Ciasto batonik żytnio-lniane

Miałam wczoraj mało czasu na przygotowanie deseru dla gości. Stworzyłam więc kolejną wersję Ciasta Batonik, tym razem na bazie mąki żytniej razowej i płatków żytnich, które wzbogaciłam płatkami z siemienia lnianego.

Z pośpiechu nie podłożyłam do formy papieru do pieczenia i nieco trudniej mi było ukroić jeszcze ciepłe ciasto. Pamiętajcie więc, papier przy takich wypiekach to ułatwienie i wręcz konieczność, niezależnie od rodzaju formy:)

Moja rodzina pokochała Ciasta-Batonik, syn zachował jeden kawałek na drugie śniadanie do szkoły i już prosi o wyczarowanie kolejnego:)

Na blogu znajdziecie już Ciasto Batonik Orkiszowo-Owsiane z Wiśniami oraz Pełnoziarniste Ciasto Batonik

Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

 Ciasto batonik żytnio-lniane

(wegańskie)
 
Czas przygotowania:10-15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
 
Składniki:
  • 125 g masła klarowanego lub wegańskiej margaryny o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego 
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • szczypta soli himalajskiej różowej drobnej
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 160 g płatków żytnich
  • 40 g płatków lnianych lub siemienia lnianego złocistego
  • 75 ml mleka ryżowego lub wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200-250 g domowej konfitury z wiśni (u mnie z truskawek, średnio-słodka)
Przygotowanie:
  1. Masło klarowane miksujemy z cukrem na dużych obrotach na gładką masę (tak aby cukier się znacznie rozdrobnił)
  2. Mąkę przesiewamy do odrębnej miski, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszamy
  3. Przesypujemy mąkę do miski z margaryną i dokładnie miksujemy całość, dodajemy płatki żytnie i lniane, mleko oraz ekstrakt, nadal miksujemy (powstanie konsystencja dość lepka i zwarta)
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C
  5. Przygotowujemy żaroodporne naczynie lub formę do pieczenia, smarujemy je tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia
  6. Wykładamy połowę ciasta na dno naczynia, uklepujemy dłonią, tak by stanowiło zwartą podstawę
  7. Wykładamy na ciasto naszą konfiturę lub dżem, rozsmarowujemy go warstwą po całości formy
  8. Pozostałe ciasto rozsmarowujemy lub rozkładamy po powierzchni dżemu
  9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż ładnie zbrązowieje), odstawiamy do schłodzenia i kroimy na kwadraty lub prostokątne batoniki
 

6 komentarzy to "Ciasto batonik żytnio-lniane"

  • comment-avatar
    Katka 18 lutego 2013 (15:03)

    Ja bardzo proszę w pociąg mi włożyć kilka takich batoników i odbiorę od konduktora za jakieś 2 godzinki;))

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 lutego 2013 (15:19)

    Katka:):) Rozbawiłaś mnie:)

  • comment-avatar
    Paulina Śliwa 8 lutego 2017 (15:20)

    Co to są płatki lniane? Nie mogę znaleźć tego nigdzie. Można zastąpić lnem mielonym lub ziarenkami lnu?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 9 lutego 2017 (10:40)

      W tekście powyżej przepisu napisałam, że użyłam płatków z siemienia lnianego. Jest taki produkt na rynku, to po prostu rozdrobnione siemię lniane w postaci płatków. Oczywiście można zastosować zmielone siemię lniane lub wykorzystać ziarenka chia. Oba te produkty mają podobne właściwości strukturotwórcze oraz zdrowotne.

      • comment-avatar
        Paulina Śliwa 9 lutego 2017 (11:17)

        Dziękuję bardzo, w sobotę będę piekła.

      • comment-avatar
        Paulina Śliwa 11 lutego 2017 (09:39)

        Pyszna rzecz 🙂 Zrobiłam dzisiaj z kilkoma modyfikacjami, ale z zachowaniem proporcji, cudeńko. I to uczucie jedzenia przekąski, która jest zdrowa <3
        Dziękuję za przepis, pozdrawiam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.