Domowe mleko owsiane

Zabierałam się do niego jak do jeża. Za każdym razem rezygnowałam tłumacząc sobie, że nie mam tyle czasu aby jeszcze mleko wytwarzać domowym sposobem.
W końcu zalałam płatki owsiane wodą i pozostawiłam na noc. Rano dolałam kolejne porcje wody, zmieliłam całość i przecedziłam. 
Tak, to cała filozofia przygotowania własnego „mleka roślinnego” w domu!
 
Moje mleko użyję dziś do przygotowania naleśników, zobaczę jak się będzie spisywać:)
Mleko owsiane doprawiłam wanilią i dosłodziłam syropem klonowym, zrobiłam gęste ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dolać do niego kolejną porcję wody i je rozcieńczyć.
 
Koszt zakupienia 1 l mleka owsianego w kartonie 8-10 zł. Koszt wytworzenia 1l mleka w domu ok. 3 zł:)
 
Zapraszam i życzę Smacznego

 

Domowe mleko owsiane

(wegańskie, opcjonalnie bezglutenowe)

CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 minut + 8 h namaczania 

ILOŚĆ: 1 l „mleka owsianego”
Składniki:

  • 1 porcja płatków owsianych (u mnie górskie ekologiczne)* lub owsianych bezglutenowych
  • 4 porcje wody (u mnie przegotowana, schłodzona)
  • szczypta soli
  • łyżeczka pasty z wanilii 
  • 2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)

* porcja=zawartość miarki o pojemności 250 ml

Przygotowanie:

  1. Porcję płatków owsianych zalewamy przegotowaną, zimną wodą, odstawiamy na noc
  2. Namoczone płatki opłukujemy (także przegotowaną wodą, nie wodą z kranu!), (ja przełożyłam je do gęstego sitka i przelałam wodą)
  3. Przekładamy płatki do blendera (u mnie kielichowaty), dolewamy 3 porcje wody i miksujemy na gładko
  4. Gęste mleko przecedzamy przez gęste sitko wyłożone gazą co najmniej 2 krotnie** (mleko spływa powoli, mieszamy i wyciskamy go przez gazę)
  5. Gotowe mleko doprawiamy szczyptą soli, syropem klonowym i wanilią, mieszamy
  6. Przechowujemy do 4 dni w lodówce

Wskazówki: Mleko można rozcieńczyć dolewając czwartą porcję wody. Do przygotowania mleka możemy użyć wodę niegazowaną, zmineralizowaną z butelki. **Najlepiej posłużyć się gazą o większych rozmiarach (metrowa z apteki) Mleko przed użyciem należy zamieszać, nie ma w nim żadnych dodatków, więc będzie się rozwarstwiać. Można przygotować mleko z połowy porcji wtedy zużyjemy je pewnie od razu.

 
 
Mama Alergika Gotuje
 
 
Mama Alergika Gotuje

18 komentarzy to "Domowe mleko owsiane"

  • comment-avatar
    drazettka 28 listopada 2013 (09:13)

    Super napewno zrobię bo wyjdzie o wiele taniej niż kupuję w sklepie:)
    Mam pytanko porcja czyli ile dokładnie płatków i ile wody ? bo nie chcę zepsuć 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 listopada 2013 (09:43)

    drażetka; Tu nie ma co zepsuć:) a zaznaczyłam, że porcja to u mnie miarka 250 ml czyli taka tradycyjna szklanka:)

  • comment-avatar
    Justyna Żak 28 listopada 2013 (15:50)

    muszę spróbować takie mleko, strasznie mnie ciekawi smak:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 listopada 2013 (17:30)

    Według mnie bardziej kremowe od kupnego, delikatne i jeśli niczym je nie doprawisz bezsmakowe:)

  • comment-avatar
    Gabriela Górna 29 listopada 2013 (10:04)

    A próbowałaś budyń na nim zrobić? Ciekawa jestem czy wyjdzie (na rossmanowym, bo najtańsze 🙂 6.99 zl, wychodzi)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 listopada 2013 (10:16)

    Gabriela Górna; Właśnie zrobiłam i to malinowy:) Do budyniu mleko musi być rzadsze i kilka razy wcześniej przepuszczone przez gazę:) Wyszedł pyszny, zaraz nadzieję nim francuskie rurki albo jeszcze coś wyczaruję:) Na owsianym kupnym zawsze i wychodził choć wolę na orkiszowym:)

  • comment-avatar
    Herbaciana córa 1 grudnia 2013 (10:22)

    Świetny pomysł 🙂 Byłby to jakiś sposób na fortunę wydawaną w celu zaopatrzenia lodówki w mleko owsiane… 🙂 Aczkolwiek jedno mnie zastanawia – nie trzeba od niego dodać oleju? Bo zasadniczo do wypieków i innych wynalazków zwykle stosuje się mleko nieodtłuszczone, te kupne owsiane także ma w składzie olej… Chyba robiąc doleję trochę, a z braku syropu klonowego zaszaleję z odrobiną melasy 😉 <

  • comment-avatar
    Mama Alergika 1 grudnia 2013 (12:48)

    Herbaciana córa: Po co olej, owies jest tłusty przecież:) Jeśli będziesz coś robić na tym mleku i tak pewnie dodasz tłuszcz:) Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Magdalena Froo 1 kwietnia 2014 (14:47)

    i kto by pomyślał, że to takie proste 🙂 muszę takie zrobić i ja! 🙂

  • comment-avatar
    aska 1 kwietnia 2014 (15:20)

    Muszę spróbować, bo moje dzieci piją mleko owsiane codziennie.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 kwietnia 2014 (16:47)

      Może być zrobione jak moje na gęsto, albo dodatkowo rozcieńczone. Samo w sobie jest bezsmakowe ale to kwestia doprawienia lub namoczenia wraz z płatkami np. daktyli lub migdałów:) Ja je lubię zwłaszcza do pieczenia, budyniu czyli do przetworzenia.

  • comment-avatar
    Renata 1 kwietnia 2015 (10:58)

    Witam, a jak zrobić mleko orkiszowe? Czy tak samo jak owsiane tylko z płatków orkiszowych. Zamierzam upiec babkę drożdżową i słodkie bułeczki na Święta dla mojej Małej Alergiczki ale nie mogę znaleźć przepisu ani na blogu ani w książce. Pani książka jest genialna, wszystkim ją polecam. Do tej pory dieta mojej córki była bardzo uboga – ma AZS. Teraz gotuję kluski, pierogi, smażę naleśniki, placuszki, gofry, piekę ciasta i pizze. Dziękuję 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 kwietnia 2015 (17:37)

      Proszę kliknąć w prawej kolumnie w napis Wielkanoc w spisie treści, wyskoczą wszystkie przepisy w tym na babki.
      Tak, najprościej z płatków orkiszowych, choć można też z ziarna orkiszu ale to już inna bajka.

  • comment-avatar
    de 25 kwietnia 2015 (18:35)

    Co to jest ta pasta z wanilii? Droga Autorko, znasz jakąś tanią, bo w sieci widzę tylko takie po 40zł… Chyba że można samemu zrobić, to chętnie się dowiem, jak:) Pozdrawiam!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 kwietnia 2015 (21:24)

      ja kupuję w UK i płacę 2 funty. W Polsce jest droższa. Zamiast pasty można dodać miąższ wydrążony z laski wanilii lub ekstrakt. Pasta na długo wystarcza

  • comment-avatar
    marta 27 października 2015 (09:07)

    Nie wiem, czy dobrze to rozumiem, więc proszę o dodatkowe parę słów. Czy woda, która pozostaje po nocnym zamoczeniu płatków ma być wylana? Byłam przekonana, że w niej właśnie jest wszystko dobre z płatków.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 31 października 2015 (20:19)

      Ja mam wrażenie, że opłukując płatki mam bardziej czyste mleko, bez ewentualnych zanieczyszczeń. Czasem jednak ich nie płuczę:) To prawda,że w tej wodzie znajdują się cenne składniki więc to już kwestia wyboru.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.