Naleśniki jaglane z karobem (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Podczas warsztatów śniadaniowych na Stadionie Narodowym przygotowaliśmy nie tylko naleśniki jaglane waniliowe, ale także tak na próbę, naleśniki z dodatkiem karobu (mączki chleba świętojańskiego). Karob dostarczyła nam firma Bakra, o której na blogu już wspominałam wielokrotnie.

Naleśniki jaglane powstały na bazie mleka jaglanego przygotowanego domowym sposobem. Domowe mleko, jak mieli okazję się przekonać uczestnicy warsztatów, jest bardzo proste w wykonaniu. Na blogu znajduje się przepis na mleko ryżowe oraz na mleko owsiane.   

Przepisy na Mleko z kaszy jaglanej oraz na Naleśniki jaglane waniliowe, znajdują się w mojej książce „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie”.

Książka dnia 3 grudnia ukaże się na rynku, a już dziś można ją zamówić w przedsprzedaży na hitsalonik.pl

 

Na blogu znajduje się więcej przepisów na naleśniki, nie tylko bezglutenowe:)  

Zapraszam i życzę Smacznego

Naleśniki jaglane z karobem

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość: 6-7 szt. ok. 20 cm 

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 100 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka siemienia lnianego złocistego + 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 250 ml domowego mleka jaglanego (o temperaturze pokojowej)
  • 50 -75 ml wody mineralnej
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, mielemy na mąkę, umieszczamy w misce
  2. Dodajemy tapiokę lub skrobię, proszek do pieczenia, przesiany karob w proszku, mieszamy
  3. Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą, dokładnie mieszamy otrzymując gęstą papkę, którą dodajemy do mąki
  4. Do odmierzonego mleka dolewamy wodę, olej, pastę waniliową, mieszamy
  5. Płynne składniki stopniowo wlewamy do mąki, miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (w razie konieczności dolewamy więcej mleka lub wody)
  6. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju
  7. Naleśniki smażymy na średnim ogniu, z każdej strony (jedna ok. 1 minuty, druga ok. 30 sekund)

  Wskazówki: Podczas targów Dni Alergii, do części mleka (ponieważ naleśniki z karobem przygotowywaliśmy tak na próbę) dodałam melasę karobową. Niestety ciasto z jej dodatkiem zachowywało się nieco dziwnie. Zaczęło puchnąć w czasie smażenia i przyklejać się do patelni. Przy smażeniu naleśników bezglutenowych wiele zależy od jakości patelni! Naleśniki na zdjęciu zostały przygotowane w domu, z dodatkiem 1 łyżki melasy karobowej i oczywiście z karobem  w proszku. Nie pęczniały podczas smażenia, nie przywierały do patelni. Myślę, że jednak warto je wypróbować w obu wersjach i wybrać tę, która dla nas jest właściwsza i smaczniejsza.  

Mama-alergika-gotuje_600x800_72-600x800

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Naleśniki jaglane z karobem

Fot. Katarzyna Jankowska

  • Magdusia

    czy mleko jaglane mozna zastapic innym mlekiem roslinnym np. owisanym lub ryżowym?

    • Na ryżowym czasami wychodzą zbyt kleiste, ale trzeba po prostu wypróbować. Wiele też zależy od jakości mleka, firmy. Ja tak naprawdę robię na każdym:)

      • Magdusia

        Dziękuję

  • Basia

    Mmm, muszą być pyszne 🙂 Jeśli nie mam akurat skrobii kukurydzianej, to mogę użyć mąki kukurydzianej? Czy naleśniki nie wyjdą?

    • Mąka ziemniaczana a skrobia ziemniaczana używane są u nas zamiennie, jednak skrobia kukurydziana a maka kukurydziana to zupełnie dwa inne produkty. Nie można ich użyć zamiennie.

      • Basia

        Dziękuję za odpowiedź! 🙂

  • Danuta Karwacka

    Witam:) Pani Kasiu proszę powiedzieć jak nie chcę mieliś kaszy jaglanej tylko mam mąkę jaglaną to też mogę dać 100g mąki czy inną ilość jaki w ogóle najlepszy jest młynek to mielenia kasz czy innych rzeczy co są na blogu. Zaczynam dopiero gotowanie tak naprawdę nigdy nie gotowałam przed dzieckiem a teraz mam atopika alergika i czas się nauczyć 🙂

    • Może pani dodać zwykłą mąkę jaglaną, najlepiej sypać i mieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Trzeba zwrócić uwagę na jakość mąki i na to że gotowe mogą zawierać śladowe ilości innych alergenów. Ja używam zwykłego młynka do kawy, w którym mielę tylko ziarna. Oczywiście można zakupić porządne roboty, które mielą ale na początek się sprawdzi to co mamy pod ręką:) Za czasem gotowanie nie będzie już sprawiać kłopotów, tylko początki bywają trudne. Pozdrawiam serdecznie.

      • Danuta Karwacka

        Dziękuję bardzo za odpowiedź:) Mam nadzieję na razie to abstrakcja dla mnie 🙂 Ale tak mniej więcej czy 100g kaszy jaglanej to 100g mąki czy mniej albo więcej bo jestem całkowicie zielona 😀 Zrobiłam na oko pierwszy raz z mąką ryżową bo nie miałam jaglanej i wyszedł mączny glut 🙂

        • Dania bezglutenowe wymagają wprawy, jeśli jej brak sugeruję trzymać się dokładnie przepisu:) Tak 100 g kaszy to 100 g mąki:)

          • Danuta Karwacka

            dziekuje 🙂 dzisiaj dodałam nie 100 a 60 g maki jaglanej i wyszły pycha 🙂 spróbuje dac wiecej zobaczymy

          • Jeśli konsystencja panią zadowoliła to super, zawsze można popróbować nowe wersje:)

  • Pingback: Planowanie posiłków dla rodziny z dziećmi + przykładowe menu - ZORGANIZOWANA()