Strasznie dyniowe muffiny na Halloween

Dziś jest ważny dla mnie dzień. Mija rok odkąd prowadzę blog MamaAlergikaGotuje MAG czyli kulinarne czary-mary dla Alergika.

Dziś jest także tzw. Halloween czyli amerykańskie święto duchów. 
Z okazji urodzin prezentowałam już Tort, a teraz załączam przepis na pyszne dyniowe muffinki w wersji „straszliwej”.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Dyniowe muffiny

(wegańskie)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut+ czas na zrobienie puree
CZAS PIECZENIA: 20-25 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA BABECZEK:6 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre:
  • 220 g puree z dyni
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
  • 2 łyżki mleka orkiszowego (lub innego roślinnego)
  • 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy (można zastąpić jabłkowym, lub zwiększyć ilość mleka)

Składniki suche:

  • 180 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka kamienia winnego (naturalnego proszku do pieczenia)
  • 100 g cukru brązowego
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku
  • szczypta soli

Dodatkowo: 

  • Specjalna silikonowa forma do muffinek (patrz zdjęcie poniżej) lub zwykłe papilotki i forma do muffinek

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C
  2. Puree z dyni umieszczamy w misce
  3. Dodajemy olej, ekstrakt, mleko i sok pomarańczowy, dokładnie miksujemy
  4. Do mokrych składników wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli i z kamieniem winnym, całość dokładnie mieszamy łyżką (powinna powstać taka nieco gumowa konsystencja ciasta)
  5. Wypełniamy silikonową formę do halloweenowych muffinek do ¾ wysokości lub wypełniamy podobnie papilotki ciastem
  6. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut, do czasu gdy będą rumiane  (u mnie z termoobiegiem)
  7. Wyciągamy formę z piekarnika, odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie przekładamy muffinki na kratkę do wystygnięcia, odwracając dołem do góry

Wskazówki:

Jak przygotować puree z dyni znajdziecie TUTAJ, najlepiej zrobić je kilka godzin wcześniej aby ostygło. Można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
(1 zdjęcie specjalnie „podkręcone”)
 
dyniowe muffiny
 
 
dyniowe muffiny
 
dyniowe muffiny

 Foremka silikonowa do Muffinek

 

17 komentarzy to "Strasznie dyniowe muffiny na Halloween"

  • comment-avatar
    Zielaczek 31 października 2012 (12:06)

    Super. Świetna forma 🙂

  • comment-avatar
    sofieta- mia cucina 31 października 2012 (12:14)

    strasznie fajne))

  • comment-avatar
    sofieta- mia cucina 31 października 2012 (12:14)

    strasznie fajne))

  • comment-avatar
    Marta 31 października 2012 (18:00)

    Zapraszam Cię do udziału w akcji kulinarnej DyniaDay

    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dyniaday

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 31 października 2012 (18:13)

    Ojoj, sam wygląd paraliżuje. Strach zaglądnął mi w oczy. Straszliwe pozdrowienia!!!

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 31 października 2012 (18:14)

    Jak mogłam zapomnieć, gratuluję Urodzin i życzę jeszcze wielu rocznic.

  • comment-avatar
    Patyska 31 października 2012 (20:14)

    Cuda! A foremki też super 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 listopada 2012 (19:58)

    Zielaczek;Świetnie się sprawdziła, choć nie przepadam za silikonowymi:)
    Sofieta mia cucina; 🙂 W sam raz na Halloween, polecam!
    Marta; Dziękuję za zaproszenie
    Pozytywnie Kreatywnie: Efekt osiągnięty:)Dziękuję za życzenia, teraz czas na wymyślanie kolejnych dań:)
    Patyska; Proste i bardzo smaczne, a foremki polecam:)

  • comment-avatar
    pinkcake 2 listopada 2012 (11:00)

    Gratulacje z okazji rocznicy!
    A tak na marginesie, to kamień winny sam nie jest proszkiem do pieczenia, może służyć jako jego składnik w połączeniu z sodą, która jest właściwym spulchniaczem, a winian neutralizuje powstający ług.

  • comment-avatar
    Ania 7 listopada 2012 (15:01)

    Wypróbowałam przepis i babeczki są przepyszne, cała rodzina się nimi opychała nawet chrześnica z zasady nie lubiąca warzyw powiedziała ze chce dyniowej babeczki.

  • comment-avatar
    brzuszkiłakomczuszki 10 listopada 2012 (12:25)

    są piękne. i w środku takie żółte – genialne!

  • comment-avatar
    smaczne-zdrowe 3 listopada 2015 (10:01)

    Super pomysł. Bardzo dziękuję za inspirację. Te muffiny zauroczyły nas swym smakiem, są wprost cudowne. Przepis dopasowałam do swoich form i rodzaju użytej mąki, piekę najczęściej na typie mąki 750. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam 😉

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 listopada 2015 (20:36)

      Bardzo się cieszę, ja również częściej stosuję już razowe.Przepis z 2012 roku ale nadal się sprawdza:)

      • comment-avatar
        smaczne-zdrowe 4 listopada 2015 (11:20)

        750 jest również jasna. Chodziło mi bardziej oto, że zachowuje się inaczej niż np.700 (którą można zastąpić mąkę tortową w stosunku 1:1), typ750 nie zagęszcza tak samo ciasta, dlatego daję jej 10% więcej. Doszłam do tego po „latach” praktyki. Razową daję głównie do chlebów na zakwasie, do samego zakwasu i jako dodatek do ciast, naleśników, itp. A przepis jest super i ciągle na czasie 😉

  • comment-avatar
    Magda 5 lipca 2019 (11:09)

    Jeszcze nie mam doświadczenia – czym można zastąpić mąkę z glutenem?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 5 lipca 2019 (11:23)

      Najbezpieczniej jest na początek wybrać gotowy przepis bezglutenowy. Jest ich na blogu wiele. Proszę wybrać w górnym menu, przepisy, wypieki, babeczki i odszukać bezglutenowe. Wypieki należy przygotować zgodnie z przepisem, z czasem się Pani nauczy jak powinno wyglądać ciasto. W mojej książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę zamieściłam przewodnik po 23 dostępnych w Polsce mąkach bezglutenowych. W książkach są wyłącznie dania bez glutenu. Pozdrawiam 🙂

  • comment-avatar
    Magda 7 sierpnia 2019 (08:26)

    Dziękuje za odpowiedz – nie obejdzie się bez lektury. Mamy alergie na gluten, nabiał, jajka, orzechy, soję, a nawet ziemniaki.. 🙁

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.