Kremowy budyń waniliowy

Szybki, prosty i kremowy budyń waniliowy na bazie mleka owsianego. Serwuję go mojemu alergikowi bardzo często. Czasami mleko mieszam z sokiem owocowym i wówczas powstaje budyń smakowy. Polecam zwłaszcza w zbliżającym się roku szkolnym. Taki domowy budyń to szybka porcja ciepłego dania przed wyjściem do szkoły. Zapraszam i życzę Smacznego

Kremowy budyń waniliowy

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 250 ml mleka owsianego bezglutenowego
  • 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. W niedużym rondelku, na średnim ogniu gotujemy 150 ml mleka
  2. W 100 ml zimnego mleka rozprowadzamy skrobię z dodatkiem wanilii i łyżki syropu roślinnego
  3. Roztwór stopniowo wlewamy do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając
  4. Gotujemy aż budyń zgęstnieje, ok. 1 minuty
  5. Podajemy od razu z dodatkiem soku lub owoców

Wskazówki: Zamiast mleka owsianego możemy użyć inne mleko roślinne. Zamiast skrobi kukurydzianej, skrobię ziemniaczaną (płaskie łyżki) lub tapiokę. Do mleka, podczas gotowania, można dodać łyżeczkę masła klarowanego.  

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska