Ciasteczka z kruszonym karobem

Kruszone strąki karobu to nowość w ofercie firmy Bakra. Otrzymałam je do przetestowania, choć dobrze znam smak strąków chleba świętojańskiego. Dotychczas chrupałam jednak całe strąki, co nie było łatwe, a wręcz czasem niemożliwe kiedy za bardzo wyschły.

Kruszone strączki zabieram do kieszeni gdy przede mną dłuższe bieganie lub wycieczka w terenie.

Kruszony karob jest super zdrową przekąską, zarówno dla biegaczy, wegan, bezglutenowóców ale także dla dzieci.

Zagotowany z mlekiem roślinnym stanowi świetną bazę do wypieków. Po odsączeniu kawałków karobu, otrzymujemy karmelowe mleczko idelane na drugie śniadanie.

Karob stanowi alternatywę dla uczulającego kakao, można go stosować zamiennie lub po prostu wprowadzić do diety dla urozmaicenia.

Produkty firmy Bakra goszczą w mojej kuchni od wielu lat, odkąd karob pojawił się na polskim rynku. Mam do nich pełne przekonanie i cieszę się, że te naturalne produkty oznaczono teraz znakiem ekologicznego listka.

Uwaga! Osoby uczulone na strączki mogą zareagować także na strąki karobu. Do diety, jak każdy nowy produkt, należy je wprowadzać rozważnie.

Zapraszam na proste w wykonaniu, energetyczne ciasteczka z kruszonym karobem.

Ciasteczka z krusznym karobem

wegańskie, bezglutenowe, opcjonalnie bez cukru

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 15- 20 minut

Ilość: 25 szt.

Składniki:

  • 50 g kruszonego karobu Bakra
  • 250 ml mleka owsianego bezglutenowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 150 g mąki z sorgo drobno mielonego
  • 100 g owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego drobnego lub 2 łyżki karobu w proszku
  • 75 ml oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Kruszony karob umieszczamy w garnku, zalewamy mlekiem roślinnym, gotujemy na małym ogniu około 15 minut, zestawiamy do przestudzenia.
  2. Dodajemy nasiona chia, mieszamy, odstawiamy na 5 minut (powinniśmy otrzymać 250 ml roztworu, więc jeśli mleko wyparowało dolewamy by uzykać uzyskać określoną ilość)
  3. W tym czasie mąki przesiewamy do miski (owsianą niekoniecznie), dodajemy proszek do pieczenia, cukier lub karob w proszku, mieszamy.
  4. Do mąki wlewamy roztwór z karobem, mieszamy całość łyżką.
  5. Dodajemy olej i ekstrakt wanilii, ponownie mieszamy, ugniatamy ręką.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem.
  7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Porcje ciasta odrywamy i formujemy w dłoniach w kulki wielkości orzecha włoskiego.
  9. Układamy je na blaszce, lekko spłaszczamy.
  10. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka ok. 15-20 minut aż będą rumiane.
  11. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z blaszką, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska