Gofry kokosowe bezglutenowe, wegańskie

To moje trzecie podejście do bezglutenowych i wegańskich gofrów. Poprzednie dwie wersje próbowałam zrobić na bazie mleka ryżowego, niezależnie od użytej mąki ciasto kleiło się i nie chciało odejść od gofrownicy. Więcej czasu zajmowało mi wyczyszczenie gofrownicy niż ponowne wyczarowanie przepisu:)
Postanowiłam więc użyć inny rodzaj mleka roślinnego. Nie zdobyłam migdałowego więc padło na kokosowe. Gofry za pierwszym razem pięknie się upiekły, nie przywarły do gofrownicy. W swojej konsystencji są kruche i trochę bardziej twarde od tych na mące orkiszowej.
Spróbuję jeszcze dopracować ten przepis tak, aby ciasto było delikatniejsze. To moja pierwotna wersja ciasta, ale ponieważ wiem, że wiele osób czeka na takie gofry od razu ją prezentuję. Skoro nam smakowały mimo że nie są idealne, to Wam też powinny. 
 
Zapraszam i życzę Smacznego

Gofry kokosowe

(bezglutenowe, wegańskie)
 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut  CZAS PIECZENIA: 2 x 4 minuty LICZBA PORCJI: 4 sztuk Składniki: 

  • 150 ml mleka kokosowego o temperaturze pokojowej (u mnie BIO z puszki)
  • 100 ml wody (u mnie mineralna, niegazowana) 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 30 g mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżka inuliny w proszku
  • 1 łyżeczka nasion chia + 2 łyżki ciepłej wody lub siemię lniane + woda
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • dozwolone owoce (u mnie nektarynki)
  • syrop roślinny do polania (u mnie daktylowy)
  • olej do smarowania gofrownicy 

Przygotowanie:

  1. Ziarna chia zalewamy ciepłą wodą i odstawiam na około 10 minut aby napęczniały
  2. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, inulinę, mieszamy 
  3. Mleko kokosowe dokładnie mieszamy (a je zmiksowałam), dolewamy do niego olej i ekstrakt waniliowy
  4. Całość przelewamy do mąki i energicznie mieszamy, dolewając stopniowo wodę
  5. Dodajemy napęczniałe ziarna chia i jeszcze raz dokładnie mieszamy (ciasto ma mieć gęstą, jednolitą konsystencję, jego gęstość można regulować dolewając wodę lub dosypując mąkę ryżową)
  6. Nagrzewamy gofrownicę ok. 4 minuty
  7. Rozgrzaną gofrownicę, smarujemy cienką warstwą oleju, nalewamy ciasto na dolną kratkę, starając się utrafić odpowiednią jego ilość, żeby nie wylewało się podczas pieczenia
  8. Pieczemy gofry około 3-4 minuty (to zależy od gofrownicy)
  9. Gorące gofry wykładamy na talerz, dodajemy owoce, polewamy syropem roślinnym i podajemy 

 

 
 

12 komentarzy to "Gofry kokosowe bezglutenowe, wegańskie"

  • comment-avatar
    Wegan Nerd 13 sierpnia 2013 (18:59)

    No pięknie! Ale gofry, takiego mi smaka zrobiłaś, że na bank nie zasnę!
    Szukam po znajomych gofrownicy!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 16 sierpnia 2013 (14:19)

    Wegan Nerd; Czekam na Twoją opinię:)

  • comment-avatar
    Anonymous 25 sierpnia 2013 (13:00)

    Dlaczego moje gofry wyszły gorzkie czy to od chia?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 25 sierpnia 2013 (19:57)

    Anonimowy; Nie sądzę, chia jest bezsmakowa. Wszystkie składniki użyłaś/eś zgodnie z przepisem?

  • comment-avatar
    fikusowo 3 września 2013 (22:17)

    Czy inulinę, tapiokę i chia mozna czymś innym zastąpić?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 4 września 2013 (09:52)

    fikusowo; Szdoka je zastępować:( Inulina jako naturalny prebiotyk jest wartościowa ale możesz spokojnie ją pominąć, dodaj łyżkę więcej oleju, może ciut więcej cukru pudru jeśli lubisz słodko. Zamiast tapioki możesz spróbować dodać zmielony słonecznik albo pół na pół na pół make kukurydzianą i zmielony słonecznik, zamiast chia siemię lniane:) Ciekawa jestem czy wyjdą:) Aż sama wypróbuje tę wersję

  • comment-avatar
    fikusowo 6 września 2013 (21:43)

    dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Te skladniki ktore wymienilas trudno mi dostac, w ogole pierwszy raz o nicg slysze. Zamienniki mam na polce kuchennej i zamierzam zjesc to jutro:))

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 września 2013 (21:15)

    Daj znać jak wyszedł ten eksperyment:)

  • comment-avatar
    maya 30 października 2014 (16:56)

    Czym mogę zastąpić inulinę, czy jest ona niezbędna w tym przepisie ?

  • comment-avatar
    l_ida 25 sierpnia 2015 (13:47)

    Czy zamiast mąki ryżowej pełnoziarnistej mogę użyć zwykłej białej (ryżowej)?

  • comment-avatar
    Dorsha 15 czerwca 2020 (23:06)

    Bardzo dziekuje za przepis. Zamienilam make ryzowa na gryczana, bo ryzowa mi nie sluzy ale i tak gofry wyszly pyszne!!! Tak tesknilam za smakiem gofrow z owocami 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.