Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc w mojej kuchni dynia rządzi prawie każdego dnia.
Śniadaniowe gofry dyniowe, żółciutkie i pyszne są tego przykładem.
O dyni i innych jej właściwościach poczytajcie TUTAJ, świetny artykuł i dużo cennej wiedzy. Ja tylko w skrócie zacytuję informacje o najważniejszych właściwościach dyni, gdybyście nie mieli czasu na dłuższą lekturę:)
“Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin: A, B1, B2, C, PP, oraz składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki. Dynia bogata jest również w białko, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia z towarzyszącymi im obrzękami i schorzeniach wątroby. Nawet dla tzw. delikatnych żołądków dynia rozgotowana jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Jest zalecana jako środek ogólnie odkwaszający, moczopędny, żółciopędny. Podaje się ją rekonwalescentom, pomaga bowiem odzyskać siły po ciężkiej chorobie.”
Alergików zachęcam do wykorzystywania dyni w diecie chociażby dlatego, że ma ona wpływ na: wzmacnianie układu odpornościowego, poprawę skóry, odtruwanie jelit, zaopatruje organizm w witaminę D, a to jest ważne w profilaktyce astmy i alergii.
Dynia także poprzez niską absorpcję azotanów z ziemi uprawnej, jest zdrowa dla osób, którym szkodzą opryski z warzyw, a alergikom szkodzą!
Na dynię powinni uważać uczuleni na ambrozję i chwasty, mogą wystąpić reakcje krzyżowe!
Dobre zestawienie alergenów i reakcji krzyżowych znajdziecie TUTAJ
Już jest!
E-book 30 przepisów na GOFRY!
Zapraszam i życzę Smacznego
Gofry dyniowe
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA:10 minut + 15 minut upieczenie dyni
CZAS PIECZENIA: 10 minut
ILOŚĆ: 4 sztuki
Składniki:
- 150 g mąki pszennej bio
- 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
- 150 ml mleka ryżowego (o temperaturze pokojowej)
- 25 ml oleju roślinnego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć lub użyć cukier z wanilią)
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (jeśli dozwolona!)
- 60 g puree z upieczonej dyni (ok. 1 pełna łyżka)
- owocowe: borówki, jabłka (mus jabłkowy, przygotować jak w przepisie na Rogaliki francuskie z musem jabłkowym)
- olej do smarowania gofrownicy + pędzelek najlepiej z naturalnym włosiem
Przygotowanie:
- Pieczemy dynię: Surową dynię myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy na plastry, układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut, aż będzie miękka. Wykładamy upieczoną dynię do ostygnięcia, po czym widelcem lub przy użyciu blendera miksujemy ją na puree
- Mleko, ekstrakt, puree z dyni i olej umieszczamy w misce, miksujemy
- Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do mleka i miksujemy na gładką masę, otrzymując ciasto podobne do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęste
- Odstawiamy ciasto na 5 minut
- Myjemy owoce, robimy mus jabłkowy, nagrzewamy gofrownicę
- Rozgrzaną (ok. 3-4 minuty) gofrownicę, smarujemy olejem, nalewamy ciasto na dolną kratkę, starając się utrafić odpowiednią jego ilość, żeby nie wylewało się podczas pieczenia. Ciasto ma dość gęstą konsystencję, ale rozlewa się bez problemu
- Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy), ja zaglądam do nich w momencie gdy gofrownica się już nie podnosi podczas pieczenia, a para wodna skończyła się wydzielać
- Gorące gofry wykładamy na talerz, nakładamy jeszcze ciepły mus, obsypujemy owocami i ewentualnie cukrem pudrem
Wskazówki:
Gofry wyciągamy przy pomocy drewnianych narzędzi, ja używam do tego celu długiego patyczka do szaszłyków.
Dynię można upiec dzień wcześniej, także do innych celów a gotowe puree świetnie zastępuję jajko:)
Owoce dobierajmy takie jakie są dla nas dozwolone. My możemy cieszyć się borówką i upieczonym jabłkiem:)
Upieczona dynia
14 komentarzy to "Gofry dyniowe"
asieja 12 września 2012 (12:12)
dzisiaj na obiad jadłam kluski dyniowe z mąką kukurydzianą. były pyszne. następną dyniową rzeczą mogłyby być takie gofry 🙂 gdybym tylko miała gofrownicę!
Muffinkowa Mama 12 września 2012 (12:27)
Z każdym nowym postem coraz bardziej zachęcasz mnie do zakupu gofrownicy 🙂
mojetworyprzetwory 12 września 2012 (18:24)
Podpisuję się pod Muffinkową Mamą;) Już w tym roku się nie skuszę, ale może na… Zajączka sobie sprawię;)
Pysznie kusisz Kasiu, zazdroszczę Domownikom!!!!
Mama Alergika 12 września 2012 (20:41)
Asieja: kluski dyniowe też mam w planach:) Gofrownicę czas zakupić!
Muffinkowa Mama;Zachęcam, bo sama latami odkładałam zakup a dziś wiem jak wiele traciłam:)
MojeTworyPrzetwory; Zajączek z pewnością Ci ją przyniesie. Zapraszam na gofry:)
przecinkowa 13 września 2012 (07:27)
ciekawe czy moja gofrownica da radę zrobić takie ładne gofry 🙂 Nawet jeśli nie to na pewno będą pyszne 😀
Mama Alergika 18 września 2012 (21:18)
przecinkowa; Trzymam kciuki za gofrownicę, jak nie da rady możesz z tego ciasta zrobić placuszki:)
Em 7 października 2012 (08:14)
Absolutnie genialny przepis. Posluzyl mi jako inspiracja do plackow, gdyz gofrownicy nie posiadam, ale juz znajduje sie na liscie moich zakupow 🙂 Zmodyfikowalam odrobine proporcje: dodalam wiecej dyni (gdyz zal mi bylo wyrzucac pozostalej resztki), troszke mniej maki i jajko z ubitym bialkiem na sztywno. Wyszly chrupiace i puszyste w srodku. Moje wybredne dziecko prosilo o dokladke! Dziekuje
Em 7 października 2012 (08:14)
Absolutnie genialny przepis. Posluzyl mi jako inspiracja do plackow, gdyz gofrownicy nie posiadam, ale juz znajduje sie na liscie moich zakupow 🙂 Zmodyfikowalam odrobine proporcje: dodalam wiecej dyni (gdyz zal mi bylo wyrzucac pozostalej resztki), troszke mniej maki i jajko z ubitym bialkiem na sztywno. Wyszly chrupiace i puszyste w srodku. Moje wybredne dziecko prosilo o dokladke! Dziekuje
Mama Alergika 7 października 2012 (18:32)
Em;Cieszę się bardzo, nic nie sprawia mi takiej radości jak potwierdzenie,że moje przepisy się przydają, a potrawy smakują:) Czekam na relację z kolejnych prób moich przepisów, pozdrawiam i fajnie że do nas trafiłaś:)
Theairr 15 października 2020 (14:11)
Zrobiłam je dla mojego alergika i właśnie mu podżeram:))) pycha, u mnie z mlekiem owsianymi.
Dara 3 sierpnia 2022 (07:43)
Szykuje się pyszne śniadanko na sobotę! Czy zamiast pszennej mąki mogę użyć orkiszowej lub ryżowej ze skrobią?
Katarzyna Jankowska 5 sierpnia 2022 (19:27)
Dokładnie tak:) Jeśli bezglutenowa to w połączeniu ze skrobią da lepszy efekt.
Magda 15 października 2022 (12:28)
Wyglądają pysznie. Czy mogę użyć napoju owsianego lub migdałowego zamiast ryżowego? 🙂
Katarzyna Jankowska 19 października 2022 (08:41)
Tak. można 🙂