Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane to kolejna wariacja na temat Ciastek Magdy.

Prawie połowę mąki zamieniłam na bezglutenowe płatki owsiane. Powstały pożywne i zdrowsze ciasteczka.

Można zmniejszyć jeszcze ilość cukru, należy wówczas pamiętać o zmniejszeniu ilości soli.

Wegańską margarynę Alsan można zamienić na olej kokosowy z postaci stałej lub spróbować wersji z domowym masłem klarowanym.

Zapraszam do wypróbowania przepisu

Życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Ciasteczka Owsiane

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut + 15-20 minut pieczenia

Ilość: ok. 20 szt. ok. 8 cm szerokości

Składniki:

  • 125 g mąki orkiszowej jasnej lub pół na pół z mąką typ 1100
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 150 g wegańskiej margaryny Alsan
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego złocistego + 3 łyżki gorącej wody
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka ulubionego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli himalajskiej

Przygotowanie:

  1. Cukier i miękki tłuszcz umieszczamy w misce, miksujemy (cukier ma być wyczuwalny)
  2. Płatki owsiane mielemy krótką chwilę (nie na mąkę)
  3. Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i solą, oraz ekstrakt wanilii
  4. Zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą tworząc papkę, papkę tę dodajemy do pozostałych składników, miksujemy wszystko uzyskując grudkowatą konsystencję ciasta (coś jak kruszonka ale bardziej tłusta)
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  6. Nabieramy w dłonie porcję ciasta, w dłoniach formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego, spłaszczamy ciasto na okrąg o grubości ok. 0,5 cm i o średnicy ok. 5 cm
  7. Ciasteczka wykładamy na przygotowaną blaszkę, układamy je w rzędach co 2 cm od siebie (rosną podczas pieczenia), blaszkę przekładamy do nagrzanego piekarnika
  8. Ciasteczka pieczemy 15-20 minut, do momentu aż będą rumiane
  9. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w szklanym słoju.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Ciasteczka owsiane bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie

Fot. Katarzyna Jankowska

Ciasteczka owsiane bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie

Fot. Katarzyna Jankowska

9 komentarzy to "Ciasteczka owsiane"

  • comment-avatar
    Muzyczny Fan 8 września 2016 (13:27)

    Lubię ciasteczka owsiane, ale ich wadą jak każdych ciasteczek jest to, że się strasznie kruszą. Jadłem już takie własnej roboty – można się od nich uzależnić. Pychota i szybkie w wykonaniu, same plusy 🙂

  • comment-avatar
    Aga 14 września 2016 (13:25)

    a w wersji bezglutenowej jaką mąkę dać zamiast orkiszowej?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 14 września 2016 (20:45)

      Np. owsiana z jaglaną do tego siemię i trochę skrobi. Opracuję niebawem także bezglutenowe:)

  • comment-avatar
    Monika 18 sierpnia 2017 (11:22)

    A mąka orkiszowa typ 700 się nada? Bo akurat nie mam 1100. Po prostu nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie dla efektu końcowego. 🙂

  • comment-avatar
    Magdalena 15 lipca 2019 (09:10)

    Najlepsze owsiane ciasteczka jakie jadłam, długo szukałam takiego przepisu, chciałam znaleźć podobne do tych jakie jadłam z cukierni, ale te są jeszcze lepsze 😀

  • comment-avatar
    Anna 11 grudnia 2023 (09:24)

    Co można dodać zamiast siemienia? Mojego syna uczula niestety.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2023 (17:11)

      zmielone nasiona chia lub 1 łyżka dowolnej skrobii rozprowadzona z 2 łyżkami zimnej wody. Pominięcie tego składnika nie zaburzy konsystencji ciasta, wpłynie jedynie na jego walory smakowe i strukturalne.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.