Ciasteczka jesienne, dyniowe (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Podczas targów Dni Alergii, w czasie warsztatów poświęconych podwieczorkowi alergika, przygotowaliśmy ciasteczka jesienne, dyniowe, bez cukru. Przepis na te ciasteczka znalazł się na ulotce reklamującej moją pierwszą książkę, więc jest już właściwie dostępny:) Nie każdy mógł być na targach i ulotkę zdobyć.   Moja książka „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie” już za kilka dni będzie dostępna w tradycyjnej sprzedaży. Niesamowite uczucie, gdy pomyślę, że wejdę do Empiku a tam moje dzieło:) Chyba jeszcze nie do końca dociera do mnie jak wiele zrobiłam w tym roku. Mam nadzieję, że i wy docenicie moją pracę:)  

Książkę można już dziś zamówić w przedsprzedaży na hitsalonik.pl.

Zamówienie jej w przedsprzedaży oznacza, że zostanie wysłana 2. grudnia czyli dzień przed jej premierą. Cieplutka, prosto z drukarni trafi do Waszych domów. okladka_front_3D_small (2) Ciasteczka jesienne rewelacyjnie wpisują się w dzisiejszą aurę. Nadają się jako zdrowa przekąska nie tylko dla alergika. Wspaniale smakują posmarowane domowym dżemem z ciemnych winogron. Zapraszam i życzę Smacznego

Ciasteczka jesienne, dyniowe

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

  Czas przygotowania: 30 minut Ilość:  20-30 szt. (w zależności od wielkości) Składniki:

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych daktyli (bez pestki)
  • 100 ml wody lub mleka bezglutenowego
  • 50 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 100 g upieczonej dyni (u mnie Hokkaido bez skórki)

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia
  2. Daktyle moczymy w mleku lub wodzie przez ok. 10 minut, umieszczamy w rondelku, gotujemy ok. 7 minut, na małym ogniu aż zmiękną, a płyn wyparuje (od czasu do czasu dociskamy je do dna garnka), studzimy
  3. Dodajemy upieczoną, wystudzoną dynię, miksujemy lub blendujemy na gładki krem, dolewamy olej, mieszamy
  4. Gotową masę przekładamy do przesianej mąki, zagniatamy ciasto (ma być elastyczne i plastyczne)
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji góra-dół
  6. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut
  7. Podajemy jeszcze ciepłe z dodatkiem domowego dżemu lub pozostawiamy do przestudzenia

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Jesienne ciasteczka dyniowe

Fot. Katarzyna Jankowska