Gofry szpinakowe wegańskie

Jeśli masz ochotę na gofry inne niż te, które zazwyczaj jadasz, to dobrze się składa bo dziś zapraszam Cię na gofry szpinakowe wegańskie na wytrawnie.

Można je zjeść na ciepło, zaraz po upieczeniu, można też zachować je na drugi dzień i zabrać na lunch do szkoły czy pracy.

Gofry szpinakowe możemy także ponownie podgrzać w gofrownicy.

Moje gofry szpinakowe podałam z letnimi pomidorami, awokado i kiełkami rzodkiewki, ale można je przygotować także z hummusem, pastą warzywną czy serem wegańskim.

Jeśli jadasz mięso i ryby to przygotuj tę pyszną zieloną kanapkę z ich udziałem.

Więcej przepisów na różne gofry znajdziesz klikając TUTAJ oraz w moich książkach z serii Mama Alergika Gotuje.

A jeśli już mowa o książkach, to zapraszam Cię do skorzystania z okazji pojawiających się w Outlecie MAG.

Książki w Outlecie MAG mają lekko uszkodzone okładki, a co za tym idzie możesz je kupić z nawet 35, 40 i 50% rabatem. Pojawiają się zazwyczaj pojedynczo, więc kto pierwszy ten zyskuje.

Zapraszam na zielone gofry i życzę Smacznego

Gofry szpinakowe

(wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 2 x 4 minuty

Ilość: 3 szt.

Składniki:

  • 100 g szpinaku baby
  • 200 ml mleka orkiszowego*
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (można pominąć)
  • 175 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 pełna łyżka zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • szczypta soli himalajskiej drobnej
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

  1. Szpinak myjemy i umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy mleko i 1 łyżeczkę octu jabłkowego (można sok z cytryny), blendujemy dokładnie.
  2. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej i zmielone siemię lniane, blendujemy krótko lub miksujemy w misce.
  3. Ciasto odstawiamy na 5 minut (jeśli za bardzo zgęstnieje, dodajemy 50 ml mleka, mieszamy).
  4. Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy olejem, wylewamy porcje ciasta i pieczemy, w zależności od mocy urządzenia od 4-8 minut, (im wyższa moc, tym krócej pieczemy).
  5. Gofry podajemy na ciepło lub na zimno w zastępstwie pieczywa.

Wskazówki:

*Mleko powinno mieć temperaturę pokojową.

Gofry możemy ponownie odgrzewać w gofrownicy.

Nadają się do jedzenia na drugi dzień.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

4 komentarze to "Gofry szpinakowe wegańskie"

  • comment-avatar
    Gosia 28 sierpnia 2019 (14:04)

    Zrobiłam dzisiaj. Od jakiegos czasu szukałam bezjajecznych gofrów ze szpinakiem i ten przepis spadł mi jak z nieba. Gofry są pyszne. Chrupiące po upieczeniu a i po 3 godzinach też świetnie się maja. Z synkiem zajadalismy się. Jedyna modyfikacja to użyłam mleka sojowego bo takie miałam w domu uwielbiamy Pani przepisy

  • comment-avatar
    Magda 23 października 2020 (18:48)

    Jakiej mąki bezglutenowej mogłabym dodać do gofrów?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 października 2020 (18:54)

      np. gryczanej niepalonej czy sorgo 2/3 i 1/3 skrobi plus papka z siemienia albo 1 łyżeczka zmielonej babki płesznik lub jajowatej.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.