Miałam wczoraj mało czasu na przygotowanie deseru dla gości. Stworzyłam więc kolejną wersję Ciasta Batonik, tym razem na bazie mąki żytniej razowej i płatków żytnich, które wzbogaciłam płatkami z siemienia lnianego.
Z pośpiechu nie podłożyłam do formy papieru do pieczenia i nieco trudniej mi było ukroić jeszcze ciepłe ciasto. Pamiętajcie więc, papier przy takich wypiekach to ułatwienie i wręcz konieczność, niezależnie od rodzaju formy:)
Na blogu znajdziesz już Ciasto Batonik Orkiszowo-Owsiane z Wiśniami oraz Pełnoziarniste Ciasto Batonik.
Przepis na Ciasto-Batonik Owsiano-Jaglane oraz przepisy na ponad 50 innych wypieków na różne okazje czekają w książce Mama Alergika Gotuje. Na wyjątkowe Okazje.
Zostały ostatnie egzemplarze!
Ciasto batonik żytnio-lniane
- 125 g masła klarowanego lub wegańskiej margaryny o temperaturze pokojowej
- 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego drobnego
- 100 g mąki żytniej razowej
- szczypta soli himalajskiej różowej drobnej
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 160 g płatków żytnich
- 40 g płatków lnianych lub siemienia lnianego złocistego
- 75 ml mleka ryżowego lub wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200-250 g domowej konfitury z wiśni (u mnie z truskawek, średnio-słodka)
- Masło klarowane miksujemy z cukrem na dużych obrotach na gładką masę (tak aby cukier się znacznie rozdrobnił)
- Mąkę przesiewamy do odrębnej miski, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszamy
- Przesypujemy mąkę do miski z margaryną i dokładnie miksujemy całość, dodajemy płatki żytnie i lniane, mleko oraz ekstrakt, nadal miksujemy (powstanie konsystencja dość lepka i zwarta)
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C
- Przygotowujemy żaroodporne naczynie lub formę do pieczenia, smarujemy je tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia
- Wykładamy połowę ciasta na dno naczynia, uklepujemy dłonią, tak by stanowiło zwartą podstawę
- Wykładamy na ciasto naszą konfiturę lub dżem, rozsmarowujemy go warstwą po całości formy
- Pozostałe ciasto rozsmarowujemy lub rozkładamy po powierzchni dżemu
- Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut (aż ładnie zbrązowieje), odstawiamy do schłodzenia i kroimy na kwadraty lub prostokątne batoniki
6 komentarzy to "Ciasto batonik żytnio-lniane"
Katka 18 lutego 2013 (15:03)
Ja bardzo proszę w pociąg mi włożyć kilka takich batoników i odbiorę od konduktora za jakieś 2 godzinki;))
Mama Alergika 18 lutego 2013 (15:19)
Katka:):) Rozbawiłaś mnie:)
Paulina Śliwa 8 lutego 2017 (15:20)
Co to są płatki lniane? Nie mogę znaleźć tego nigdzie. Można zastąpić lnem mielonym lub ziarenkami lnu?
Katarzyna Jankowska 9 lutego 2017 (10:40)
W tekście powyżej przepisu napisałam, że użyłam płatków z siemienia lnianego. Jest taki produkt na rynku, to po prostu rozdrobnione siemię lniane w postaci płatków. Oczywiście można zastosować zmielone siemię lniane lub wykorzystać ziarenka chia. Oba te produkty mają podobne właściwości strukturotwórcze oraz zdrowotne.
Paulina Śliwa 9 lutego 2017 (11:17)
Dziękuję bardzo, w sobotę będę piekła.
Paulina Śliwa 11 lutego 2017 (09:39)
Pyszna rzecz 🙂 Zrobiłam dzisiaj z kilkoma modyfikacjami, ale z zachowaniem proporcji, cudeńko. I to uczucie jedzenia przekąski, która jest zdrowa <3
Dziękuję za przepis, pozdrawiam!