Czasem przygotowuję obiad tylko dla siebie. Tak jak dziś, a że po bieganiu miałam ochotę na lekkie a pożywne danie, przygotowałam awokado z jajkiem i dodatkami.
Taki dla mnie jest super rozwiązaniem bo właściwie robi się sam. Czasem dorzucam na blaszkę jeszcze plasterki cukinii, paprykę i zapiekam wszystko razem.
Uwielbiam bataty w postaci frytek i dla siebie zwykle przygotowuję je z ostrą papryką. Naturalna słodycz batatów i ostrość papryki wspaniale ze sobą współgrają. Batatów nigdy nie solę tak jak ziemniaków, zabija to ich wspaniały smak, dorzucam tylko szczyptę.
W sezonie szparagi jem praktycznie codziennie, na przemian gotowane i pieczone. Podane z szynką parmeńską w zasadzie są już samodzielną przekąską.
Taki obiad aż prosi się o wyrazistą sałatkę z rukoli i pomidorków. Ponieważ rukoli nie miałam pod ręką, zadowoliłam się samymi pomidorkami koktajlowymi.
Masz mało czasu by przygotować coś wykwintnego na kolację? Nic nie szkodzi. Potrzebujesz 5 minut na jej przygotowanie, a potem piekarnik zrobi ją za Ciebie.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.
Awokado z jajkiem
(nie dla alergika, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 5-10 minut
Czas pieczenia: 20-30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 batat
- 2 jajka
- 1 awokado
- 6 szparagów
- 6 plasterków szynki parmeńskiej*
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól himalajska drobna
- ostra papryka
- suszony tymianek
dodatkowo
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Batat myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, a potem w talarki i w kształt frytek.
- Wkładamy do miski, oprószamy solą (u mnie 2 szczypty), ostrą papryką i suszonym tymiankiem, dodajemy oliwę i mieszamy.
- Frytki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, każdy zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na blaszce.
- Awokado przekrawamy na pół, w dłoniach przekręcamy uzyskując równe połówki, nożem wyjmujemy pestkę, otwory po pestce delikatnie powiększamy przy pomocy małej łyżeczki.
- Umieszczamy awokado na blaszce pomiędzy frytkami, żeby się nie przekręciło i na wypadek wypłynięcia nadmiaru białka.
- Jajka wbijamy bezpośrednio w otwory po pestce.
- Piekarnik nagrzewamy w międzyczasie do 170 stopni C w opcji termoobieg.
- Wkładamy przygotowaną blaszkę z warzywami i zapiekamy przez ok. 20 minut.
- Wyjmujemy, przekładamy na talerz, podajemy z zieloną sałatką i pomidorkami koktajlowymi.
*Możemy pominąć szynkę parmeńską, wówczas szparagi smarujemy oliwą, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na blaszce.
Wskazówki:
Moja porcja powstała z jednym jajkiem i jedną połówką awokado.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
No Replies to "Awokado z jajkiem nie dla alergika"