Domowe masło klarowane

Przepis na masło klarowane jest na blogu wraz z przepisem na Sałatkę z Rukoli. Postanowiłam jednak przydzielić mu oddzielny wpis, aby łatwiej go można było wyszukać w bazie.
Masło klarowane powstaje poprzez podgrzanie masła i dokładne  zebranie gromadzącej się na wierzchu piany. Jest właściwie najlepszą postacią masła, którą można wykorzystać do gotowania i smażenia.

„Wyjątkową cechą masła klarowanego, czyli masła pozbawionego pochodzących z mleka substancji stałych, są jego właściwości lecznicze, niespotykane wśród innych tłuszczów nasyconych. Według doktora medycyny Rudolpha Ballentine’a masło klarowane zawiera kwas masłowy, czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi w organizmie poziom naturalnej substancji przeciwwirusowej.”
Źródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford
  
Mój syn ma 5 klasę uczulenia na mleko krowie ale przygotowane przeze mnie masło klarowane toleruje bez najmniejszych problemów.
 
Zapraszam po przepis

Domowe masło klarowane

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS SMAŻENIA: 12-15 minut
 
 Składniki:
  • 300 g masła niesolonego 82% tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy w rondlu masło aż do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień tak, aby masło podczas gotowania tylko lekko bulgotało (u mnie 4 w kuchence elektrycznej)
  2. Gromadzącą się na wierzchu pianę cały czas zbieramy, aż do uzyskania klarownego płynu (czynność tę wykonuję zarówno przy pomocy małego bardzo drobnego siteczka oraz zwykłej łyżki, którą zbieram także osad gromadzący się na brzegach naczynia)
  3. Po około 10 minutach kiedy masło przestanie się gotować, a za to da się usłyszeć dźwięk smażonego oleju, zestawiamy rondel  z ognia i postawiamy do ostygnięcia na około 2 minuty
  4. Klarowane masło bardzo delikatnie przelewamy do szklanego pojemnika (nie plastikowego!) może być gliniany, (ja dodatkowo wykładam szklany słoiczek gazą, przez którą przelewam masło i w ten sposób jeszcze dokładniej je oczyszczam), odstawiamy do przestygnięcia
  5. Przechowujemy w lodówce nawet kilka tygodni

Źródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford, s.224

OLYMPUS DIGITAL CAMERA