Babeczki Misie na urodziny Natalii z serii nie dla alergika

Już wczoraj nie zdążyłam z tym wpisem. Przepis na Misie jest więc dziś. 

Inspirację na babeczki Misie odkryłam w Internecie. Popatrzyłam na różne wykonania i stworzyłam własną wersję Misia. Wykorzystałam przepis na Babeczki Sówki
Niektóre misie mają noski z moich ciasteczek, była to próba do wersji dla Alergika.
Gotowe, cukrowe oczy dodały im uroku, takiej zadziorności. Niektóre Misie wyglądają na lekko zmęczone imprezą, inne to albo słodziaki albo łobuziaki. 
Moim dzieciom (chyba ciągle mogę tak mówić o mojej dorosłej córce:) bardzo się podobały, było dużo śmiechu w wymyślaniu co dany miś właśnie sobie myśli.
Misie także powstaną w wersji dla Alergika. Do soboty będzie przepis o ile moje czarowanie okaże się udane:)
Zapraszam do wypróbowania i życzę Smacznego
 
 
 

Babeczki Misie

(nie dla alergika)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + chłodzenie
CZAS PIECZENIA: 20 minut
CZAS NA POLEWĘ: 5 minut
ILOŚĆ: 12 szt. w 5 cm papilotkach
 
Składniki na babeczki: (możecie użyć innych, ulubionych babeczek)
  • 130 g masła
  • 120 g drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 jajka ekologiczne
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mleka
Składniki na misie:
  • ciasteczka/precelki małe 24 sztuki
  • cukierki typu M&Ms na nos (czerwone)
  • odcięte czubki babeczek
  • oczy cukrowe (u mnie firmy Wilton) albo zwykłe białe groszki
  Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g czekolady 60-70% (u mnie winogronowa)
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie polewy:
  1. Wkładamy do rondelka (najlepiej o grubym dnie) czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki oraz masło, całość podgrzewamy na mniejszym ogniu, aż do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników, mieszamy, zostawiamy na najmniejszym ogniu, żeby nie zgęstniała. Używamy od razu po przygotowaniu, nakładając na babeczki!
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej!
 
Przygotowanie babeczek/sówek:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 ºC (u mnie termoobieg)
  2. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski
  3. Masło ucieramy wraz cukrem na prawie gładką masę, dodajemy ekstrakt i ponownie miksujemy
  4. Wbijamy pojedynczo jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu
  5. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i na końcu mleko, mieszamy mikserem
  6. Formę do muffinek wykładamy 12 papilotkami
  7. Ciasto rozdzielamy po równo do wszystkich papilotek, wyrównujemy (ciasto zajmie ok. 1/3 wielkości papilotki)
  8. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut lub do tzw. suchego patyczka
  9. Wyjmujemy i schładzamy na kratce
  10. Każdą babeczkę wyrównujemy, tak by były płaskie (ścinamy nożem górną część, zachowujemy na noski misia!)
  11. Każdą przyciętą babeczkę smarujemy ciepłą czekoladą, nakładamy na nią precelki w miejsce uszu, odcięty czubek babeczki jako nos, oczy cukrowe lub z groszków (jeśli oczy z groszków, wystarczy nałożyć na nie kropelkę ciepłej czekolady i będą źrenice), na czubek nosa nakładamy czerwoną pastylkę przyklejamy ją także na czekoladę
  12. Babeczki delikatnie odstawiamy, czekamy aż krem czekoladowy zastygnie i dekoracja będzie trwała
 
 
 
 
 
 
 

4 komentarze to "Babeczki Misie na urodziny Natalii z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    Agnieszka 4 grudnia 2012 (11:01)

    Normalnie fantastyczne – jesteś bosssska! Czekam na przepis dla alergików. Pozdrawiam.

  • comment-avatar
    Pani Fotograf Gotuje 4 grudnia 2012 (14:41)

    Wyglądają super!!!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 grudnia 2012 (15:03)

    Agnieszka; 🙂 Taki komplement w ustach artystki to dla mnie zaszczyt! Do soboty wymyślę:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 grudnia 2012 (15:04)

    Pani Fotograf;
    Mieliśmy przy nich niezłą zabawę:) Cieszę się, że innym też się podobają:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.