Domowe batony energetyczne z żurawiną i morelami (wegańskie, dla Biegacza)

Na wszystko przychodzi czas. Zrobiłam wczoraj swoje pierwsze, domowe batony energetyczne! 
W sklepach dla sportowców, w klubach fitness a nawet w zwykłych kioskach jest ich pełno. Ich skład jednak odstrasza przed zakupem. Jadłam co prawda kilka takich przed moim półmaratonem, pocieszam się bo te które mi polecono, skład miały zdecydowanie lepszy od ogólnie dostępnych:) Powiem nawet, że były smaczne. Teraz jednak mam własne, zdrowe dopalacze i pełno pomysłów na kolejne ich rodzaje. 
Są trochę jak ciastko z dużą ilością bakalii i ziaren, miękkie, smakują pysznie. Wierzę, że skusicie się aby je jak najszybciej zrobić. To wspaniała przekąska dla dzieci na II śniadanie, do pracy czy na długie wybieganie. 
Ponieważ to moje pierwsze, na spokojnie podeszłam do ich tworzenia. Następne będą z migdałami, różnymi płatkami, owocami, zrobię je także w wersji bezglutenowej. 
Przygotowanie tych batonów to kwestia kilku minut, niecałe pół godziny pieczenia, chwila na wystudzenie i można się nimi cieszyć. 
Jak w przypadku innych moich przepisów, nie bójcie się zamieniać, zmieniać proporcji. Użyłam olej kokosowy ale jeśli takiego nie macie użyjcie masło klarowane, olej rzepakowy, a nawet oliwę z oliwek jeśli jej smak Wam nie przeszkadza w słodkościach. 
Czekam na Wasze komentarze i wrażenia!
Przepis dołączam do akcji Bez Pszenicy, Śniadaniowe Wypieki
Zapraszam i życzę Smacznego
 

CZAS PRZYGOTOWANIA:10 minut 
CZAS PIECZENIA: 20-30 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 16 szt (ok. 3cm x 8cm)
Składniki:

  • 200 g płatków owsianych drobnych (albo błyskawicznych)
  • 60 g suszonych moreli (drobno pokrojonych)
  • 60 g suszonej żurawiny (u mnie lekkosłodzona lub bez cukru)
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (można pominąć jeśli nie jest dozwolona)
  • 100-150 g syropu z Agawy (można użyć klarowny miód jeśli dozwolony lub inny syrop roślinny)
  • 75 ml płynnego oleju kokosowego
  • 150 ml letniej wody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki odmierzamy i umieszczamy w naczyniu, dolewamy olej, syrop roślinny i sok z cytryny, mieszamy dokładnie przy użyciu drewnianej łyżki lub miksera
  2. Dolewamy wodę i znów mieszamy całość (masa ma być zwarta, napęcznieje po chwili)
  3. Naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 25 cm x 16) lub formę do pieczenia smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia
  4. Nagrzewamy piekarnik do 160°C (u mnie termoobieg)
  5. Wykładamy gotową masę na dno naczynia i rozkładamy na grubość ok. 2 cm , dobrze dociskamy do dna, uklepujemy, wyrównujemy powierzchnię, którą następnie smarujemy syropem lub miodem (wszystko zrobiłam przy użyciu łyżki)
  6. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut (wierzch ciasta ma się zrumienić)
  7. Wyjmujemy upieczony baton z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia, kroimy na mniejsze kawałki
Wskazówki:
Każdy batonik można owinąć w papier czy folię aluminiową.
Batony są miękkie po przestudzeniu. 
Moja wersja jest mało słodka, można zwiększyć ilość syropu lub miodu, to kwestia upodobań.