Co tu zapakować na drugie śniadanie do szkoły?
Zdaję sobie sprawę, że nie tylko ja zadaję często to pytanie. Dążę do tego, aby mimo wielu ograniczeń w diecie, mój syn również ten posiłek mógł zaliczyć do urozmaiconych.
Wymyśliłam więc babeczki śniadaniowe:). Zawierają w swym składzie cenne otręby orkiszowe, soczyste wisienki i mleko ryżowo-migdałowe.
Babeczki są pyszne, nie za słodkie ale za to dzięki wiśniom lekko kwaskowe:). Smakują wspaniale i znalazły się już w pojemniku na II śniadanie:)
Więcej o właściwościach otrębów w części Pamiętaj pod przepisem. A tak na marginesie; pisząc słowo “otręby” w dopełniaczu (kogo, czego?) zastanowiło mnie czy poprawnie odmieniam ten wyraz. Znalazłam wyjaśnienie: “Otręby mają wyłącznie wartość liczby mnogiej. Dopełniacz brzmi otrąb lub otrębów, obie formy są uważane za poprawne.”
Źródło: Mirosław Bańko, PWN
Polecam i życzę Smacznego
Babeczki śniadaniowe z otrębami
(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 25 minut
Ilość: 12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre:
- 100 ml mleka ryżowo-migdałowego BIO
- 50 ml soku z wiśni
- 125 g margaryny wegańskiej, stopionej
- 100 g wiśni odciśniętych z soku (użyłam wiśni w cukrze domowej roboty)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów
Składniki suche:
- 170 g mąki pszennej BIO
- 30 g otrąb orkiszowych BIO, drobno-mielonych
- 2 płaskie łyżki naturalnego proszku do pieczenia
- 50 g drobnego cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- płatki migdałów BIO do ozdobienia
- Lukier: 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z wiśni
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- W większej misce połączyć ze sobą przesianą mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową
- W drugiej mniejszej misce przygotować sok z wiśni, dolać mleko, stopioną, schłodzoną margarynę i ekstrakt z migdałów, wymieszać
- Wlać składniki mokre do suchych, dokładnie wymieszać całość
- Rozłożyć ciasto do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do babeczek
- Piec przez ok. 20-25 minut do czasu gdy będą rumiane
- Przełożyć babeczki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę
- Schłodzone babeczki polać lukrem i ozdobić płatkami migdałów
Wskazówki:
Można użyć na przykład wiśni z kompotu (wcześniej należy pozbawić je pestek), albo suszonych wiśni. U mnie po raz kolejny sprawdziły się wiśnie przygotowane latem przez babcię Bronię:)
Babeczki z wykorzystaniem wiśni znajdziesz także w postach: Babeczki bananowe z wiśniami oraz Babeczki karobowe z wiśniami
Pamiętaj:
Otręby to zewnętrzna warstwa, łupina ziaren takich jak pszenica, orkisz, ryż czy owies. Otręby są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, soli mineralnych oraz witamin. Wysoka zawartość nierozpuszczalnego błonnika wpływa na regulację procesów trawiennych, pomaga oczyszczać organizm, są doskonałym produktem dla osób cierpiących na zaparcia. Otręby wykazują naturalne właściwości bakteriobójcze. Regularne spożywanie otrębów obniża też poziom cholesterolu i w pewnym stopniu ogranicza ryzyko wystąpienia zawału. Najlepiej sięgać po certyfikowane otręby ekologiczne, gdyż unikamy w ten sposób spożywania wraz z otrębami toksycznych metali ciężkich, ponieważ takie właśnie składniki mają tendencję do gromadzenia się w łupinie ziarna.
Otręby orkiszowe pochodzą z najszlachetniejszego zboża, orkiszu, który św. Hildegarda uznała za podstawę zdrowej diety. Po więcej informacji na temat orkiszu zapraszam TUTAJ
6 komentarzy to "Babeczki śniadaniowe z otrębami"
anieska 11 lutego 2012 (18:24)
Babeczki śniadaniowe rewelacyjne, właśnie dzisiaj upiekłam i już trzy zjadłam sama – pyszota!
Dziękuję za odwiedziny na naszym blogu. Dziękuję również za inspirację dotyczącą zatrzymania wspomnień dla córki. Już mam pudełko na skarby naszej Kruszynki. Mam nadzieję, że kiedyś w przyszłości ucieszy się z tego, a czytając blog, który prowadzę zapisując ważne oraz czasami śmieszne wydarzenia
Mama Alergika 11 lutego 2012 (18:32)
Anieska: Cieszę się, że babeczki się udały i smakowały. Co do bloga, który prowadzisz jestem pewna, że czytanie go przez Twoją córkę (gdy już podrośnie) będzie dla najlepszą "książką" wspomnień. Pozdrawiam
Monika 9 września 2019 (08:45)
Czy mogą być otręby owsiane i inny rodzaj mleka?
Katarzyna Jankowska 14 września 2019 (16:14)
Jak najbardziej 🙂
Kasia 18 stycznia 2022 (15:30)
Dzień dobry ,
Czy zamiast stopionej margaryn mogę dodać olej ?
Katarzyna Jankowska 19 stycznia 2022 (18:06)
Tak