Domowa pizza orkiszowa

Domowa pizza orkiszowa z salami i żółtym wegańskim serem pojawia się w naszym domu średnio 3 razy w miesiącu. Gdyby mój syn mógł, odżywiałby się zapewne głównie pizzą:)

Składniki jakie nałożymy na wierzch pizzy dla każdego alergika trzeba dobierać indywidualnie.

Przygotowując pizzę z dodatkiem szynki czy salami należy zwrócić uwagę na jakość tych składników. Ja kupuję wyłącznie salami ekologiczne typ Milano. Wiele odmian popularnie dostępnej salami zawiera zarówno mleko, jak i gluten!

Najbardziej uczulającym składnikiem w takiej pizzy są pomidory. Mogą wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na pyłki traw oraz lateks.

Jeśli używacie większych pomidorów, przed użyciem warto je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Spotkałam się z opinią, że najwięcej alergenów znajduje się w bardzo czerwonych pomidorach właśnie zaraz pod skórką.

Bazując na ekologicznych produktach mam pewność, że jeśli coś uczula mojego syna, nie są to barwniki, pestycydy czy konserwanty.

Polecam Ci także domową Pizzę gryczaną bez drożdży, Pizzę bezglutenową wegetariańską czy Pizzę z samopszy ze szparagami.

Natomiast w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót znajduje się przepis na Pizzę orkiszową razową. Sięgnij także do e-booka “14 nowych przepisów tradycyjnych, w którym czeka na Ciebie m. in. Sos ziemniaczany niby serowy. Możemy podawać go do pizzy zamiennie z sosem pomidorowym!

Zapraszam i życzę Smacznego

Domowa pizza orkiszowa

(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie wegańska)

Czas przygotowania: 80 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 4 porcje

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej typ 600
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego lub cukru kokosowego
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej

Składniki na wierzch:

  • 5 pieczarek
  • ½ papryki czerwonej słodkiej
  • 5 oliwek zielonych
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy z zalewy
  • 30 g salami Milano bio
  • tymianek suszony
  • ok. 50 g sera wegańskiego bio typ mozzarella
  • domowy sos pomidorowy do pizzy lub ketchup
  • 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem, zalewamy 50 ml ciepłej wody, mieszamy drewnianą łyżką, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, mieszamy całość uzyskując konsystencję gęstej śmietany, rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz olej roślinny
  3. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto
  4. Jeśli ciasto się klei, dosypujemy więcej mąki lub dolewamy dodatkową łyżkę oleju, wyrabiamy dalej. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy 1-2 łyżki ciepłej wody, ciasto powinno odstawać od ręki i być elastyczne
  5. Gotowe ciasto smarujemy olejem, umieszczamy w natłuszczonej misce, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość)
  6. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju roślinnego
  7. Pomidorki myjemy przekrawamy na pół lub na plasterki
  8. Kukurydzę odcedzamy z zalewy
  9. Paprykę myjemy, kroimy w kółka
  10. Oliwki kroimy w krążki lub przekrawamy na pół
  11. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (w opcji z termoobiegiem)
  12. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem
  13. Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier i formujemy w prostokąt o wymiarach blaszki (u nas 36 cm x 32 cm)
  14. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy plasterki salami oraz pieczarki, ścieramy połowę sera wegańskiego, układamy pozostałe warzywa, oprószamy ziołami i posypujemy pozostałym żółtym wegańskim serem
  15. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 15 minut
  16. Upieczoną pizzę na krótką chwilę odstawiamy do przestygnięcia, kroimy, podajemy na ciepło z dodatkiem np. świeżej rukoli

Wskazówki

Zioła i przyprawy w diecie alergika należy stosować ostrożnie.

Pizzę można odgrzewać, najlepiej owiniętą papierem do pieczenia w rozgrzewającym się piekarniku do 150°C.

Ser wegański najlepiej zetrzeć pomiędzy składnikami, wówczas się roztopi. Starty na wierzch pizzy wysusza się.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Domowa pizza orkiszowa

Fot. Katarzyna Jankowska

przed upieczeniem

Domowa pizza orkiszowa

Fot. Katarzyna Jankowska

6 komentarzy to "Domowa pizza orkiszowa"

  • Planowanie posiłków dla rodziny z dziećmi + przykładowe menu - ZORGANIZOWANA 8 sierpnia 2018 (20:17)

    […] Domowa pizza orkiszowa (Mama Alergika Gotuje) – korzystamy z przepisu na ciasto, dodatki dobieramy indywidualnie […]

  • comment-avatar
    Michał 6 lutego 2021 (20:58)

    robimy ja raz badz co 2 miesiace
    jest przepyszna

  • comment-avatar
    Alka 28 grudnia 2021 (14:13)

    “do podwojenia objętości” to tak plus minus ile? 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 31 grudnia 2021 (11:54)

      W zależności od miejsca wyrastania i temperatury zależy również czas wyrastania. Zwykle od 1-1,5. Jeśli jednak pyta mnie Pani o to, ile to podwojona objętość to proszę spojrzeć na ilość ciasta w misce i ocenić czy urosło wystarczająco podwójnie.

  • comment-avatar
    Asia 4 lutego 2022 (17:02)

    Odstawiłam całkiem mąkę pszenną. Wprowadziłam ekologiczna mąkę orkiszową. Pizza wyszła pyszna

  • comment-avatar
    Beata 15 sierpnia 2023 (15:11)

    Baaaardzo pyszna! Moja była o smaku kebab – podsmażone kawałki kurczaka zamiast salami, do tego dwa razy więcej warzyw, a mimo to ciasto uniosło całość, rodzina objadła się do syta 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.