Ciasto Czekoladowe z Gruszkami Nigelli z serii Nie dla Alergika

Uwielbiamy czekoladę, my nie alergicy:). 

Kolejne ciasto Nigelli Lawson, które bardzo nam smakowało. To prosty przepis, łatwy w wykonaniu a efekt powinien posmakować każdemu. 
Przepis zaczerpnięty z książki “Nigella Ekspresowo”, Nigella Lawson, s.373.

Zapraszam i życzę Smacznego

Przepis  poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

CZAS PIECZENIA: 30 minut

TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE

LICZBA PORCJI: 6-8
Składniki:

  • 2 puszki gruszek w syropie (400g) (u mnie gruszki w syropie zrobione samodzielnie z tego przepisu )
  • 150 g miękkiego niesolonego masła + trochę do wysmarowania formy
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka BIO
  • forma kwadratowa (u mnie 23×23 cm porcelanowa)
Na sos czekoladowy: (moja twórczość)
  • 100 g ciemnej 70% czekolady
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki śmietany kremowej 30%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C , formę natłuścić
  2. Gruszki odsączyć i ułożyć je na dnia formy
  3. Pozostałe składniki zmieszać mikserem, aż powstanie dość rzadkie ciasto
  4. Zalać gruszki ciastem i wstawić do piekarnika na 30 minut
  5. Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia na ok. 10 minut i pokroić porcje
  6. Przygotować sos czekoladowy: czekoladę połamać na kawałki, umieścić w małym rondelku o grubym dnie, dodać pozostałe składniki, wymieszać starannie, zdjąć z ognia 
  7. Podawać z sosem czekoladowym, można z lodami


9 komentarzy to "Ciasto Czekoladowe z Gruszkami Nigelli z serii Nie dla Alergika"

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 25 kwietnia 2012 (08:23)

    Wygląda przepysznie! Musi smakować obłędnie czekoladowo, a gruszki do czekoladowych ciast smakują wspaniale! Kuszące to Twoje ciasto!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 25 kwietnia 2012 (08:29)

    Jest lekkie, takie biszkoptowe nie takie jak to poprzednie. Szkoda że to nie mój wymysł tylko Nigelli:)

  • comment-avatar
    Patyska 25 kwietnia 2012 (08:58)

    O kurczę, ale fajne! Chyba nie wyrobię i zrobię 😉

  • comment-avatar
    Aga 25 kwietnia 2012 (11:22)

    Robiłam kiedyś to ciasto i jest naprawdę pyszne:)

  • comment-avatar
    kuchennefascynacje 25 kwietnia 2012 (13:47)

    Ja rónież robiłam, jest obłędne 🙂

  • comment-avatar
    Karolina 10 listopada 2013 (09:02)

    Zrobilam dzis to ciasto i nie chcialo za zadne skarby wyjsc rzadkie, ciezko je bylo nakladac do blaszki, musialam dac do keksowki malej, bo do kwadratowej byloby do za malo 🙁

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 listopada 2013 (18:20)

    Karolina; A to dziwne. Ja robiłam je zgodnie z przepisem Nigelli i wyszło jak widzisz. Sprawdziłam jeszcze raz czy aby czegoś nie pominęłam tworząc wpis na blogu, ale nie wszystko jest jak być powinno. Może jajka jakieś ekstra małe były?

    • comment-avatar
      Sarenka 19 września 2022 (19:53)

      Mi też wyszło bardzo gęste ciasto, jajka były duże.

      • comment-avatar
        Katarzyna Jankowska 26 września 2022 (22:21)

        Tu już trzeba by zgłosić się do Nigelli, bo to jej przepis 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.