fbpx

Ciasto amarantusowe orkiszowe (bez cukru, wegańskie)

Przeglądałam ostatnio Internet w poszukiwaniu przepisów na mój pierwszy chleb na zakwasie a natrafiłam na przepis, który mnie od razu zaciekawił. Nigdy jeszcze nie robiłam sypanych ciast, to właśnie takie jest. Przygotowanie tego ciasta to dziecinna sprawa, mieszamy składniki, przesypujemy, wstawiamy do piekarnika i po przestygnięciu można jeść. 
W oryginalnym przepisie miarką jest szklanka. Ja użyłam swojego kubka o pojemności 250 ml, potem zważyłam suche składniki i w przepisie poniżej podaję je w gramach. 
Ciasto bez cukru, z samych zdrowych składników można jeść bez wyrzutów sumienia:)  
 
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Ciasto amarantusowe orkiszowe

(wegańskie, bez cukru)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut 
CZAS PIECZENIA:40-50 minut
Składniki:
  • 100 g mąki amarantusowej
  • 100 g płatków owsianych drobnych (można użyć drobnych płatków orkiszowych)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (u mnie typ 2000)
  • 100 g kaszki manny orkiszowej
  • 125 ml oleju ryżowego
  • 125 ml syropu daktylowego lub ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • szczypta kardamonu
  • ok. 1 kg owoców (u mnie jabłka)

Przygotowanie:

  1. Suche składniki odmierzamy i umieszczamy w dużej misce
  2. Dodajemy olej ryżowy, syrop daktylowy i przyprawy, mieszamy całość (u mnie przy użyciu miksera). Powstanie ciasto w formie kruszonki
  3. Obrane jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, kroimy na małe kosteczki, dokładamy do  „kruszonki”
  4. Mieszamy dokładanie wszystkie składniki
  5. Przygotowujemy okrągłą dużą formę (u mnie z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm), wykładamy ją papierem do pieczenia
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180°C 
  7. Wsypujemy ciasto do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut
  8. Upieczone ciasto studzimy ok. 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy 
  9. Podajemy najlepiej dobrze wystudzone, aby się lepiej kroiło (może się kruszyć)

Wskazówki: Można użyć innch owoców na przykład gruszek czy śliwek, można owoce pomieszać. Ważne jednak, aby nie było ich mniej niż 800 g. Ja użyłam pół kilograma jabłek i ciasto było zbyt kruche, za mało związane.

 
 

4 komentarze to "Ciasto amarantusowe orkiszowe (bez cukru, wegańskie)"

  • comment-avatar
    de 10 maja 2015 (12:55)

    Czym zastąpić „syrop daktylowy lub ryżowy”? Nie za bardzo wiem, co to jest i skąd to wziąć:) I czy jest niezbędne w tym cieście? Pozdrawiam!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 10 maja 2015 (22:41)

      Można zastąpić klarownym miodem, Golden Syrupem lub syropem z Agawy. Nie próbowałam tego ciasta w innej wersji więc trudno mi orzec jak się zachowa przy zmianach lub rezygnacji z syropu.

      • comment-avatar
        de 12 maja 2015 (20:36)

        Ok dziekuję:) A ten syrop ma wiązać, czy po prostu słodzić?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.