Ciasteczka owsiane to kolejna wariacja na temat Ciastek Magdy.
Prawie połowę mąki zamieniłam na bezglutenowe płatki owsiane. Powstały pożywne i zdrowsze ciasteczka.
Można zmniejszyć jeszcze ilość cukru, należy wówczas pamiętać o zmniejszeniu ilości soli.
Wegańską margarynę Alsan można zamienić na olej kokosowy z postaci stałej lub spróbować wersji z domowym masłem klarowanym.
Zapraszam do wypróbowania przepisu
Życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Ciasteczka Owsiane
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut + 15-20 minut pieczenia
Ilość: ok. 20 szt. ok. 8 cm szerokości
Składniki:
- 125 g mąki orkiszowej jasnej lub pół na pół z mąką typ 1100
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 150 g wegańskiej margaryny Alsan
- 80 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego złocistego + 3 łyżki gorącej wody
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka ulubionego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli himalajskiej
Przygotowanie:
- Cukier i miękki tłuszcz umieszczamy w misce, miksujemy (cukier ma być wyczuwalny)
- Płatki owsiane mielemy krótką chwilę (nie na mąkę)
- Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i solą, oraz ekstrakt wanilii
- Zmielone siemię lniane łączymy z gorącą wodą tworząc papkę, papkę tę dodajemy do pozostałych składników, miksujemy wszystko uzyskując grudkowatą konsystencję ciasta (coś jak kruszonka ale bardziej tłusta)
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Nabieramy w dłonie porcję ciasta, w dłoniach formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego, spłaszczamy ciasto na okrąg o grubości ok. 0,5 cm i o średnicy ok. 5 cm
- Ciasteczka wykładamy na przygotowaną blaszkę, układamy je w rzędach co 2 cm od siebie (rosną podczas pieczenia), blaszkę przekładamy do nagrzanego piekarnika
- Ciasteczka pieczemy 15-20 minut, do momentu aż będą rumiane
- Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w szklanym słoju.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
9 komentarzy to "Ciasteczka owsiane"
Muzyczny Fan 8 września 2016 (13:27)
Lubię ciasteczka owsiane, ale ich wadą jak każdych ciasteczek jest to, że się strasznie kruszą. Jadłem już takie własnej roboty – można się od nich uzależnić. Pychota i szybkie w wykonaniu, same plusy 🙂
Katarzyna Jankowska 12 września 2016 (21:31)
Te się wcale tak strasznie nie kruszą:) Proszę wypróbować!
Aga 14 września 2016 (13:25)
a w wersji bezglutenowej jaką mąkę dać zamiast orkiszowej?
Katarzyna Jankowska 14 września 2016 (20:45)
Np. owsiana z jaglaną do tego siemię i trochę skrobi. Opracuję niebawem także bezglutenowe:)
Monika 18 sierpnia 2017 (11:22)
A mąka orkiszowa typ 700 się nada? Bo akurat nie mam 1100. Po prostu nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie dla efektu końcowego. 🙂
Katarzyna Jankowska 18 sierpnia 2017 (14:18)
tak, spokojnie, może być:)
Magdalena 15 lipca 2019 (09:10)
Najlepsze owsiane ciasteczka jakie jadłam, długo szukałam takiego przepisu, chciałam znaleźć podobne do tych jakie jadłam z cukierni, ale te są jeszcze lepsze 😀
Anna 11 grudnia 2023 (09:24)
Co można dodać zamiast siemienia? Mojego syna uczula niestety.
Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2023 (17:11)
zmielone nasiona chia lub 1 łyżka dowolnej skrobii rozprowadzona z 2 łyżkami zimnej wody. Pominięcie tego składnika nie zaburzy konsystencji ciasta, wpłynie jedynie na jego walory smakowe i strukturalne.