Oponki bez sera, jajek i drożdży – ekspresowe, najlepsze!

Wyczarowałam dziś  ekspresowe oponki bez sera, jajek i drożdży dla Alergików, Wegan i Wegetarian.  

Skorzystałam z podpowiedzi kolegi, którego znajomi żyjący w USA także mają problem alergii w rodzinie.
Oczywiście musiałam pozmieniać lekko proporcje ale najważniejszy jest efekt:)
 
Oponki te, tak jak tradycyjne, smaży się na oleju.
Próbowałam część z nich upiec w piekarniku ale wychodzą zbyt suche.
 
Kto z Was dziś jeszcze nie zjadł tłustoczwartkowej słodkości niech szybciutko zagniata to proste ciasto i cieszy jego kruchością i smakiem.
 
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Oponki ekspresowe

(bez sera, jajek, drożdży)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

CZAS SMAŻENIA: 10 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: ok. 20-40 szt w zależności od wielkości
 
Składniki:
  • 100 ml mleka ryżowego (w temperaturze pokojowej)
  • 80 ml soku jabłkowego (naturalny bez cukru w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 50 g cukru trzcinowego drobnego
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 pełna łyżka naturalnego proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu (można pominąć)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (można pominąć)
  • 2 łyżki płynnej margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego
  • cukier puder do oprószenia
  • ok. 750 ml oleju rzepakowego lub ryżowego do smażenia
Przygotowanie:
  1. W średniej wielkości płaskim garnku umieszczamy olej i rozgrzewamy go do 175°C (najlepiej mieć pod ręką termometr kuchenny)
  2. W misce umieszczamy sok jabłkowy, ekstrakt wanilii oraz cukier, całość chwilę miksujemy i dodajemy margarynę lub masło klarowane
  3. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową, mieszamy
  4. Przelewamy składniki mokre do suchych, dolewamy mleko i chwilę miksujemy łącząc składniki, wyrabiamy ręcznie (jeśli wydaje się nam ono za rzadkie dosypmy delikatnie trochę mąki), tak aby uzyskać gładkie ciasto (patrz na filmiki pod przepisem)
  5. Na podsypanej mąką stolnicy lub na stolnicy silikonowej (jak u mnie) rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,7 cm, wykrawamy koła o ok. 7 cm średnicy, a w ich środku przy pomocy małego kieliszka, wykrawamy dziurkę tworząc kształt oponek
  6. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy delikatnie po kilka sztuk oponek, tak aby podczas smażenia nie stykały się ze sobą i nie dotykały dna, smażymy ok. 2 minuty przewracając z obu stron
  7. Usmażone, rumiane oponki wykładamy na papier, aby odsączyć je od nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem
Wskazówki:
Jeśli sok jabłkowy nie jest dozwolony można zamiast niego dodać wodę z cytryną lub samą wodę z dodatkiem ½ łyżeczki octu naturalnego. Testowałam też ten przepis dodając świeży sok z pomarańczy.
Oponki wyjdą również tylko na mleku roślinnym 180 ml.
Można użyć inne mleko roślinne.
 

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

30 komentarzy to "Oponki bez sera, jajek i drożdży - ekspresowe, najlepsze!"

  • comment-avatar
    Patyska 7 lutego 2013 (13:07)

    Wyglądają wspaniale 🙂

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 7 lutego 2013 (13:18)

    Kasiu, wyglądają bajecznie, mniam. Pozdrawiam ciepło 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 lutego 2013 (14:19)

    Patyska; Dziękuję:)
    Pozytywnie Kreatywnie; Już zjedzone:) Dziękuję za komentarz!

  • comment-avatar
    OSa 9 lutego 2013 (20:47)

    O jejku, szkoda, że tłusty czwartek już za nami;)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 lutego 2013 (10:44)

    Osa; Te oponki są tak dietetyczne, że można je zrobić zawsze:)

  • comment-avatar
    Madame Edith 11 lutego 2013 (17:15)

    Piękne oponki! Bardzo takie lubię. To jeden z moich ulubionych "pączkowych" deserów. Fajnie, że je zrobiłaś w wersji dietetycznej, z miejsca jeszcze bardziej zachęcają do zjedzenia 🙂

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 lutego 2013 (18:02)

    Madame Edith; Dziękuję:) Dietetycznie i antyalergicznie, są smaczne, polecam:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 czerwca 2013 (06:58)

    Osa; O to super! Już wchodzę podejrzeć:)

  • comment-avatar
    Anonymous 13 stycznia 2014 (09:03)

    Świetny przepis! A ile czasu i jak można je przechowywać? Ew. zamrozić? Mój alergik ma 3 lata i pewnie będzie jeść na raty.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 13 stycznia 2014 (13:09)

    Anonimowy; Zrobię je dziś więc postaram się zachować kilka i sprawdzić, jak dotąd za szybko znikały:) To może zrób z połowy porcji.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 13 stycznia 2014 (13:09)

    Anonimowy; Zrobię je dziś więc postaram się zachować kilka i sprawdzić, jak dotąd za szybko znikały:) To może zrób z połowy porcji.

  • comment-avatar
    Anonymous 13 stycznia 2014 (20:53)

    A sok pomarańczowy mógłby być?

  • comment-avatar
    Mój zaciszny kąt 14 stycznia 2014 (14:05)

    Wyglądają pysznie 🙂 Ciekawa jestem czy wyjdą na mące bezglutenowej

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 stycznia 2014 (16:44)

    Moj zaciszny kąt; Pewnie na jakimś gotowym miksie bez problemu. Ja wypróbuję niebawem zrobić na domowym:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 stycznia 2014 (16:45)

    Anonimowy; Może być, wczoraj robiłam na świeżym:)

  • comment-avatar
    fikusowo 15 stycznia 2014 (10:21)

    Czy myślisz że można użyć smalcu do smażenia zamiast oleju?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 stycznia 2014 (11:37)

    fikusowo; Można oczywiście, ale nie wiem czy to ma wpływ na smak bo nigdy nie smażyłam na smalcu:) Kiedyś nasze mamy zawsze na smalcu smażyły

  • comment-avatar
    Marta Wabiszczewicz-Krawczuk 11 lutego 2015 (12:19)

    0,7 mm? Na pewno tu nie ma literówki, nie chodzi o cm? (0,7 cm czyli 7 mm)

  • comment-avatar
    Magali Chofesz 10 lutego 2017 (20:33)

    Da radę z gotową mieszanką mąk bezglutenowych?

  • comment-avatar
    Monika Grzeszczuk 10 lutego 2017 (21:03)

    Mozna zastapic make orkiszowa np make ryzowa?

  • Oponki ekspresowe (bez sera, jajek, drożdży) | Mamy z Opola - portal dla rodzin 22 lutego 2017 (21:07)

    […] na oponki, jak i wiele innych moich dań, pochodzi ze strony Mama Alergika Gotuje. Faktycznie jest mega szybki a oponki zniknęły jeszcze przed tłustym […]

  • Oponki ekspresowe (bez sera, jajek, drożdży) - Mamy z Opola - portal dla rodzin 14 stycznia 2019 (22:31)

    […] na oponki, jak i wiele innych moich dań, pochodzi ze strony Mama Alergika Gotuje. Faktycznie jest mega szybki a oponki zniknęły jeszcze przed tłustym […]

  • comment-avatar
    Magdalena 22 lipca 2019 (16:13)

    Czy można zrobić z tego ciasta klasyczne, nadziewane pączki, czy są jakieś przeciwwskazania?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 22 lipca 2019 (22:32)

      Można uformować kulki niewielkie i usmażyć jak pączki ale klasyczne to nie wyjdą bo te są na drożdżach. W mojej drugiej książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje znajdzie Pani przepis na klasyczne pączki bez mleka i jajek a także cały rozdział na Tłusty Czwartek:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.