Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones

Nie marnuję jedzenia, dbam o planetę, na której żyję.

Ten rok upłynie nam pod hasłem Dieta Przyjazna Tobie i Planecie.

Materiał do NOWEJ książki już praktycznie skończony. O postępach w pracy i premierze będziemy informować na bieżąco.

Zachęcam ogromnie do polubienia i obserwowania naszych kont o nazwie Dieta Przyjazna Planecie w mediach społecznościowych:

FacebookDieta Przyjazna Planecie

InstagramDieta Przyjazna Planecie

Pojawi się tam dużo nowych przepisów, prostych rozwiązań i podpowiedzi, na przykład jak nie marnować jedzenia, oraz wiele ciekawych informacji.

Niebawem też uruchomimy nową stronę pod nazwą Dieta Przyjazna Planecie, bo projekt ten będzie się rozwijał.

Tymczasem sprawdzając daty ważności produktów w moich kuchennych szafkach, postanowiłam wyczarować smaczne danie z wykorzystaniem mąki kokosowej i banana w ciemnej skórce.

Tak oto powstały pyszne, miękkie bezglutenowe bułeczki scones, zero waste.

Podałam je na drugie śniadanie z domowym dżemem z czarnej porzeczki i jogurtem kokosowym.

Zapraszam i życzę Smacznego

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na bezglutenowe wypieki zajrzyj do MAGicznych książek.

W zestawach zawsze TANIEJ!

Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones

wersja z jabłkami

(bez mleka, jajek, soi, kakao, glutenu, cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 10 sztuk

1 sztuka = 102 kcal

Składniki:

suche

  • 50 g mąki kokosowej (u mnie eko z NaturaVena)
  • 100 g mąki sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1 bezglutenowy budyń waniliowy (40 g)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka łuski babki jajowatej

mokre

  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 banan dojrzały (100 g)
  • 250 ml napoju ryżowo-kokosowego (u mnie Natumi)
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny (można pominąć, bułeczki będą mniej wyrośnięte, ale nadal miękkie)
  • 50 g obranego jabłka bio

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki, mieszamy by równomiernie się rozprowadziły.
  2. Banana miksujemy z olejem, wlewamy napój roślinny wymieszany z octem lub sokiem z cytryny, ponownie miksujemy.
  3. Mokre składniki przelewamy do suchych, powstanie wilgotne grudkowate ciasto.
  4. Dodajemy obrane jabłko, pokrojone w drobną kostkę, miksujemy tylko tyle, by jabłko wmieszało się w ciasto.
  5. Nabieramy czubatą łyżkę ciasta, formujemy w dłoniach placuszki średnicy 5 cm i grubości ok. 3 cm.
  6. Układamy je w papilotkach do muffinek umieszczonych w foremce.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C, w opcji z termoobiegiem.
  8. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, bułeczki pieczemy przez ok. 30 minut.
  9. Wyjmujemy, studzimy na kratce, zdejmujemy papilotki, przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy dżemem i podajemy z łyżeczkę jogurtu roślinnego.
  10. Bułeczki najlepsze są na ciepło, ale po wystudzeniu nadal są miękkie i smaczne.

Wskazówki:

Ciasto na bułeczki możemy wykorzystać także do usmażenia prostych placuszków. W dłoniach formujemy placki o ok. 1 cm grubości, następnie smażymy je na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju.

Możemy użyć inny napój roślinny.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska
Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

6 komentarzy to "Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones"

  • comment-avatar
    Gabrysia 12 lutego 2022 (12:53)

    Witam .Pani Kasiu czym można zastąpić łuskę babki jajowatej. Super przepis. Pozdrawiam

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 lutego 2022 (11:53)

      Siemieniem lnianym mielonym ale to nie będzie już ten efekt. Babka nadaje puszystości.

  • comment-avatar
    Marta 22 lipca 2022 (12:33)

    witam czy buleczki maja byc w srodku mokre?

  • comment-avatar
    Dorota 1 września 2022 (15:14)

    Dzień dobry. Czy mąkę kokosową można zastąpić inną? Syn ma uczulenie na kokosa i inne orzechy oprócz laskowych.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.