Jaglane ciasteczka bananowe

W sobotę dnia 14.04.2018 r. odbyło się moje autorskie spotkanie w Poznaniu w sklepie Bio Family Supermarket. Z tej okazji wyczarowałam 3 nowe rodzaje ciasteczek, którymi częstowałam przybyłych gości.

Jedne z nich to właśnie jaglane ciasteczka bananowe z dodatkiem karobu.

Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Ciasto łatwo poddaje formowaniu, co bardzo mnie ucieszyło. Nie zastosowałam cukru, po raz kolejny udowadniając, że można bez niego smacznie żyć.

Zapraszam i życzę Smacznego

Jaglane ciasteczka bananowe

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez kakao)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 26 szt. o ok. 5 cm średnicy

Składniki:

  • 2 banany (150 g po obraniu)
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 100 g mąki jaglanej Amarello
  • 125 g mąki owsianej bezglutenowej Amarello
  • 75 g ryżowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Banany dokładnie rozdrabniamy widelcem i umieszczamy w misce (ja je zblendowałam)
  2. Dolewamy sok z pomarańczy, ekstrakt i olej, mieszamy
  3. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy karob i proszek do pieczenia wraz z sodą.
  4. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników, następnie wyrabiamy ręcznie (ciasto jest elastyczne, nie klei się)
  5. Nagrzewamy piekarnik do 170C w opcji z termoobiegiem
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  7. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce w 2 cm odległości od siebie, spłaszczamy dłonią na grubość ok. 0,5 cm
  8. Na każdym ciastku odbijamy wzór przy pomocy specjalnego stempelka
  9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 15 minut aż będą zarumienione po bokach
  10. Podajemy w pełni wystudzone, przechowujemy w szklanym słoju przez kilka dni

Wskazówki:

Zamiast soku z pomarańczy można użyć dozwolone mleko roślinne.

Zamiast karobu możemy użyć kakao, pamiętając, że karob nadaje ciastu słodki smak.

Dodając margarynę wegańską lub masło klarowane zamiast oleju sprawimy, że ciasteczka będą bardziej delikatne.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska