Domowa pieczona karkówka

image_pdfPobierz PDF

Zbliża się Wielkanoc i czas pomyśleć o manu na świąteczny stół. Robię już listę dań, niebawem pojawi się także tutaj z linkami do konkretnych przepisów.

Domowa pieczeń przyda się nie tylko podczas Świąt, ale może zastąpić na co dzień sklepowe wędliny. Jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu, trzeba tylko dobrze się rozplanować, ponieważ samo marynowanie mięsa zajmuje dwa dni. 

Do upieczenia mojej karkówki wykorzystałam piekarnik z funkcją pary. Jeśli kiedykolwiek będziecie stać przed wyborem piekarnika, to nie wahajcie się. Potrawy upieczone z programem pary wychodzą soczyste i miękkie, wystarczy dobrać odpowiedni program i nie trzeba być geniuszem w kuchni. Ja rzadko przygotowuję dania mięsne, więc takie podpowiedzi są dla mnie istotne.

Namawiam jak zawsze do świadomego wyboru mięsa. Lepiej zjeść go zdecydowanie rzadziej niż nakarmić rodzinę mięsem pełnym chemii. Zgadzam się, że nie zawsze mamy pod ręką dobrej jakości mięso, ale warto takiego poszukać z myślą o zdrowiu. Osobiście zachęcam także do zmniejszenia spożycia dań mięsnych na korzyść warzyw i owoców. 

Osoby z alergią na koty, powinny uważać przy spożyciu mięsa wieprzowego, może dojść do alergii krzyżowych.

Zapraszam i życzę Smacznego

Domowa pieczona karkówka

(bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut + marynowanie ok. 36 h

Czas pieczenia: ok. 120 minut

Składniki:

  • 1200 g karkówki eko bez kości w jednym kawałku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego białego
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku i majeranku
  • 4 goździki
  • 1 pomarańcza
  • 200 ml bulionu warzywnego (można użyć kostki bio i rozpuścić w szklance wody)

Przygotowanie:

  1. Drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek mieszamy z masłem klarowanym i wszystkimi przyprawami.
  2. Mięso opłukujemy bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy po całej jego powierzchni patyczkiem do szaszłyków i nacieramy przygotowaną marynatą.
  3. Układamy mięso w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc i kolejny dzień i noc.
  4. Następnie podlewamy mięso 200 ml bulionu warzywnego, dodajemy 1 pokrojoną pomarańczę z goździkami.
  5. Wkładamy naczynie do piekarnika z funkcją pary i pieczemy zgodnie z programem (w połowie odwracamy mięso na drugą stronę), w razie konieczności gdy wierzch się będzie za bardzo przypiekał nakrywamy go folią aluminiową.
  6. Jeśli nie posiadamy funkcji pieczenia z parą, możemy piec karkówkę w specjalnym rękawie do pieczenia. Przez pierwsze 15 minut pieczemy mięso w temperaturze 200ºC, następnie zmniejszamy do 180ºC i pieczmy przez ok. 100 minut.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

 

No Replies to "Domowa pieczona karkówka"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.