Nigdy dość własnych domowych przetworów.
Choć ostatnio mam coraz mniej czasu na wykonywanie ich własnoręcznie, to i tak takie właśnie smakują najbardziej.
Konfiturę z moreli zrobiłam w tradycyjny, nasz domowy sposób. Owoce smażyłam krótko, ale przez dwa dni.
Słoiczki od lat pasteryzuję na sucho, a ponieważ ta metoda świetnie się sprawdza, żaden dżem czy konfitura nie pleśnieją, uznaję ją więc za najbardziej efektywną.
Na blogu znajdziesz więcej przepisów na domowe przetwory. Kliknij w kategorię Przetwory.
Zapraszam i życzę Smacznego.
Domowa konfitura z moreli
Ilość: ok. 500 g
Czas przygotowania: ok. 1 h
Składniki:
- 1 kg moreli
- 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
- Morele myjemy, oczyszczamy z pestek, umieszczamy w garnku z szerokim dnem, zasypujemy cukrem, odstawiamy na noc, żeby puściły sok.
- Rano smażymy morele na małym ogniu przez około 15 minut.
- Wieczorem znów smażymy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszamy.
- Rano kolejnego dnia dodajemy sok z cytryny i smażymy przez 10 minut. Jeśli konfitura wychodzi zbyt kwaśna możemy dodać kolejną porcję cukru. Nie polecam ponieważ im mniej cukru tym zdrowiej.
- Słoiczki dokładnie myjemy, wyparzamy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 20 minut.
- Ciepłe słoiczki wypełniamy konfiturą, zakręcamy i ponownie wkładamy do piekarnika. Pasteryzujemy przez 20 minut w 100°C.
- Pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia a następnie przechowujemy w ciemnym pomieszczeniu.
No Replies to "Domowa konfitura z moreli"