Domowa konfitura z moreli

Nigdy dość własnych domowych przetworów.

Choć ostatnio mam coraz mniej czasu na wykonywanie ich własnoręcznie, to i tak takie właśnie smakują najbardziej.

Konfiturę z moreli zrobiłam w tradycyjny, nasz domowy sposób. Owoce smażyłam krótko, ale przez dwa dni.

Słoiczki od lat pasteryzuję na sucho, a ponieważ ta metoda świetnie się sprawdza, żaden dżem czy konfitura nie pleśnieją, uznaję ją więc za najbardziej efektywną.

Na blogu znajdziesz więcej przepisów na domowe przetwory. Kliknij w kategorię Przetwory.

Zapraszam i życzę Smacznego.

Domowa konfitura z moreli

Ilość: ok. 500 g

Czas przygotowania:  ok. 1 h

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

  1. Morele myjemy, oczyszczamy z pestek, umieszczamy w garnku z szerokim dnem, zasypujemy cukrem, odstawiamy na noc, żeby puściły sok.
  2. Rano smażymy morele na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. Wieczorem znów smażymy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszamy.
  4. Rano kolejnego dnia dodajemy sok z cytryny i smażymy przez 10 minut. Jeśli konfitura wychodzi zbyt kwaśna możemy dodać kolejną porcję cukru. Nie polecam ponieważ im mniej cukru tym zdrowiej.
  5. Słoiczki dokładnie myjemy, wyparzamy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100°C przez 20 minut.
  6. Ciepłe słoiczki wypełniamy konfiturą, zakręcamy i ponownie wkładamy do piekarnika. Pasteryzujemy przez 20 minut w 100°C.
  7. Pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia a następnie przechowujemy w ciemnym pomieszczeniu.
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Domowa konfitura z moreli"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.