Brownie z mascarpone z serii nie dla alergika

Ostatki więc jeszcze można pozwolić sobie na odrobinę kulinarnej rozpusty. 

Brownie bez mąki prezentowałam TUTAJ
 
Tym razem bazowałam także na przepisie Nigelli Lawson bo uwielbiam jej wersję tego ciasta.  
Próba połączenia Tiramisu z Brownie, jak najbardziej udana. Wyszło pyszne ciasto, polecam.
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Brownie z mascarpone

(nie dla alergika)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS SMAŻENIA: 30 minut
LICZBA PORCJI: dla 6-8 osób
Składniki:
  • 225 g gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 150 g mielonych migdałów 
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • maliny (mrożone) + 2 łyżki cukru
  • płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 170°C. W rondlu o grubym dnie rozpuścić czekoladę i masło na małym ogniu
  2. Zdjąć rondel z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i cukier, zamieszać i odstawić do przestygnięcia
  3. Mieszając, dodać roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy. Przełożyć masę do kwadratowej foremki o boku 24cm, np. porcelanowej lub jednorazowej (wyłożyłam ją papierem do pieczenia)
  4. Utrzeć żółtko z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białka na sztywno i wymieszać ją wraz z masą serową
  5. Wyłożyć masę serową na wierzchnią warstwę Brownie, wstawić ciasto do piekarnika
  6. Piec Brownie 25-30 min. Kiedy ciasto dobrze przestygnie, można kroić na porcje
  7. Podawać z sosem malinowym (maliny rozmrozić, dodać cukier i dokładnie je zmiksować)
  8. Udekorować ciasto płatkami migdałów
Wskazówki:
Następnym razem spróbuję z większą ilością serka mascarpone (500g), proporcjonalnie zwiększę też ilość jajek do 2:)
 
 

 
 

No Replies to "Brownie z mascarpone z serii nie dla alergika"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.