Nie marnuję jedzenia, dbam o planetę, na której żyję.
Ten rok upłynie nam pod hasłem Dieta Przyjazna Tobie i Planecie.
Materiał do NOWEJ książki już praktycznie skończony. O postępach w pracy i premierze będziemy informować na bieżąco.
Zachęcam ogromnie do polubienia i obserwowania naszych kont o nazwie Dieta Przyjazna Planecie w mediach społecznościowych:
Facebook – Dieta Przyjazna Planecie
Instagram – Dieta Przyjazna Planecie
Pojawi się tam dużo nowych przepisów, prostych rozwiązań i podpowiedzi, na przykład jak nie marnować jedzenia, oraz wiele ciekawych informacji.
Niebawem też uruchomimy nową stronę pod nazwą Dieta Przyjazna Planecie, bo projekt ten będzie się rozwijał.
Tymczasem sprawdzając daty ważności produktów w moich kuchennych szafkach, postanowiłam wyczarować smaczne danie z wykorzystaniem mąki kokosowej i banana w ciemnej skórce.
Tak oto powstały pyszne, miękkie bezglutenowe bułeczki scones, zero waste.
Podałam je na drugie śniadanie z domowym dżemem z czarnej porzeczki i jogurtem kokosowym.
Zapraszam i życzę Smacznego
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na bezglutenowe wypieki zajrzyj do MAGicznych książek.
W zestawach zawsze TANIEJ!
Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones
wersja z jabłkami
(bez mleka, jajek, soi, kakao, glutenu, cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 10 sztuk
1 sztuka = 102 kcal
Składniki:
suche
- 50 g mąki kokosowej (u mnie eko z NaturaVena)
- 100 g mąki sorgo lub gryczanej niepalonej
- 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 bezglutenowy budyń waniliowy (40 g)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka łuski babki jajowatej
mokre
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 banan dojrzały (100 g)
- 250 ml napoju ryżowo-kokosowego (u mnie Natumi)
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny (można pominąć, bułeczki będą mniej wyrośnięte, ale nadal miękkie)
- 50 g obranego jabłka bio
Dodatkowo:
- domowy dżem np. z czarnej porzeczki
- jogurt roślinny (u mnie kokosowy)
Przygotowanie:
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki, mieszamy by równomiernie się rozprowadziły.
- Banana miksujemy z olejem, wlewamy napój roślinny wymieszany z octem lub sokiem z cytryny, ponownie miksujemy.
- Mokre składniki przelewamy do suchych, powstanie wilgotne grudkowate ciasto.
- Dodajemy obrane jabłko, pokrojone w drobną kostkę, miksujemy tylko tyle, by jabłko wmieszało się w ciasto.
- Nabieramy czubatą łyżkę ciasta, formujemy w dłoniach placuszki średnicy 5 cm i grubości ok. 3 cm.
- Układamy je w papilotkach do muffinek umieszczonych w foremce.
- Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C, w opcji z termoobiegiem.
- Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, bułeczki pieczemy przez ok. 30 minut.
- Wyjmujemy, studzimy na kratce, zdejmujemy papilotki, przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy dżemem i podajemy z łyżeczkę jogurtu roślinnego.
- Bułeczki najlepsze są na ciepło, ale po wystudzeniu nadal są miękkie i smaczne.
Wskazówki:
Ciasto na bułeczki możemy wykorzystać także do usmażenia prostych placuszków. W dłoniach formujemy placki o ok. 1 cm grubości, następnie smażymy je na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju.
Możemy użyć inny napój roślinny.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
6 komentarzy to "Bezglutenowe wegańskie bułeczki scones"
Gabrysia 12 lutego 2022 (12:53)
Witam .Pani Kasiu czym można zastąpić łuskę babki jajowatej. Super przepis. Pozdrawiam
Katarzyna Jankowska 16 lutego 2022 (11:53)
Siemieniem lnianym mielonym ale to nie będzie już ten efekt. Babka nadaje puszystości.
Marta 22 lipca 2022 (12:33)
witam czy buleczki maja byc w srodku mokre?
Katarzyna Jankowska 24 lipca 2022 (07:42)
Nie 🙂
Dorota 1 września 2022 (15:14)
Dzień dobry. Czy mąkę kokosową można zastąpić inną? Syn ma uczulenie na kokosa i inne orzechy oprócz laskowych.
Katarzyna Jankowska 1 września 2022 (19:21)
Proszę spróbować owsianą mąkę a napój roślinny sojowy.