Dorada pieczona w piekarniku

Dorada to biała ryba morska, dość często dostępna w sklepach, ale trzeba mieć na uwadze, że to gatunek zagrożony wyginięciem.

Dlatego jeśli ją kupujemy, zwracajmy uwagę czy ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów.

Ryby dostarczają naszemu organizmowi wielu potrzebnych składników takich jak białko, witaminy (D i E) i minerały (magnez, wapń, potas, fosfor).

Ryby, szczególnie tłuste, takie jak łosoś, węgorz, makrela, śledź, sardynka zawierają kwasy omega-3 i omega-6. Ponieważ nasz organizm nie może ich sam wytworzyć, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Rolą kwasów tłuszczowych wielonienasyconych jest między innymi zapewnienie prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci, zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym czy zmniejszenie ryzyka wystąpienia atopii i reakcji alergicznej.

Więcej na temat źródeł kwasów omega-3 i omega-6 przeczytasz w mojej drugiej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.

Znajdziesz tam również zbiór przepisów na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc.

Alergia na ryby

Choć nie jest częsta, może być przyczyną ciężkich zagrażających życiu reakcji anafilaktycznych.

Alergia na ryby, owoce morza i skorupiaki zazwyczaj trwa całe życie a statystycznie dotyczy około 5% dzieci i 2% ze wszystkich osób dorosłych.

Białko parwalbumina jest głównym alergenem ryb wywołującym reakcje niepożądane i jest odpowiedzialna za reakcje u 96-100% pacjentów. Białko to występuje niestety prawie u wszystkich gatunków ryb. Jedynym sposobem postępowania w przypadku alergii na ryby jest unikanie alergenów.

Alergia na ryby jest związana z reakcją IgE zależną, więc łatwo ją zdiagnozować wykonując testy z krwi.

W przypadku alergii na ryby kwasy omega-3 i omega-6 można dostarczyć również z olejów roślinnych (rzepakowy, lniany) czy nasion np. słonecznika, lnu, maku, chia, dyni czy sezamu.

Ryba upieczona w piekarniku to pomysł na prosty i dietetyczny obiad, właściwie robi się sam.

Na blogu znajdziesz także przepis na Łososia pieczonego w piekarniku oraz inne przepisy z rybami.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy.

Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

12 URODZINY bloga Mama Alergika Gotuje❗️🎂💜

31.10.2023 r. będziemy świętować 12 lat działalności na rzecz osób z alergiami.

Z tej okazji wprowadzamy kod rabatowy MAG12, z którego możesz skorzystać już dziś.

Wykorzystaj 12% zniżki, by uzupełnić MAGiczną bibliotekę.

Kod obowiązuje na wszystkie pojedyncze książki.

Zapraszamy na urodzinowe zakupy🎂📚

Dorada pieczona w piekarniku

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi)

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość: 4 sztuki

Składniki:

  • 4 ryby, dorady
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • 4 plasterki cytryny
  • sól morska
  • pieprz biały mielony
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Ryby opłukujemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem nacinamy pod skosem ich grzbiety, solimy i pieprzymy z zewnątrz i od środka.
  2. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. W środek ryby wkładamy po pół ząbka czosnku, po gałązce rozmarynu lub tymianku oraz po plasterku cytryny bez skórki.
  4. Rybę smarujemy oliwą lub stopionym masłem klarowanym.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C w opcji grill (lub grill z termoobiegiem). Pieczemy przez 25-30 minut.
  6. Podajemy od razu z ugotowanym na sypko ryżem i surowymi warzywami lub z warzywami także pieczonymi w piekarniku.

No Replies to "Dorada pieczona w piekarniku"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.