Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones

Nie marnuję jedzenia, dbam o planetę, na której żyję.

Ten rok upłynie nam pod hasłem Dieta Przyjazna Tobie i Planecie.

Materiał do NOWEJ książki już praktycznie skończony. O postępach w pracy i premierze będziemy informować na bieżąco.

Zachęcam ogromnie do polubienia i obserwowania naszych kont o nazwie Dieta Przyjazna Planecie w mediach społecznościowych:

FacebookDieta Przyjazna Planecie

InstagramDieta Przyjazna Planecie

Pojawi się tam dużo nowych przepisów, prostych rozwiązań i podpowiedzi, na przykład jak nie marnować jedzenia, oraz wiele ciekawych informacji.

Niebawem też uruchomimy nową stronę pod nazwą Dieta Przyjazna Planecie, bo projekt ten będzie się rozwijał.

Tymczasem sprawdzając daty ważności produktów w moich kuchennych szafkach, postanowiłam wyczarować smaczne danie z wykorzystaniem mąki kokosowej i banana w ciemnej skórce.

Tak oto powstały pyszne, miękkie bezglutenowe bułeczki scones, zero waste.

Podałam je na drugie śniadanie z domowym dżemem z czarnej porzeczki i jogurtem kokosowym.

Zapraszam i życzę Smacznego

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na bezglutenowe wypieki zajrzyj do MAGicznych książek.

W zestawach zawsze TANIEJ!

Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones

wersja z jabłkami

(bez mleka, jajek, soi, kakao, glutenu, cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 10 sztuk

1 sztuka = 102 kcal

Składniki:

suche

  • 50 g mąki kokosowej (u mnie eko z NaturaVena)
  • 100 g mąki sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1 bezglutenowy budyń waniliowy (40 g)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka łuski babki jajowatej

mokre

  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 banan dojrzały (100 g)
  • 250 ml napoju ryżowo-kokosowego (u mnie Natumi)
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny (można pominąć, bułeczki będą mniej wyrośnięte, ale nadal miękkie)
  • 50 g obranego jabłka bio

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki, mieszamy by równomiernie się rozprowadziły.
  2. Banana miksujemy z olejem, wlewamy napój roślinny wymieszany z octem lub sokiem z cytryny, ponownie miksujemy.
  3. Mokre składniki przelewamy do suchych, powstanie wilgotne grudkowate ciasto.
  4. Dodajemy obrane jabłko, pokrojone w drobną kostkę, miksujemy tylko tyle, by jabłko wmieszało się w ciasto.
  5. Nabieramy czubatą łyżkę ciasta, formujemy w dłoniach placuszki średnicy 5 cm i grubości ok. 3 cm.
  6. Układamy je w papilotkach do muffinek umieszczonych w foremce.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C, w opcji z termoobiegiem.
  8. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, bułeczki pieczemy przez ok. 30 minut.
  9. Wyjmujemy, studzimy na kratce, zdejmujemy papilotki, przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy dżemem i podajemy z łyżeczkę jogurtu roślinnego.
  10. Bułeczki najlepsze są na ciepło, ale po wystudzeniu nadal są miękkie i smaczne.

Wskazówki:

Ciasto na bułeczki możemy wykorzystać także do usmażenia prostych placuszków. W dłoniach formujemy placki o ok. 1 cm grubości, następnie smażymy je na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju.

Możemy użyć inny napój roślinny.

Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska
Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones bez mleka, bez jajek
Fot. Katarzyna Jankowska

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

No Replies to "Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.