodać wiórków kokosowych albo zmielonych nasion pinioli:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.