Jogurtowe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Letnie owoce zanurzone w delikatnym jogurtowym cieście drożdżowym. Takie wspomnienie wakacji u babci.

Jogurtowe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami, to uniwersalne ciasto, które przy niewielkich modyfikacjach, będzie odpowiednie zarówno dla wegan, jak i osób na diecie bezglutenowej.

Po gotowy przepis bezglutenowy na Ciasto drożdżowe z kruszonką zapraszam do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”, gdzie umieściłam więcej pysznych domowych wypieków bez glutenu, mleka i jajek.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

A jeśli szukasz przepisów na różne okazje, to polecam ponad 60 wypieków w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.

Książka, z niewielkimi uszkodzeniami okładki, dostępna już tylko w Outlecie MAG.

Życzę Smacznego

(bez mleka, jajek, soi, orzechów)

Czas pieczenia: 40-45 minut

Wielkość blaszki: 25 cm x 36 cm

Ilość: 20 porcji (5 cm x 6 cm każdy kawałek)

1 porcja: ok. 225 kcal

Składniki:

na rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 100 ml ciepłego napoju orkiszowego
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (odebrane z całości)

na ciasto:

na kruszonkę:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 75 ml stopionego masła klarowanego
  • 1 łyżka jogurtu kokosowego*

dodatkowo:

  • kilka moreli (u mnie 2 duże)
  • śliwki (u mnie 8 węgierek)
  • jagody (u mnie 4 łyżki)

*Zostawiamy 1 łyżkę jogurtu do kruszonki.

Przygotowanie:

rozczyn:

  1. Drożdże rozkruszamy do dużej miski, dodajemy cukier i ciepły napój orkiszowy, mieszamy z trzema łyżkami mąki orkiszowej.
  2. Odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

ciasto:

  1. Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, sól, pozostały ciepły napój orkiszowy i jogurt. Wyrabiamy przez około 10 minut (można użyć robota).
  2. Stopniowo dodajemy ciepłe, stopione masło klarowane, wyrabiamy przez kolejne 10 minut, aż ciasto osiągnie luźną konsystencję.
  3. Przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny w zależności od temperatury na zewnątrz).
  4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  5. Wyrośnięte ciasto równomiernie rozkładamy na blaszce, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-45 minut.
  6. Owoce myjemy, przekrawamy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i delikatnie wciskamy w ciasto.

kruszonka:

  1. Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem, wlewamy ciepły tłuszcz i ręcznie łączymy składniki.
  2. Posypujemy kruszonką wierzch ciasta i przykrywamy owoce.

pieczenie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni w opcji termoobiegu.
  2. Wkładamy blaszkę z ciastem do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut, aż kruszonka się zrumieni.
  3. Wyjmujemy ciasto, pozostawiamy do wystudzenia. Możemy kroić jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Wskazówki:

Ciasto jest odpowiednie dla wegan, jeśli masło klarowane zostanie zastąpione margaryną bezmleczną.

Jogurtowe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

3 komentarze to "Jogurtowe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami"

  • comment-avatar
    Beata 22 lipca 2024 (08:03)

    Ciasto pyszne!
    Nie jest suche, jest po prostu idealne.
    Śliwki świetnie tu pasują.

  • comment-avatar
    Natalia 19 sierpnia 2024 (10:59)

    Dzien dobry,
    ten przepis sie nadaje i przy diete bezglutenowej? pytam dlatego, ze maka orkiszona wedlug informacji z internetu ” Mąka orkiszowa nie jest pozbawiona glutenu. Podobnie jak jej pszenne odpowiedniki, nie nadaje się do spożycia dla osób będących na diecie bezglutenowej.”…. neznam sie we w tych wszystkich makach wiec prosze o wyjasniene.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.