Wyśmienite kacze udka

Dlaczego tak rzadko przyrządzam kaczę? To pytanie nasunęło mi się podczas konsumpcji tego dania. 

Udka upiekły się naprawdę super, w smaku wyśmienite. Mój mały Alergik zajadał z takim smakiem, aż miło było popatrzeć:)
Polecam i życzę Smacznego
 

Wyśmienite kacze udka

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + cała noc w marynaci
CZAS PIECZENIA: ok. 1.5h
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • cztery kacze udka
  • masło klarowane lub zwykłe jeśli dozwolone
  • żurawina do mięs
Na marynatę:
  • 2 łyżki octu balsamicznego (u mnie Aceto Balsamico Di Modena)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
  1. Przygotować marynatę: zmieszać ocet z syropem i doprawić
  2. Kacze udka opłukać, osuszyć, lekko posolić i popieprzyć
  3. Udka dobrze wysmarować marynatą, wstawić na noc do lodówki
  4. Nagrzać piekarnik do 180°C
  5. Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia grubszą skórką do spodu, żeby warstwa tłuszczu znajdująca się pod nią się powoli wytopiła, obłożyć udka z zewnątrz płatkami masła klarowanego
  6. Naczynie przykryć folią aluminiową, matową stroną do dołu, piec kaczkę przez ½ godziny i zajrzeć czy tłuszcz się już wytopił
  7. Przełożyć udka skórką do góry i zapiekać przez co najmniej godzinę, od czasu do czasu podlewając udka wytopionym sosem
  8. Sprawdzić czy mięsko jest wystarczająco miękkie, w razie czego dopiekać do momentu miękkości
  9. Podawać z ryżem i żurawiną

 

 
  • W takiej marynacie, z takimi dodatkami to kacza rozpusta! Wyglądaja tak, że ma się ochotę zabrać jedno z monitpora i pożreć!!!! Pyszny przepis, przepyszny!

  • Kasia

    Czy jeśli mam 2 udka to powinnam skrócić czas pieczenia?

    • Nie, czas ten sam, ale warto sprawdzać bo czas pieczenia od wielkości udek zależy

  • Kasia

    Czy po odwróceniu udek na druga stronę trzeba je znowu przykryć folią?

    • Tak,odkryć jeśli się zechce je przyrumienić bardziej ale należy uważać by nie wyschły, można podlać lekko wodą