Taki prosty dżem wiśniowy ze słodkich wiśni, bez żadnych przypraw i dodatków smakuje nam najlepiej.
Nasz dżem przed włożeniem do słoiczków ma raczej lejącą konsystencję. Po otwarciu przypomina bardziej konfiturę niż gęsty dżem.
Używamy go jako dodatek do deserów, do śniadania i wypieków.
Polecam i życzę Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej sezonowych przepisów odpowiednich dla alergików, sięgnij do książki “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato“.
To wyjątkowy poradnik pełen kolorowych, apetycznych zdjęć, ręcznie namalowanych ilustracji, wierszy i prostych przepisów, które zachęcą małego alergika do wspólnego gotowania!
Dżem wiśniowy najlepszy
(wegański, bezglutenowy, nisko-słodzony)
Czas przygotowania: 45 minut + cała noc na puszczenie soku
Czas smażenia: 10 minut + 10 + (do 30 minut na drugi dzień)
Pasteryzacja: 20 + 20 minut
Ilość: ok. 1000 g dżemu
Składniki:
- 3 kg wiśni, ekologiczne słodkie (waga przed wydrylowaniem)
- 300 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
Przygotowanie:
- Wiśnie, myjemy, wybieramy tylko zdrowe owoce, drylujemy umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu z grubym dnem
- Owoce zasypujemy 1/3 cukru i odstawiamy na noc, aby puściły sok (pod przykryciem)
- Rano następnego dnia całość zagotowujemy na średnim ogniu odszumowujemy w razie konieczności, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia maksymalnie 10 minut
- Wieczorem znów podsmażamy około 10 minut na bardzo małym ogniu bez przykrycia
- Na drugi dzień dosypujemy pozostały cukier i smażymy ponownie, na małym ogniu aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji dżemu (nie może być zbyt gęsty, jego rzeczywistą konsystencję będzie widać dopiero po schłodzeniu, na ciepło będzie bardziej lejąca)
- Podczas smażenia dżem mieszamy drewnianą łyżką, uważamy aby się nie przypalił
- Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy tak jak w pozostałych moich dżemach.
No Replies to "Dżem wiśniowy najlepszy"