Pasta z białej fasoli i dyni (wegańska, bezglutenowa)

Słoneczna propozycja na pastę z białej fasoli. Kremowa pasta zaprawiona smakiem pomarańczy. Kto się jej oprze? Nie my! 
Zrobiłam ją z dodatkiem dyni Hokkaido, której miąższ jest suchy i kremowy. Możecie oczywiście użyć innego rodzaju dyni, ale zmieni się zapewne konsystencja pasty. Moim zdaniem będzie rzadsza. Pamiętajcie więc, żeby miąższ z bardziej wodnistej dyni odsączyć przed dodaniem do fasoli. 
Kwestia doprawienia pasty zależy już od Waszych smakowych upodobań. U nas króluje tymianek i czosnek. Smak potrawy warto ocenić choćby po godzinie, kiedy już wszystkie składniki zdążą się zaprzyjaźnić. 
Polecam i życzę Smacznego

 

Pasta z białej fasoli i dyni

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 20 minut na upieczenie dyni
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki: 

  • 200 g ugotowanej białej fasoli (u mnie Piękny Jaś)
  • 100 g upieczonej dyni Hokkaido (bez skórki)
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy z zalewy suszonych pomidorów 
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny (można pominąć)
  • 3-4 łyżki świeżego soku ze słodkiej pomarańczy 
  • tymianek (1/2 łyżeczki suszonego)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pieczemy dynię tak jak w przepisie na Puree z Dyni, odcinamy skórkę (może pozostać, ale pasta będzie mniej kremowa)
  2. Ugotowaną fasolę, upieczoną, ostudzoną dynię i czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (2-3 krotnie) lub miksujemy na bardzo gładką masę
  3. Powstałą pastę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (można użyć inne, ulubione zioła) oraz sokiem z cytryny
  4. Dolewamy po łyżce oleju na przemian z sokiem z pomarańczy, mieszamy aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji pasty
  5. Gotową pastę odstawiamy do schłodzenia i do „przegryzienia się” smaków
  6. Podajemy na kanapkę jako samodzielne smarowidło lub jako wypełniacz wytrawnych naleśników czy tortilli

Wskazówki: 
Jeśli użyjecie bardziej wodnistej dyni ilość dodanego oleju czy soku z pomarańczy zapewne się zmniejszy.

Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

2 komentarze to "Pasta z białej fasoli i dyni (wegańska, bezglutenowa)"

  • comment-avatar
    Jula G. 25 października 2013 (19:59)

    ja mam dziś pastę z suszonymi pomidorami, ale taką to bym dopiero zjadła!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 października 2013 (10:14)

    Julia G. Naprawdę jest pyszna więc jak z suszonymi pomidorami się skończy nic tylko robić drugą:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.