Chrupiąca ciecierzyca – zdrowa przekąska nie tylko dla Alergika

Podczas tegorocznych wakacji Mój Alergik delektował się pysznymi „orzeszkami”. Wylegiwał się na plaży i chrupał prażoną ciecierzycę, my zresztą też. Słodkie ziarna i bardzo wciągające! 
Postanowiłam je wyczarować domowym sposobem. Dowiedziałam się w Turcji, że mogę użyć zarówno ugotowanych wcześniej ziaren ciecierzycy, tylko namoczonych oraz takich z puszki. Wybrałam dwie pierwsze wersje do przetestowania. Uważam, że opcja z namoczeniem ziaren jest praktyczniejsza. Zalewasz je wodą, kładziesz się spać, rano odcedzasz, wstawiasz do piekarnika i gotowe. 
Ugotowane ziarna także należy namoczyć, a potem jeszcze ugotować zanim wstawi się do piekarnika, więc o jedną czynność wykonujemy więcej. Różnica polega tylko na czasie prażenia. Podgotowana ciecierzyca krócej (prawie o połowę) wygrzewa się w piekarniku:)
Obie wersje smakują tak samo, możemy je doprawić według swoich upodobań i możliwości. Ja skropiłam swoje oliwą i oprószyłam solą morską. 
Polecam bardzo i zapraszam do wypróbowania zdrowej przekąski.
 
Smacznego 

Chrupiąca ciecierzyca

(wegańska, bez cukru, bezglutenowa)

 CZAS PRZYGOTOWANIA: namoczenie – cała noc

CZAS PRAŻENIA: 30-40 minut namoczone ziarno, 15-30 minut ugotowane
Składniki:

  • ziarno suszonej ciecierzycy (ilość dowolna) u mnie 250 g
  • 2 łyżki oliwy (można pominąć)
  • sól morska (można użyć paprykę, zioła jak kto lubi i co może)

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
  2. Wylewamy wodę, płuczemy, osuszamy ziarno, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i ziołami, mieszamy
  3. Nagrzewamy piekarnik do 160°C (u mnie termoobieg)
  4. Wykładamy ziarno na blaszkę (u mnie wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika
  5. Od czasu do czasu mieszamy prażące się ziarenka, aby równomiernie nabrały złocistej barwy
  6. Sprawdzamy czy ziarna są gotowe (ziarno musi być chrupiące, jeśli jest miękkie w środku za wcześnie aby je wyciągać z piekarnika, ale smakuje również dobrze i w takiej wersji nadaje się jako dodatek do zup krem:)
  7. Prażymy tak długo, aż ciecierzyca będzie chrupać (jeśli zbyt szybko brązowieje zmniejszamy ogień, każdy piekarnik jest inny!)
  8. Gotową ciecierzycę można chrupać prawie zaraz po uprażeniu (szybko stygnie)
Wersja z ugotowanej ciecierzycy
 
chrupiąca ciecierzyca

Wersja z namoczonej ciecierzycy

Wersja wakacyjna z Turcji

 

  • Judyta

    Która wersja bardziej przypadła Wam do gustu? 🙂

  • Obie tak samo smakują. Wybieram tę bez gotowania bo mimo wszystko mniej kłopotliwa. Gotując ciecierzycę trzeba tez uważać, aby jej nie rozgotować:)

  • Pyszny pomysł 🙂

  • Aga

    Świetny pomysł na zdrową przekąskę. Koniecznie muszę wypróbować 🙂

  • Spadlas mi z nieba z tym przepisem! 😀
    Ciecierzyce uwielbiam i wlasnie zastanawialam sie nad salatka z jej ''udzialem''. Ajjj! 😀
    Juz wiem! Uzyje Twojego przepisu, zeby uprazyc ciecierzyce <3 bedzie chrupiaca i nada salatce niebanalnego charakteru 😀
    Dziekuje :*

  • Pozytywnie Kreatywnie; Podpatrzone w Turcji:)

  • Aga; Ja podskubuję codziennie, polecam:)

  • Klaudia; Super:) Może do sałatki to podpraż je do momentu kiedy są rumiane lecz miękkie w środku, aby z zaskoczenia zębów nie połamać:)

  • Anonymous

    To jest pyszne! Zaskakująco pyszne! Moja 2,5 letni córka zajada się tym jak szalona. Dziękuję za ten przepis 🙂

    Małgorzata

  • Małgorzata; A jakie zdrowe przy okazji:) Dziękuję za komentarz

  • Idę namoczyć ciecierzycę 😀

  • Marlena

    Kiedyś znalazłam taki przepis w internecie i zachęcona pomysłem na zdrową przekąskę postanowiłam zrobić na imprezę. Piekłam ugotowaną ciecierzycę, ale coś (tylko co – w takim krótkim przepisie)musiało pójść nie tak – ciecierzyca nie chciała stać się chrupiąca, wciąz była miękka, piekłam ją długo, ale tylko zmalała i wyschła zamiast się ładnie upiec. Chyba, że po prostu spodziewałam się efektu, który tu nie miał zaistnieć. Dodałam miód, paprykę i inne przyprawy. Mi nawet smakowało, ale znajomym nie. Może problem był z piekarnikiem – być może za słabo grzał. Jeszcze nie powtarzałam tego.

    • Proszę spróbować według mojego przepisu. Możliwe, że dodatki których pani użyła wpłynęły na strukturę ciecierzycy, może to przez miód? Miodu i tak nie wolno tak zapiekać ponieważ traci wszystkie wartości i staje się zwykłym cukrem. Dopiero po upieczeniu warto je posmarować miodem. Robiłam wiele razy, jeśli chcę zrobić z nich coś na wzór „groszku ptysiowego” wtedy piekę krócej ale jeśli mają być chrupiące dłużej, mieszam na blaszce, próbuję i wyciągam zanim się przypalą:) Powodzenia

      • Marlena

        Dziękuję za odpowiedź. Niedługo spróbuję ponownie, bo te na pani zdjęciu wyglądają zdecydowanie inaczej. Użyję też ciecierzycy tylko namoczonej, nie gotowanej. Co do miodu – wiem, że nie można podgrzewać, wtedy chodziło jedynie o smak 😉

  • Anna Ignatowska

    Co dodać i kiedy by były na słodko? 🙂

    • Można wymieszać namoczoną ciecierzycę w syropie roślinnym i zapiekać. Jeśli jednak chcemy użyć syrop klonowy czy miód to żeby zachować ich wartości smarujemy ciepłe ziarno po wyjęciu z piekarnika i podajemy lekko lepiące się kuleczki:)
      Spróbuję przygotować wersję na zdrową słodką ciecierzycę, dziękuję za inspirację.

  • Iwona Wilkanowska

    genialna przekąska na drogę. ostatni weekend spędziałam na wycieczce i „chrupki” okazały się super zagryzaczem na drogę 🙂

  • Anna Kowalewska

    na ile mniej więcej stopni ustawia pani piekarnik ?

    • Na 160 C (termoobieg) ale piekę dłużej ale nie przypalają się. Na początku nastawiałam na 180. Lepiej na niższej, każdy piekarnik jest inny.

      • Anna Kowalewska

        dziękuję za odpowiedź 🙂

  • z ugotowanej ciecierzycy wygląda jakoś lepiej. Jest różnica w smaku? Kupiłam wczoraj Twoją książkę i dzisiaj będę robić pierogi jaglane 🙂 Gratuluje i powodzenia z dalszymi książkami 🙂

    • Nie ma różnicy, to może być kwestia zdjęcia. Stale robię ją tylko z namoczonej i jest super, szkoda prądu lub gazu na to gotowanie. Pozdrawiam

  • Katarzyna Ciołczyk

    DZISIAJ PRZYGOTOWAŁAM CIECIERZYCĘ NAMOCZONĄ MAM NADZIEJĘ ŻE MOJEJ MAŁEJ KSIĘŻNICZCE ZASMAKUJE BO NIE WIEM JAK U PAŃSTWA ALE MOJA MAŁA JAK DOWIEDZIAŁA SIĘ ŻE JEST ALERGIKIEM PEŁNĄ PIERSIĄ I MA UCZULENIE NA GLUTEN PRZESTAŁA JEŚĆ WIĘC ŁAPIĘ SIĘ KAŻDEJ ALTERNATYWY A PANIE POMYSŁY ZNALAZŁAM W KSIĄŻCE KTÓRĄ KUPIŁAM SUPER !!!!!

    • Polaczek

      Proszę tak nie krzyczeć!

      • Myślę, że pani Kasia nie miała zamiaru podnosić głosu co wynika też z treści komentarza, ale faktem jest, że pisownia dużą literą w sieci jest odpowiednikiem krzyku.

  • Marta

    Młodszy zajada w szkole i częstuje kolegów 🙂

  • Derry Atari

    Dzięki, wyszło super ! 🙂

  • Justyna Chmiel

    Czy można przygotować taką ciecierzycę we frytkownicy na gorące powietrze?