Jajko po benedyktyńsku na grzance (nie dla Alergika)

Ferie zimowe spędzamy na nartach w Austrii. Jak co rok wyjechaliśmy do Flachau gdzie moi panowie szusują, a ja biegam i pracuję nad książką:)

Na śniadanie dla mojego męża narciarza przygotowałam jajko po benedyktyńsku, którym zajadaliśmy się podczas wakacji na Dominikanie. Tam podane było z kawiorem:)

Postanowiłam odtworzyć to danie w domu już bez kawioru, za to z dodatkiem avocado. Jak je zrobić podpytałam hotelowego kucharza. Zastosowałam oczywiście zdrowsze składniki!

Takie śniadanie można przygotować ukochanej osobie w zbliżającym się Dniu Zakochanych. Robi się je bardzo szybko a jest efektowne, pożywne i smaczne.

Osoby na diecie bezglutenowej czy wegetarianie poczytajcie wskazówki pod przepisem.

Zapraszam i życzę Smacznego.

Jajko po benedyktyńsku na grzance

(nie dla Alergika)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 1 szt.

Składniki:

  • 1 jajko ekologiczne
  • 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
  • woda
  • grzanka z glutenem lub bez
  • ¼ dojrzałego avocado
  • plasterek szynki parmeńskiej (można pominąć lub dodać kawior)

Przygotowanie:

  1. W niedużym garnku zagotowujemy wodę ok. 15 cm wysokości garnka, dodajemy ocet i sól, mieszając wodę przy pomocy łyżki tworzymy wir
  2. Jajko w skorupce myjemy ciepłą wodą (następnie myjemy ręce mydłem), jajko wybijamy do miseczki tak aby zachowało swój kształt, wlewamy zdecydowanym ruchem w gotujący się wir
  3. Jajko gotujemy na średnim ogniu około minuty, aż białko się zetnie a środek pozostanie płynny
  4. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy jajko na talerz (nie przejmujemy się pływającymi niwielkimi ilościami białka, które się od jajka oderwie)
  5. Podobnie postępujemy z pozostałymi jajkami jeśli chcemy ich przygotować więcej
  6. W czasie gdy zagotowujemy wodę przygotowujemy grzankę (moja podgrzana w opiekaczu do tostówJ
  7. Na ciepłej grzance umieszczamy wydłubane łyżeczką lub widelcem avocado, układamy ugotowane jajko, nakładamy plasterek szynki i podajemy
  8. Proponuję jeść kanapkę przy użyciu noża i widelca, przekrojone jajko wypłynie na zewnątrz

Wskazówki:

Jajko można wbijać do gotującego się wiru bezpośrednio.

Warto przygotować więcej grzanek.

Takie jajko wspaniale smakuje także z dodatkiem kawioru.

Do wody można dodać każdy rodzaj octu, im silniejszy tym dodajemy go mniej.

Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastosować sprawdzone pieczywo bezglutenowe.

Można także zrezygnować z szynki parmeńskiej.

Na kanapce dla mojego alergika zamiast jajka pojawił się plasterek bezmlecznego sera mozzarella.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Jajko po benedyktyńsku na grzance (nie dla Alergika)"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.