Ciasteczka owsiano-kokosowe (bez cukru, wegańskie)

image_pdfPobierz PDF
Przyznaję się bez bicia, że to za mną od kilku dni „chodził kokos”. Nikt w domu jakoś nie prosił o coś słodkiego. 
Otwarta puszka mleka kokosowego nie mogła się przecież zmarnować, więc wyczarowałam jeszcze pyszne ciasteczka kokosowe. Chciałam, aby były słodkie jednak zamiast cukru użyłam syropu ryżowego. Wyszły małosłodkie, chrupiące ciasteczka, na drugi dzień nadal kruche ale nieco twardsze. 
Można oczywiście zwiększyć ilość syropu, można zastąpić go cukrem ale czy warto dorzucać sobie zbędnych kalorii i narażać organizm na podrażnienia? 
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

 

Ciasteczka owsiano-kokosowe

(wegańskie, bez cukru)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut
CZAS PIECZENIA: 2 x 15 minut
LICZBA PORCJI: 22 ok. 7 cm
Składniki:
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
  • 80 g płatków owsianych drobnych (u mnie górskie)
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 125 ml syropu ryżowego (lub innego gęstego)
  • 60 ml oleju kokosowego (w formie płynnej)
  • 150 ml mleka kokosowego
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i wiórki kokosowe, mieszamy całość
  2. Dolewamy syrop roślinny, olej a następnie mleko
  3. Wyrabiamy ciasto ręcznie (będzie się kleić na początku, można dłonie wysmarować olejem, nie dosypujmy mąki ani płatków)
  4. Odstawiamy ciasto na 5 minut (lekko napęcznieje, płatki wchłoną płyn i już nie powinno się kleić)
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  6. Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
  7. Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce w 2 cm odległości od siebie (ciasteczka urosną),spłaszczamy każdą kulę przy pomocy dna od kieliszka (można go nasmarować olejem, aby się nie przyklejał)
  8. Wstawiamy blaszkę z ciasteczkami (u mnie 12 szt na blaszce) do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut (mają być przyrumienione)
Wskazówki:
Mąkę orkiszową w skali 1:1 można zastąpić mąką pszenną.
Można dodać cukier trzcinowy ok. 100 g zamiast syropu roślinnego.
Olej kokosowy można zastąpić olejem rzepakowym.
Mleko kokosowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym, ale to już nie będą te same ciasteczka:)
 

 Ciasto zaraz po wyrobieniu