Ciasteczka owsiane niby-czekoladowe

Nadszedł czas na nasze rodzinne „Gówienka” w wersji dla Alergika. Przepis na oryginalne ciasteczka znajduje się TUTAJ
Jak już wspominałam ten retro deser, znany jest wśród całej rodziny, nie mogłam więc pozwolić, aby Konrad nie mógł go spróbować.
Ta wersja przepisu najbardziej zbliża mnie do oryginału. Zresztą dla porównania zamieszczam na samym końcu zdjęcie, gdzie na talerzyku po prawej stronie znajdują się ciasteczka oryginalne, a po lewej te dla Alergika. Widoczna różnica to wyłącznie kolor, karobowe są jaśniejsze. W smaku różnią się trochę bo zamiast kakao używam karob. Jeśli jednak już przyzwyczailiśmy się do karobu to ta smakowa różnica nie będzie tak wyczuwalna. Ja lubie obie wersje naszych domowych ciasteczek:).
 
Polecam i życzę Smacznego

Ciasteczka Owsiane niby-czekoladowe

(bez kakao, wegańskie, opcjonalnie bezglutenowe)

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
 
Składniki:
  • 125 g wegańskiej margaryny 
  • 120 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 7 łyżek mleka roślinnego np. jaglane lub owsiane
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich lub płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki karobu w proszku (mączki z chleba świętojańskiego)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub migdałów
  • 3-4 łyżki zmielonych migdałów (jeśli dozwolone) 
  • 2-3 łyżki rodzynek i/lub suszonej żurawiny niesiarkowanych
Przygotowanie:
  1. Margarynę, cukier, karob i mleko włożyć do niedużego garnka, podgrzewać na średnim ogniu, mieszając przez około 5 minut, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą
  2. Kiedy masa zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 10 minut od czasu do czasu mieszając, dodać ekstrakt waniliowy lub migdałowy
  3. Masa jest już gotowa więc dosypujemy płatki owsiane (proponuję najpierw 1 kubek), zmielone migdały (jeśli wolno), rodzynki, żurawinę
  4. Wszystkie składniki mieszamy, powinniśmy uzyskać zwartą masę ale nie za suchą, dlatego właśnie nie wsypujmy wszystkich płatków owsianych na raz, tylko obserwujmy na ile dodatków możemy jeszcze sobie pozwolić i dokładamy pozostałe płatki w razie konieczności
  5. Gotową masę od razu wykładamy małą łyżeczką na wcześniej przygotowany papier do pieczenia.
  6. Najlepiej odczekać aż ciasteczka dobrze wystygną, będą zwarte i gotowe do położenia na talerz.
Wskazówki:
Te ciasteczka wychodzą bardziej kleiste niż oryginalne z kakao.
Niezależnie od konsystencji są pyszne i nadają się do zjedzenia.
Można dodać takie suszone owoce i bakalie jakie lubimy, należy tylko wyważyć proporcje.
Zmniejszając ilość cukru (u mnie co najmniej o połowę) należy zmniejszyć ilość płatków owsianych (ok. 50 gramów). Płatki dodajmy porcjami.