fbpx

Brownie bez mąki z serii nie dla alergika

Wczoraj były Urodziny mojej córki, 17 tka:). Uczciliśmy je między innymi podjadając wyjątkowo czekoladowe Brownie, które zażyczyła sobie Natalia w miejsce tortu.  Zamiast więc przepisu na potrawę dla Alergika zaproponuję coś z nowej kategorii, czyli „Nie dla Alergika” .
Brownie zrobiłam na podstawie przepisu z książki Nigelli Lawson „Nigella Ekspresowo”. Brownie to amerykańskie ciasto, które kiedyś pani Brownie po prostu nie wyszło.
 
Wszystkie składniki z tego ciasta niestety mogą uczulić, więc zamieszczam ten przepis niejako ku przestrodze dla Alergików;)
 
Życzę Smacznego
 

Brownie bez mąki

(nie dla alergika)
 
Składniki:
  • 225 g gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g mielonych migdałów (użyłam płatków migdałów, które wraz z orzechami zmieliłam w blenderze)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich 
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. W rondlu o grubym dnie rozpuść czekoladę i masło na małym ogniu
  2. Zdejmij rondel z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i cukier, zamieszaj i odstaw do przestygnięcia
  3. Mieszając, dodaj jajka, mielone migdały i posiekane orzechy. Przełóż masę do kwadratowej foremki o boku 24cm, najlepiej jednorazowej (miałam porcelanową, wyłożyłam ją papierem do pieczenia i wyszło ok:)
  4. Piecz brownie 25-30 min, po tym czasie ciasto wciąż będzie lepkie na wierzchu. Kiedy przestygnie, ostrożnie pokrój je na 16 mięciutkich kawałków
Przepis na:
Gorący sos czekoladowy:
Składniki:
  • 75 g gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)
  • 125 ml gęstej tłustej śmietany (dodałam 30%)
  • 2 łyżeczki rozpuszczałnego espresso rozpuszczonego w 2 łyżkach wody
  • 1 łyżka golden syrup lub sztucznego miodu (dodałam zwykły miód)
Przygotowanie:
  1. Połam czekoladę na kawałki i włóż do rondla o grubym dnie
  2. Dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż się połączą
  3. Kiedy sos jest gotowy, wymieszaj go starannie, zdejmij z ognia i przelej do dzbanka
brownie bez mąki
 
 

 

1 Reply to "Brownie bez mąki z serii nie dla alergika"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.