Bardzo czekoladowe ciasto Nigelli z serii nie dla alergika

Dzień czekolady minął, ale przepis nie zając i dziś trafia na blog.

Nigella Lawson w swojej książce „Jak być domową boginią” napisała „Nie przejmuj się jeśli ciasto zapadnie się po środku, zresztą na pewno tak się stanie, bo ciasto jest zbite i wilgotne”!
Zrobiłam je zgodnie z przepisem na „Ciężkie Ciasto Czekoladowe”  s. 166 i proszę nie zapadło się:). Wyrosło pięknie, upiekło się dobrze, smakowało cudownie czekoladowo!

Użyłam natomiast kamienia winnego zamiast sody oczyszczonej i „diabeł tkwi chyba w tym szczególe”:) oraz zwiększyłam ilość gorzkiej czekolady do 120 g.

Zapraszam i życzę Smacznego 

 

Bardzo czekoladowe Ciasto Nigelli

(nie dla alergika) 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

CZAS PIECZENIA: 30+ 15 minut

LICZBA PORCJI: 8-10

Składniki: 
  • 120 g najlepszej gorzkiej czekolady stopionej (u mnie pół na pół 70% i 90% miazgi kakaowej)
  • 225 g miękkiego niesolonego masła
  • 375 g ciemnego cukru muscovado (u mnie Demerara)
  • 2 duże jajka rozkłócone ( u mnie rozmiar L BIO)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka kamienia winnego (u Nigelli 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
  • 250 ml wrzątku
  • forma keksówka
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (u Nigelli do 190°C), keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia – to ważne bo ciasto jest bardzo wilgotne
  2. Utrzeć masło z cukrem np. mikserem, dodać jajka i ekstrakt z wanilii i dobrze utrzeć ponownie
  3. Wlać stopioną lekko przestudzoną czekoladę, nie mieszać zbyt długo ani intensywnie, składniki mają się połączyć
  4. Mąkę przesiać wraz z kamieniem winnym czy sodą a następnie łyżka za łyżką wymieszać na przemian z wrzątkiem, aż otrzymamy gładkie i niemal płynne ciasto
  5. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 30 minut w temperaturze u mnie 180°C, zmniejszyć temperaturę do 160°C (u Nigelli do 170°C) i piec jeszcze przez 15 minut. Ciasto będzie wewnątrz lepkie i maziste więc wbity w środek szpikulec nie będzie czysty
  6. Ustawić foremkę z upieczonym ciastem na kratkę, żeby całkowicie wystygło przed wyjęciem
  7. Podawać na deser i gwarantuję że zniknie bardzo szybko:)

 

 

 

 

1 Reply to "Bardzo czekoladowe ciasto Nigelli z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 15 kwietnia 2012 (13:40)

    Czekałam na to Twoje ciasto! Warto było…. piękne i widać że pyszne;)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.