Naleśniki jaglane z karobem (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Podczas warsztatów śniadaniowych na Stadionie Narodowym przygotowaliśmy nie tylko naleśniki jaglane waniliowe, ale także tak na próbę, naleśniki z dodatkiem karobu (mączki chleba świętojańskiego). Karob dostarczyła nam firma Bakra, o której na blogu już wspominałam wielokrotnie.

Naleśniki jaglane powstały na bazie mleka jaglanego przygotowanego domowym sposobem. Domowe mleko, jak mieli okazję się przekonać uczestnicy warsztatów, jest bardzo proste w wykonaniu. Na blogu znajduje się przepis na mleko ryżowe oraz na mleko owsiane.   

Przepisy na Mleko z kaszy jaglanej oraz na Naleśniki jaglane waniliowe, znajdują się w mojej książce „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie”.

Książka dnia 3 grudnia ukaże się na rynku, a już dziś można ją zamówić w przedsprzedaży na hitsalonik.pl

 

Na blogu znajduje się więcej przepisów na naleśniki, nie tylko bezglutenowe:)  

Zapraszam i życzę Smacznego

Naleśniki jaglane z karobem

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość: 6-7 szt. ok. 20 cm 

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 100 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka siemienia lnianego złocistego + 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 250 ml domowego mleka jaglanego (o temperaturze pokojowej)
  • 50 -75 ml wody mineralnej
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, mielemy na mąkę, umieszczamy w misce
  2. Dodajemy tapiokę lub skrobię, proszek do pieczenia, przesiany karob w proszku, mieszamy
  3. Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą, dokładnie mieszamy otrzymując gęstą papkę, którą dodajemy do mąki
  4. Do odmierzonego mleka dolewamy wodę, olej, pastę waniliową, mieszamy
  5. Płynne składniki stopniowo wlewamy do mąki, miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (w razie konieczności dolewamy więcej mleka lub wody)
  6. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju
  7. Naleśniki smażymy na średnim ogniu, z każdej strony (jedna ok. 1 minuty, druga ok. 30 sekund)

  Wskazówki: Podczas targów Dni Alergii, do części mleka (ponieważ naleśniki z karobem przygotowywaliśmy tak na próbę) dodałam melasę karobową. Niestety ciasto z jej dodatkiem zachowywało się nieco dziwnie. Zaczęło puchnąć w czasie smażenia i przyklejać się do patelni. Przy smażeniu naleśników bezglutenowych wiele zależy od jakości patelni! Naleśniki na zdjęciu zostały przygotowane w domu, z dodatkiem 1 łyżki melasy karobowej i oczywiście z karobem  w proszku. Nie pęczniały podczas smażenia, nie przywierały do patelni. Myślę, że jednak warto je wypróbować w obu wersjach i wybrać tę, która dla nas jest właściwsza i smaczniejsza.  

Mama-alergika-gotuje_600x800_72-600x800

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Naleśniki jaglane z karobem

Fot. Katarzyna Jankowska