Domowy dżem truskawkowy z czereśniami (niskosłodzony)

Goni mnie czas. Za dwa dni wyjeżdżamy do Grecji a ja mam świadomość, że jak wrócimy to truskawek już nie będzie. Przetwarzam je więc na domowe dżemy i mrożę w całości tworząc zapasy na zimę:)
Kupiłam w sobotę piękne ekologiczne czereśnie. Zjadłam koło 1/2 kilograma a pozostałe 1,5 kg przeznaczyłam na dżem truskawkowy z czereśniami. Podczas drylowania odkryłam, że każda czereśnia ma swojego lokatora. Nie muszę chyba opowiadać jak się poczułam z myślą, że tyle ich zjadłam.
Mąż zalecił mi leczenie. Terapia polegała na zalaniu robali! Drinkowałam więc w środku dnia:)
Jedna z fanek na FB podpowiedziała mi, że należy czereśnie na noc zalać wodą, a rano wodę wylać (najlepiej nie zaglądając co w niej pływa).
Ja niestety czereśnie z robalami wyrzuciłam i na szczęście zdobyłam nowe od przyjezdnego pana rolnika, który oczywiście zapewniał mnie o ich blisko ekologicznej jakości:)
Dżem powstał i smakuje wyśmienicie. Pomyślałam więc, że czas wypróbować jeszcze inne połączenia owoców z truskawką i dziś smażę już dżem truskawkowo-jagodowy!
Zapraszam i życzę Smacznego

Domowy dżem truskawkowy z czereśniami

Przygotowanie: 10 minut + cała noc na puszczenie soku
Smażenie: 10 minut + (15 minut + 15-20 minut na drugi dzień)
Pasteryzacja: 20 + 20 minut
Ilość:  500 g dżemu

Składniki:

  • 600 g truskawek (waga po przygotowaniu)
  • 400 g czereśni po wydrylowaniu
  • 150-200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki można przekroić na pół) umieszczamy w dużym, raczej płaskim rondlu z grubym dnem
  2. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki, dodajemy do truskawek
  3. Owoce zasypujemy połową cukru i odstawiamy na noc, aby puściły sok (pod przykryciem)
  4. Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu (u mnie 4-5 w kuchence elektrycznej), odszumowujemy, zmniejszamy ogień (do 3) i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut, odstawiamy do wystudzenia
  5. Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu (u mnie 3) bez przykrycia, dosypujemy pozostały cukier i wlewamy sok z cytryny, mieszamy, odstawiamy (przykrywamy)
  6. Na drugi dzień dżem smażymy ponownie, na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem ma kawałki owoców, jeśli taki lubicie niech taki zostanie. Ja rozdrobniłam owoce przy użyciu ręcznego blendera (delikatnie, nie na papkę). (Żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy  czy się rozlewa, jeśli tak smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką,  żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia!
  7. Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku)  słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy;

Pasteryzacja sucha:

  1. Słoiki i zakrętki myjemy i odstawiamy na suszarkę, by lekko obeschły
  2. Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C (u mnie termoobieg) i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
  3. Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go (u mnie jest  ciepły) do gorących słoików i szczelnie zakręcamy
  4. Możemy oczywiście zatrzymać się na tym etapie, stawiając gorące, dobrze zakręcone słoiczki do góry dnem, dla pewności jednak można je zapasteryzować dodatkowo w piekarniku
  5. Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy więc do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia

Wskazówki: Ilość cukru można jeszcze zmniejszyć lub zupełnie pominąć zwłaszcza gdy owoce są dojrzałe i słodkie.

dżem truskawkowy z czereśniami
dżem truskawkowy z czereśniami
dżem truskawkowy z czereśniami

 Ekologiczne czereśnie z lokatorami:)

7 komentarzy to "Domowy dżem truskawkowy z czereśniami (niskosłodzony)"

  • comment-avatar
    Arnika 3 lipca 2013 (10:05)

    Ładne te eko-czereśnie:) My zajadamy się czereśniami bez umiaru, nie przyglądam się za bardzo – o lokatorach wolę nie myśleć;) Dżemik pierwsza klasa!

  • comment-avatar
    Justyna Bąk 3 lipca 2013 (13:41)

    wyglądają pysznie:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 lipca 2013 (15:19)

    Arnika; Ja już się niestety przyglądam:) Dżem polecam, bardzo fajny smak:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 lipca 2013 (15:20)

    Justyna Bąk; Szkoda że już jutro wyjeżdżamy bo zrobiłabym go więcej!

  • comment-avatar
    Anonymous 8 lipca 2013 (07:17)

    te piękne czereśnie albo sa z lokatorami i wtedy maksymalnie ekologiczne albo pryskane….. – mama ich ogromne ilości z własnego drzewa, zdecydowałam, że wolę ekologiczne, owoce zalewam w wiadrze na 3 godziny i po "problemie"

  • comment-avatar
    Anna 18 czerwca 2014 (08:52)

    przemysłowe ilości, aż 600 kg truskawek ?;)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 czerwca 2014 (09:17)

      No cóż ja to potrafię czarować, z 600 kg robię 500 g dżemu:) Już poprawione

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.