Koktajl dla sportowca

image_pdfPobierz PDF

Koktajl dla sportowca!

Słodki upieczony ziemniak (batat) dodany do koktajlu nadaje mu kremowej konsystencji i jest źródłem beta karotenu, witaminy C, potasu i żelaza.

Zawiera także mangan i miedź, które mają znaczenie dla prawidłowej pracy mięśni.

Jarmuż bogaty we wszystko co cenne dla naszego organizmu dostarczy wielu witamin i minerałów, między innymi wapń, żelazo, witaminy A i C

 

Niestety nie jest to koktajl dla osób uczulonych na jabłko czy pyłek brzozy.

Jestem jednak pewna, że potraktujecie to zestawienie jako inspirację i dobierzecie odpowiednie dla siebie owoce.

Jeśli w diecie wyeliminowane są cytrusy polecam naturalny sok z żurawiny, zawiera więcej witaminy C niż cytryna.

 

O inulinie pisałam TUTAJ, zapraszam do poznania jej właściwości.

 

Na blogu znajduje się więcej przepisów na różne smaczne i wartościowe Koktajle

 

Zapraszam i życzę Smacznego

 

Koktajl dla sportowca – jarmuż, jabłko i batat

(wegański, bezglutenowy)

 

Czas przygotowania: 5 minut (bez pieczenia batatu)

Ilość: ok. 350 ml

 

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 2-3 liście jarmużu
  • 50 g upieczonego batatu
  • 1 łyżeczka inuliny (naturalny prebiotyk)
  • sok z ½ cytryny lub sok z żurawiny
  • 250 ml naturalnego soku jabłkowego bez cukru

Przygotowanie:

  1. Upieczony batat obieramy ze skórki
  2. Liście jarmużu myjemy, pozbawiamy twardych części
  3. Jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy
  5. Podajemy do wypicia od razu po przygotowaniu

 

 

Fot.Katarzyna Jankowska

Fot.Katarzyna Jankowska