fbpx

Bakra dystrybutor karobu

Firmę Bakra, ich karob w proszku oraz melasę z chleba świętojańskiego, które stosuję w kuchni od 3 lat, nie muszę już chyba przedstawiać.
Na blogu zaprezentowałam dotychczas 35 przepisów z karobem.

Karob w diecie mojego alergika zastępuje kakao.

Jakiś czas temu jeszcze niewiele osób miało pojęcie co to za produkt, na szczęście dziś karob stał się znany nie tylko wśród alergików i miałam w tym swój wkład:)

Karob zaliczyłam do MAGicznych produktów i pisałam na blogu o jego właściwościach. Warto zapoznać się z tym materiałem.

 

karob_net2

Bakra – dystrybutor karobu 

(naturalne produkty z Turcji)

 

Po raz kolejny firma Bakra wspiera działania MAG!

Jest jednym ze sponsorów warsztatów, które odbędą się w ten weekend na Stadionie Narodowym w ramach targów Dni Alergii.

Na bazie ich produktów, podczas bezglutenowego śniadania przygotujemy karobowe mleko a’la kakao oraz naleśniki niby-czekoladowe.

 

karob_net

 

Będzie okazja do degustacji nie tylko karobu, ale także nowego produktu firmy Bakra, pasty sezamowej Tahini.

 

tahini

 

Polecam zajrzeć na stronę internetową firmy Bakra i zapoznać się ze szczegółami oferty produktowej.

 

Firma Bakra ufundowała także nagrody w konkursie Radia Kolor 103 FM.

Koniecznie słuchajcie tej stacji w tym tygodniu!

 

 

A dla fanów MAG kolejne smaczne zestawy nagród do wygrania!

3 zestawy (pasta Tahini i melasa z chleba świętojańskiego)

Zapraszam jeszcze dziś do zabawy na Facebooku!

tahini2

 

 

34 komentarze to "Bakra dystrybutor karobu"

  • comment-avatar
    Wioleta Perkowska 19 listopada 2014 (19:26)

    Witam. Mój trzyletni synek od niedawna ma zdiagnozowaną alergię. Dopiero jestem na etapie poszukiwań nowych i ciekawych przepisów. Przede wszystkim takich , które z apetytem zje małe dziecko. Bardzo lubię gotować i eksperymentować w kuchni. Jednakże często mam problem by zrobić mu słodkie” małe co nieco”. Na blogu urzekły mnie pralinki jaglane z karobem. Koniecznie muszę je wypróbować w pierwszej kolejności. Jeśli chodzi o wykorzystanie pasty tahini to użyła bym jej do naszego ulubionego budyniu z kaszy jaglanej z dodatkiem dyni . Myślę ,że odrobina pasty wzbogaciła by jego smak i nadała mu aromat. Pozdrawiam Wiola.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (10:13)

      Zwykle gdy przechodzimy na ograniczoną dietę to słodkości sprawiają kłopot. Jest ich tak wiele na moim blogu, że jestem przekonana, że nie tylko pralinki przypadną do gustu. Budyń z tahini? hmm kusi aby spróbować:) Dziękuję za udział w zabawie

  • comment-avatar
    Anetta Szczepocka 19 listopada 2014 (20:45)

    Karob używam od dawna, jest nieodzownym
    zamiennikiem kakao. Natomiast ostatnio wypróbowałam polędwiczki w
    marynacie z melasy karobowej i okazały się strzałem w 10. Nawet moja
    starsza niemięsożerna córka wciągała nosem, bo…słodkie 😀 Natomiast
    pastę tahini wykorzystam do kurczaka z dynią w sosie sezamowym 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (10:10)

      U nas nie kurczak lecz indyk ale sos sezamowy mnie intryguje. Kurczak jak rozumiem jest zapiekany w całości i dodatkowo dynia upieczona? Brzmi smacznie!
      Dziękuję za udział w zabawie

  • comment-avatar
    Katarzyna Goś 19 listopada 2014 (20:50)

    ja używam karobu do „deseru chia z karobem”. Przepis mi bardzo odpowiada, jest szybki w przygotowaniu i syci na dlugo. W najblizszym czasie chcialabym jeszcze przygotowac brownie karabowe z malinami.

    Pastę hummus wykorzystalaym do:
    -owsianych ciasteczek sezamowo-miodowych (Składniki: 400g płatków owsianych zwykłych, 2 (duże) jajka, 200g tahini, 2 łyżki sezamu, 100g (płynnego) miodu. Sposob przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wszystkie składniki na ciastka dokładnie ze sobą wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. Z sezamowo-miodowej masy owsianej formować kulki i układać na blaszce. Wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, aż do zarumienienia. Wystudzić w środku. Gotowe ciastka przechowywać w suchym miejscu.

    -owsianych ciasteczek (Składniki: 5 szklanek płatków owsianych, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, ok 100g masła, 1 jajko, duża garść jagód goji, 10 suszonych fig, 2 łyżki czarnego sezamu, 2 łyżki sezamowej pasty tahini, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 łyżeczki syropu cynamonowego, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposob przygotowania: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, ekstrakt, syrop i pastę sezamową, miksujemy. Dodajemy mąkę, sodę i proszek, miksujemy do dokładnego połączenia. Wsypujemy płatki i suszone owoce (figi kroimy w
    drobną kostkę) oraz sezam, mieszamy łyżką. Z powstałej masy robimy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 min w 190%)

    -deseru: gruszka z jogurtem, tahini i sezamem. Gruszkę umyć, osuszyć, przekroić na połówki, w każdej wydrążyć nasienie z
    pestkami tworząc tym samym wgłębienie w owocu. Ułożyć na talerzu. Udekorować jogurtem naturalnym (jedna łyżka na jedną połówkę) oraz tahini (jedna łyżeczka na jedną połówkę). Obsypać sezamem. Podawać.

    -do muffinek tahini z jabłkami i daktylami. Skladniki: 210 g pasty tahini, 170 g płynnego miodu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 240 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego), 0,5 łyżeczki imbiru, 10 miękkich daktyli pokrojonych w kostkę, 2 małe jabłka lub 1 większe, 250 ml chudego mleka. Sposob przygotowania: Tahini mieszam intensywnie z miodem. Suche składniki mieszam razem z przesianą mąką. Wsypuję do tahini i miodu, dolewając mleko. Wszystko mieszam za pomocą drewnianej łyżki do chwili, aż składniki się połączą. Na końcu kroję jabłka w kosteczkę, dodaję do ciasta wraz z daktylami. Mieszam raz jeszcze.Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni z termoobiegiem. Foremkę na 12 muffinek wykładam papilotkami (lub papilotki wkładam potrójnie jedna w drugą, by je usztywnić). Uzupełniam ciastem do ok. 3/4 wysokości. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25-30 minut, a najlepiej do „suchego patyczka”. Po upieczeniu zostawiam muffinki do wystudzenia w piekarniku. Leciutko upadną.

    -do obiadu- Kotlety z bobu i ciecierzycy- składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy, 250 g ugotowanego i obranego bobu, 1 cebula, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżka tahini, 1 łyżeczka soku z limonki, 2 łyżki mąki amarantusowej,Oliwa. Sposob przygotowania: Smażymy cebulkę i na wolnym ogniu aż będzie miękka. Ciecierzycę, bób,
    cebulę, sok z limonki, tahini i przyprawy dokładnie miksujemy. Dodajemy
    mąkę, mieszamy do połączenia. Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy
    w mące i układamy na tacce. Odstawiamy na ok 1 h do lodówki następnie
    smażymy. Podajemy z salsą warzywną

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (10:09)

      Patrząc na składniki, które możesz używać w kuchni to tylko pozazdrościć. Pomysłów na wykorzystanie tahini wiele. Przyjrzę się im dokładnie, z pewnością uda się tak poczarować aby wykorzystać je w kuchni alergika z wieloma ograniczeniami w diecie. Dziękuję za udział w zabawie

  • comment-avatar
    Małgosia 19 listopada 2014 (21:27)

    Robiłam owsiankę z melasą z karobu, pyszna. A z tahini robię kulki – mieszam łyżką tahini ze słodem ryżowym (proporcje takie, żeby dało się kulki ulepić), obtaczam w karobie, wkładam na godzinę do lodówki, a potem jemy 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (10:04)

      Warto zamiast słodu ryżowego zmieszać tahini z melasą karobową:) Dziękuję za udział w zabawie

      • comment-avatar
        Małgosia 24 listopada 2014 (10:39)

        Wiem, ale to opcja dobra dla mnie, dla dziecka za dużo goryczy (melasa karobowa, którą mam jest lekko gorzka, tahini też, ponieważ robię z niełuskanego sezamu).

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (11:33)

          I jak zawsze wszystko co serwujemy na talerzu to kwestia indywidualnego smaku. Melasa lekko gorzka? Ale chyba innej firmy bo moja nie ma takiej goryczy, chyba że ujawni się w zestawieniu z sezamem, muszę spróbować.

          • comment-avatar
            Małgosia 24 listopada 2014 (13:12)

            Innej firmy, nawet bez sezamu gorzkawa.

  • comment-avatar
    Jakub Starzyński 19 listopada 2014 (21:57)

    1. Jako że jestem chłopakiem to i mięsożercą więc jak tylko znalezłem przepis na polędwiczki z karobem to musiałem je wypróbować  . Poza tym skusiły mnie, świetnymi zdjęciami, „pralinki jaglane z karobem” i „niby-czekoladowe ciasteczka owsiane”, których też nie omieszkałem spróbować  
    2. Do czego wykorzystam tahinę? Jako że moja dziewczyna uwielbia piec, zaczytuje się w artukułach we wszystkich blogach, stronach i książkach o zdrowej żywności chciałbym podrzucić jej tahinę do zrobienia czekoladowo-tahinowego ciasta gruszkowego 😉
    Oczywiście nie jest to bezinteresowny gest i po części robię to dla siebie bo sam nie potrafię piec za dobrze a bardzo chciałbym spróbować tego ciasta 😀 poza tym uwielbiam jej wypieki 😛

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (10:22)

      Student, który lubi dobrze zjeść a przy tym docenia talent ukochanej!:) Proszę podzielić się przepisem na ciasto gruszkowe, sama mam już na nie ochotę:) Dziękuję za udział w zabawie

      • comment-avatar
        Jakub Starzyński 25 listopada 2014 (00:11)

        Moja dziewczyna uwielbia Pani blog więc będzie przeszczęśliwa 😉

        Poniżej przepis na ciasto 😉

        CZEKOLADOWO­TAHINOWE CIASTO GRUSZKOWE

        Składniki:
        foremka ok. 22cm
        CIASTO:
        ­ 3, najlepiej 4 duże, dojrzałe gruszki
        ­ 200g mąki gryczanej
        ­ 50 g mąki jaglanej
        1 do 1,5 szklanki płatków gryczanych
        ­ 1 dojrzały banan
        ­ 1 szklanka dak/tyli zalana ciepłą wodą
        1 łyżeczka pr. Do p. (w oryginale soda oczyszczona)
        ­ ok. 0,5 szklanki kakao
        ­ niecałe 0,5 szklanki delikatnego oleju (np. ryżowego)
        – ­ jasna tahina do polania

        Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić do namoczenia. Gruszki umyć, obrać ze skóry i pokroić
        w kostkę. Piekarnik rozgrzać do temp. 180st., blachę posmarować zdrowym tłuszczem i
        wyłożyć papierem do pieczenia.

        Połączyć ze sobą mąkę, płatki gryczane, kakao i sodę. Z daktyli odlać wodę i zmiksować je
        na krem, z banana zrobić papkę. W osobnym naczyniu (chyba, że używamy maszyny
        wysokoobrotowej) połączyć ze sobą zmiksowane daktyle, puree bananowe i olej.

        Wszestkie składniki (suche i mokre) połączyć w całość, w jednym naczyniu, gdyby ciasto
        okazało się za mało czekoladowe dodać więcej kakao lub karobu. Połową tak powstałego
        ciasta (powinno byc dość zwarte, wręcz klejące się do rąk) wyłożyć formę (tak żeby zostawić
        dość wysokie brzegi) na to położyć gruszki (tak wydaje się, że jest ich za dużo), a na nie
        położyć resztę ciasta. Całość włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 40­45 min. w termoobiegu
        (pod koniec włączyć podgrzewanie od dołu). Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.

        źródło: http://dzikinasladowca.blogspot.com.es/2014/11/czekoladowo-tahinowe-ciasto-gruszkowe_15.html?m=1

        Dziękuję za grę i Pozdrawiam 😉

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (11:23)

      Nagroda zdobyta, gratuluję!
      Proszę o wysłanie na adres: handel@anfi.com.pl
      swoje IMIĘ i NAZWISKO, ADRES EMAILOWY i NUMER TELEFONU z dopiskiem „Zabawa Bakra dla MAG”.
      Fundator nagród przekaże dalsze wytyczne i prześle nagrody.
      „Przesłanie takiej wiadomości oznacza, że zgadzają się Państwo na wykorzystanie danych osobowych w celu przekazania nagrody przez firmę Bakra, a w szczególności otrzymanie wiadomości sms lub e-mail z potwierdzeniem wygrania nagrody”

  • comment-avatar
    Ania 19 listopada 2014 (21:58)

    W niedzielę na obiad urodzinowy syna będę robiła polędwiczki wieprzowe z karobem. Jak pierwszy raz zrobiłam to mój synek niejadek poprosił o dokładkę. Pastę tahini wykorzystam do Pasty z bakłażana.Składniki: 3 średnie bakłażany

    2 łyżki pasty tahini

    1 spory pomidor

    1 mała cebula

    3 ząbki czosnku

    pół pęczka natki petruszki

    ok. 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    cayenne na czubek łyżeczki

    ćwierć łyżeczki kuminu

    świeżo zmielony czarny pieprz

    sól
    Bakłażana upiec w 200 stopniach.Czas pieczenia 30 minut. Po upieczeniu bakłażana czekam aż wystygnie.obieram czosnek i przeciskam przez praskę, siekam natkę pietruszki, a
    nasiona kuminu prażę chwilę na mocno rozgrzanej, suchej patelni.
    Cebulę obieram i kroję w kostkę.Pomidory obrane ze skórki i wydrążonym miąższu kroję w kostkę. Bakłażana po obraniu ze skórki rozgniatam z tahini. Dodaję pozostałe składni i mieszam. A w planach mam wykorzystać tahini do wzbogacenia smaku masy, którą przełożę jedną z warstw tortu.

    Polędwiczki wieprzowe z karobem

    Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: https://mamaalergikagotuje.pl/poledwiczki-karobem/
    Pralinki jaglane z karobem
    }

    Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: https://mamaalergikagotuje.pl/pralinki-jaglane/
    Pralinki jaglane z karobem
    }

    Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: https://mamaalergikagotuje.pl/pralinki-jaglane/

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (10:04)

      Ja wciąż boję się użyć w kuchni mojego alergika bakłażany. Pomysł ciekawy ale w przypadku mojego alergika zbyt duża ilość składników odpada. Będę musiała znacznie pokombinować. Cieszę się, że polędwiczki i pralinki zdobyły kolejnych miłośników:) Dziękuję za udział w zabawie

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (11:25)

      Firmy Bakra wyróżniła pani propozycję na wykorzystanie pasty tahini i nagrodziła dodatkowym zestawem. Gratuluję!
      Proszę o wysłanie na adres: handel@anfi.com.pl
      swoje IMIĘ i NAZWISKO, ADRES EMAILOWY i NUMER TELEFONU z dopiskiem „Zabawa Bakra dla MAG”.
      Fundator nagród przekaże dalsze wytyczne i prześle nagrody.
      „Przesłanie takiej wiadomości oznacza, że zgadzają się Państwo na wykorzystanie danych osobowych w celu przekazania nagrody przez firmę Bakra, a w szczególności otrzymanie wiadomości sms lub e-mail z potwierdzeniem wygrania nagrody”

  • comment-avatar
    Julita Olędzka 20 listopada 2014 (08:09)

    1. Kuszący jest przepis https://mamaalergikagotuje.pl/brownie-malinami-weganskie-bez-cukru/. Karobu jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję
    2. Zrobiłabym http://turcjaodkuchni.blogspot.com/2014/03/ciasteczka-z-tahini.html http://www.tureckakuchnia.pl/nowosci/kofte-tureckie-kotleciki/
    Jestem bardzo ciekawa smaku tych 3 przepisów

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (10:00)

      Dziękuję za udział w zabawie. Kuchnia turecka jest w kręgu moich zainteresowań:)

  • comment-avatar
    Aneta Ptak 20 listopada 2014 (09:03)

    Na
    razie tylko lody karobowo-bananowe zrobiłam! Kurcze smakowało jak
    toffee! :)))) Na pewno mam zamiar zrobić budyń kokosowo-czekoladowy żeby
    ukryć kokosowe mleko bo moja córa za nic w świecie nie chce go a budyń
    uwielbia! Ostatnio dodałam kopiatą łyżkę
    tahini do kremowej zupy brokułowej żeby zagęścić! Bardzo ciekawy smak!
    (Brokułową robię na podduszonym porze, 4 ząbki czosnku, marchewce,
    jednym ziemniaku, czasem jak mi z humusu zostanie ciecierzyca też dodaję
    do zmiksowania, i stąd wziął się pomysł żeby dodać samo tahini – do już
    niegotującej się zupy)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (10:01)

      Tahini w z zupie brokułowej chyba bym nie wpadła na takie połączenie ale przy okazji spróbuję:) Dziękuję za udział w zabawie

  • comment-avatar
    Katarzyna Wacławik 20 listopada 2014 (10:35)

    Ze względu na mojego małego alergika wybierałam przepisy na słodkości szczególnie
    do gustu przypadł mu Twój tort karobowy jednak ja trochę go zmodyfikowałam i
    zamiast gruszek w karmelu przełożyłam go powidłami śliwkowymi i zrobiłam polewę
    karobową dzięki czemu mój 3-latek był (i jest za każdym razem gdy go zrobie) w siódmym niebie, że w końcu dostanie
    ciasto czekoladowe tak jak inne dzieci J,
    a oprócz tego robiłam mu mleko czekoladowe również z karobem, a także muffiny i
    pancakes oczywiście z polewą karobową. Co do pasty sezamowej tahini wykorzystałabym
    ją do zrobienia bułeczek drożdżowych z nadzieniem właśnie z tej pasty.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (09:57)

      Dziękuję za udział w zabawie. Mój tort karobowy można przerabiać na wiele sposobów:) Pomysł na tort z powidłami i polewą bardzo mi się podoba. Bułeczki drożdżowe z pastą sezamową już mnie kuszą:)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (11:22)

      Gratuluję wygranej!
      Proszę o wysłanie na adres: handel@anfi.com.pl swoje IMIĘ i NAZWISKO, ADRES EMAILOWY i NUMER TELEFONU z dopiskiem „Zabawa Bakra dla MAG”.
      Fundator nagród przekaże dalsze wytyczne i prześle nagrody.
      „Przesłanie takiej wiadomości oznacza, że zgadzają się Państwo na wykorzystanie danych osobowych w celu przekazania nagrody przez firmę Bakra, a w szczególności otrzymanie wiadomości sms lub e-mail z potwierdzeniem wygrania nagrody”

      • comment-avatar
        Katarzyna Wacławik 24 listopada 2014 (11:33)

        Dziękuję i pozdrawiam 😉

  • comment-avatar
    Natalia Zawisza 20 listopada 2014 (12:41)

    Wypróbowałam przepis na polędwiczki z karobem,córka zjadła z przyjemnością i byłam szczęśliwa że je mięso.Teraz z zbliżającymi się Świętami które będą dla mnie wyzwaniem z ułożeniem menu dla córki chciałam upiec pierniczki z melasą oraz brownie z malinami.
    Pastę tahini wypróbowałam w babeczkach: 1 szklana ekspandowanego amarantusa,2 banany,3 łyżki płatków migdałowych,1 łyżka tahini,szczypta cynamonu,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego,1 łyżeczka miodu.Banany miksujemy na gładką masę.Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.Masę przekładamy do foremek do pieczenia babeczek i pieeczemy 20 minut w 185 stopniach.
    Pastę tahini córka jadła również na waflach ryżowych.
    Pastę tahini wykorzystałabym również do pancakes.
    Z miła chęcią wypróbowałabym melasę ze względu na alergię córki i jest to świetny zamiennik kakao.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (09:58)

      Mięsko na słodko jak widać sprawdza się także w menu dzieci:) Z przyjemnością wypróbuję przepis na babeczki. Dziękuję za udział w zabawie

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (11:20)

      Gratuluję nagrody! Proszę o wysłanie na adres: handel@anfi.com.pl
      swoje IMIĘ i NAZWISKO, ADRES EMAILOWY i NUMER TELEFONU z dopiskiem „Zabawa Bakra dla MAG”.
      Fundator nagród przekaże dalsze wytyczne i prześle nagrody.
      „Przesłanie takiej wiadomości oznacza, że zgadzają się Państwo na wykorzystanie danych osobowych w celu przekazania nagrody przez firmę Bakra, a w szczególności otrzymanie wiadomości sms lub e-mail z potwierdzeniem wygrania nagrody”

  • comment-avatar
    Monika Stańczykowska 20 listopada 2014 (13:22)

    Ponieważ
    dieta mojego małego alergika jest bardzo uboga, to wybieramy potrawy z
    jak najmniejszej ilości „bezpiecznych” składników. Mamy przetestowane
    inne produkty z chlebkiem świetojańskim to i z karobem nie powinno być
    problemu. Przymierzam sie do zrobienia kruchych ciasteczek ryzowych z karobem http://1.bp.blogspot.com/…/rIOmtE8KCjU/s640/IMG_7612.JPG,
    a pastę tahini robie sama i często wykorzystuję ja do tzw. ślimaczków z
    bezmlecznego ciasta francuskiego (te najpopularniejsze są najczęsciej z
    „zakazanego dla nas” ciasta drożdżowego i cynamonem – Kanelbullar )

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (10:24)

      Ślimaczki z ciasta francuskiego, proste i szybkie w wykonaniu:) Jak każdy produkt melasę też trzeba wprowadzać stopniowo do diety. Dziękuję za udział w zabawie

  • comment-avatar
    QuchniaWege 20 listopada 2014 (14:02)

    Uwielbiam karob, zresztą widzicie to po moich przepisach dlatego z połakomiłam się i wysyłam zgłoszenie.

    1. Przepisy z bloga Mama Alergika Gotuje, które z chęcią wypróbuję to Brownie Karobowe; deser chia z karobem oraz pralinki jaglane z karobem 🙂 Już się ośliniłam 🙂

    2. A pastę tahini wykorzystam do tworzenia szybkiego kremu do kanapek/naleśników, który tak mi zasmakował, że pożarłam całe opakowanie mojej tureckiej tahini…I już nie mam, a tak chciałabym mieć 😉 Przepis jest banalny – 2 łyżki tahini + łyżka syropu buraczanego (lub płynnego miodu) + łyżeczka karobu. Mieszamy i zajadamy.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 listopada 2014 (10:26)

      Taki krem z melasą zamiast syropu buraczanego będzie super:) Dziękuję koleżance blogerce za udział w zabawie. Bardzo mi miło:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.