fbpx

O mnie

Mama Alergika Gotuje (MAG) to zdrowa ekologiczna kuchnia pozbawiona alergenów. Skarbnica prostych przepisów, które odmienią Twoje życie.

Chcesz zrobić smaczne i zdrowe placuszki, naleśniki, czy gofry, a nie masz w domu mleka i jajek?

Twoje dziecko ma alergię i stosujesz dietę eliminacyjną?

Masz celiakię i nie wiesz jak gotować by było smacznie i zdrowo, mimo, że bez mleka, nabiału i glutenu?

Jako mama alergika przeszłam długą drogę i przez 15 lat tworzyłam pyszne dania, z których Ty możesz teraz korzystać.

Wyczarowałam już ponad 1500 przepisów na sprawdzone potrawy bez jajek, mleka krowiego, koziego, soi, selera, kakao, orzechów i miodu (w tym ponad 900 przepisów bez glutenu i bez cukru).

Pokaźna liczba przepisów przygotowana została z myślą o biegaczach i osobach na diecie wegańskiej.

Korzystając z umieszczonych na blogu filtrów, wybierzesz te dania, które powstały z dozwolonych dla Ciebie składników.

Jako Mama Alergika gotuję, dzielę się doświadczeniem i inspiruję czytelników bloga od 2011 roku. Udowadniam, że pomimo wielu ograniczeń w diecie można odżywiać się smacznie i zdrowo. Pokazuję jak wyczarować różnorodne dania przy użyciu coraz to nowych zamienników bogatych w cenne składniki odżywcze.

Moją misją jest przekonać Cię, że alergia to nie wyrok, tylko wskazówka jak zmienić odżywianie by odzyskać zdrowie.

Wierzę, że jesteśmy tym co jemy, dlatego propaguję zdrowe odżywianie, pozbawione sztucznych barwników, konserwantów i żywności przetworzonej.

Wszystkie moje potrawy powstają na bazie naturalnych i ekologicznych produktów.

ProfilJestem mamą 25 letniej Natalii i 15 letniego Konrada-Alergika.

Z wykształcenia jestem pilotem wycieczek zagranicznych, magistrem zarządzania i marketingu, ukończyłam także podyplomowe studia w zakresie Zarządzania Zasobami Pracy w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.

Zgadzam się ze stwierdzeniem, że w życiu nie zawsze otrzymujemy to czego pragniemy, ale to czego potrzebujemy. Alergia syna odmieniła moje życie na bardziej świadome i wartościowe. Pracę w korporacjach zamieniłam na gotowanie z pasją, pisanie i samodzielne wydawanie kulinarnych książek-poradników.

Jestem optymistką z listą marzeń, które spełniam krok po kroku.

Pokochałam bieganie, spełniłam kolejne marzenie i w 2015 r. przebiegłam swój pierwszy maraton!

Jestem autorką 5 książek z serii: Mama Alergika Gotuje: „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” (2014 r.), „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, (2015 r.), „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”, (2016 r.), „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” (2017 r.) oraz „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” (2018 r.) oraz książki pt. „Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów” (2019 r.)

Stworzyłam bazę bezpiecznych przepisów po to, aby wymazać ze słownika alergika słowa inny i dziwny. Od dziś każdy alergik jest po prostu wyjątkowy

Książki są dostępne w Sklepie MAG

Przepisy w książkach są inne niż te na blogu!

Naszą MAGiczną historię opisałam na blogu.

Zapraszam po odpowiedź Kim jest MAG! 

Książka „Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin” to efekt moich poszukiwań na drodze walki z alergią. Sprawdziłam na sobie jak działa słynny post Daniela, który rozpropagowała dr. Ewa Dąbrowska. Odkryłam możliwości jakie daje dieta bez mąki, tłuszczu, cukru, oparta wyłącznie na niskoskrobiowych i niskocukrowych warzywach i owocach. Przygotowałam aż 150 smacznych i różnorodnych przepisów odpowiednich podczas postu warzywno-owocowego.

Udowodniłam, że

„Żadne ograniczenia w diecie, nie są w stanie ograniczyć mojej kreatywności!”

Obecnie pracuję nad kolejną książką z dietą przyjazną naszej planecie.

Czytelnicy o blogu:

„O MAG, jak Ty mi ułatwiasz życie :))) Od kilku m-cy jestem ze względu na synka na diecie bez jajek, bez białka krowiego, koziego itp., orzechów, soi i jeszcze kilku produktów. Dziecię zaczyna dorastać i z paniką myślałam o tym, co mu będę gotować skoro nawet masa warzyw na razie uczula, nie mówiąc o tym, że sama z utęsknieniem myślałam o naleśnikach i ciastkach. A tu jest WSZYSTKO. No normalnie WSZYSTKO. Dzięki! „

„Witam, pierwszy raz tutaj zagadnęłam ..zupełnie przez przypadek ..pokrętną dróżką … i tak sobie patrzę .. nie mam alergii (albo nic o tym nie wiem  )..ale przepisy są super!! .. mega fajne.. proszę nie przestawać i dzielić się inspiracjami z ludem  .. pozdrawiam gorąco!”

„Dziękuję Gotująca Mamo Alergika za dzielenie się przepisami na pyszne dania. Trudno jest nauczyć się gotować bez składników, które były podstawą diety przez większość życia i robić to smacznie. Zdaję sobie sprawę jak wielki trud i ile serca włożyłaś w wymyślenie i przygotowanie posiłków dla swojego dziecka/dzieci i doceniam to bo jestem w podobnej sytuacji a gotowanie nie jest moją najmocniejszą stroną. Dziękuję.”

„Chciałam bardzo podziękować Pani za ten blog, dzięki niemu uwierzyłam, że można smacznie, zdrowo i przede wszystkim bez alergenów coś wyczarować. Kiedy dowiedziałam się że moje młodsze dziecko ma alergię na jajko i mleko i nie wiadomo do końca na co jeszcze załamałam się, bo wraz z nim ja też musiałam przejść na dietę, karmię piersią. Ale od kiedy natrafiłam na Pani blog codziennie wybieram jakiś nowy przepis i jestem bardzo zadowolona…”

„Mamo Alergika dziękuję – dzięki Tobie dowiedziałam się, że dieta bezglutenowa to nie tragedia dla dziecka i można zrobić wiele dań, o których nie miałam pojęcia, dziś jeszcze trochę poszperałam i jutro zaczynam pierwsze próby w kuchni:-) 

Kontakt:

MAG Katarzyna Jankowska

ul. Zgrupowania AK Żmija 1/47 01-875 Warszawa

NIP: 913 121 56 16 (wystawiam faktury VAT)

kjankowska26@gmail.com