Awokado z jajkiem nie dla alergika

image_pdfPobierz PDF

Czasem przygotowuję obiad tylko dla siebie. Tak jak dziś, a że po bieganiu miałam ochotę na lekkie a pożywne danie, przygotowałam awokado z jajkiem i dodatkami.

Taki dla mnie jest super rozwiązaniem bo właściwie robi się sam. Czasem dorzucam na blaszkę jeszcze plasterki cukinii, paprykę i zapiekam wszystko razem.

Uwielbiam bataty w postaci frytek i dla siebie zwykle przygotowuję je z ostrą papryką. Naturalna słodycz batatów i ostrość papryki wspaniale ze sobą współgrają. Batatów nigdy nie solę tak jak ziemniaków, zabija to ich wspaniały smak, dorzucam tylko szczyptę.

W sezonie szparagi jem praktycznie codziennie, na przemian gotowane i pieczone. Podane z szynką parmeńską w zasadzie są już samodzielną przekąską. 

Taki obiad aż prosi się o wyrazistą sałatkę z rukoli i pomidorków. Ponieważ rukoli nie miałam pod ręką, zadowoliłam się samymi pomidorkami koktajlowymi. 

Masz mało czasu by przygotować coś wykwintnego na kolację? Nic nie szkodzi. Potrzebujesz 5 minut na jej przygotowanie, a potem piekarnik zrobi ją za Ciebie.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

Awokado z jajkiem

(nie dla alergika, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 5-10 minut

Czas pieczenia: 20-30 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 batat
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • 6 szparagów
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej*
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól himalajska drobna 
  • ostra papryka
  • suszony tymianek

dodatkowo

  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

  1. Batat myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, a potem w talarki i w kształt frytek.
  2. Wkładamy do miski, oprószamy solą (u mnie 2 szczypty), ostrą papryką i suszonym tymiankiem, dodajemy oliwę i mieszamy.
  3. Frytki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, każdy zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na blaszce.
  5. Awokado przekrawamy na pół, w dłoniach przekręcamy uzyskując równe połówki, nożem wyjmujemy pestkę, otwory po pestce delikatnie powiększamy przy pomocy małej łyżeczki.
  6. Umieszczamy awokado na blaszce pomiędzy frytkami, żeby się nie przekręciło i na wypadek wypłynięcia nadmiaru białka.
  7. Jajka wbijamy bezpośrednio w otwory po pestce.
  8. Piekarnik nagrzewamy w międzyczasie do 170 stopni C w opcji termoobieg.
  9. Wkładamy przygotowaną blaszkę z warzywami i zapiekamy przez ok. 20 minut.
  10. Wyjmujemy, przekładamy na talerz, podajemy z zieloną sałatką i pomidorkami koktajlowymi.

*Możemy pominąć szynkę parmeńską, wówczas szparagi smarujemy oliwą, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na blaszce.

Wskazówki:

Moja porcja powstała z jednym jajkiem i jedną połówką awokado.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska