Letnie owoce zanurzone w delikatnym jogurtowym cieście drożdżowym. Takie wspomnienie wakacji u babci.
Jogurtowe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami, to uniwersalne ciasto, które przy niewielkich modyfikacjach, będzie odpowiednie zarówno dla wegan, jak i osób na diecie bezglutenowej.
Po gotowy przepis bezglutenowy na Ciasto drożdżowe z kruszonką zapraszam do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”, gdzie umieściłam więcej pysznych domowych wypieków bez glutenu, mleka i jajek.
A jeśli szukasz przepisów na różne okazje, to polecam ponad 60 wypieków w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.
Książka, z niewielkimi uszkodzeniami okładki, dostępna już tylko w Outlecie MAG.
Życzę Smacznego
Jogurtowe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
(bez mleka, jajek, soi, orzechów)
Czas pieczenia: 40-45 minut
Wielkość blaszki: 25 cm x 36 cm
Ilość: 20 porcji (5 cm x 6 cm każdy kawałek)
1 porcja: ok. 225 kcal
Składniki:
na rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 100 ml ciepłego napoju orkiszowego
- 3 łyżki mąki orkiszowej (odebrane z całości)
na ciasto:
- rozczyn
- 600 g mąki orkiszowej jasnej (bez 3 łyżek na rozczyn)
- 150 ml ciepłego napoju orkiszowego
- szczypta soli morskiej
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 jogurt kokosowy naturalny (150 g) – bez 1 łyżki*
- 125 ml płynnego masła klarowanego lub stopionej margaryny bezmlecznej
na kruszonkę:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 75 ml stopionego masła klarowanego
- 1 łyżka jogurtu kokosowego*
dodatkowo:
- kilka moreli (u mnie 2 duże)
- śliwki (u mnie 8 węgierek)
- jagody (u mnie 4 łyżki)
*Zostawiamy 1 łyżkę jogurtu do kruszonki.
Przygotowanie:
rozczyn:
- Drożdże rozkruszamy do dużej miski, dodajemy cukier i ciepły napój orkiszowy, mieszamy z trzema łyżkami mąki orkiszowej.
- Odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
ciasto:
- Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, sól, pozostały ciepły napój orkiszowy i jogurt. Wyrabiamy przez około 10 minut (można użyć robota).
- Stopniowo dodajemy ciepłe, stopione masło klarowane, wyrabiamy przez kolejne 10 minut, aż ciasto osiągnie luźną konsystencję.
- Przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny w zależności od temperatury na zewnątrz).
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Wyrośnięte ciasto równomiernie rozkładamy na blaszce, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-45 minut.
- Owoce myjemy, przekrawamy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i delikatnie wciskamy w ciasto.
kruszonka:
- Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem, wlewamy ciepły tłuszcz i ręcznie łączymy składniki.
- Posypujemy kruszonką wierzch ciasta i przykrywamy owoce.
pieczenie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni w opcji termoobiegu.
- Wkładamy blaszkę z ciastem do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut, aż kruszonka się zrumieni.
- Wyjmujemy ciasto, pozostawiamy do wystudzenia. Możemy kroić jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Wskazówki:
Ciasto jest odpowiednie dla wegan, jeśli masło klarowane zostanie zastąpione margaryną bezmleczną.
3 komentarze to "Jogurtowe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami"
Beata 22 lipca 2024 (08:03)
Ciasto pyszne!
Nie jest suche, jest po prostu idealne.
Śliwki świetnie tu pasują.
Natalia 19 sierpnia 2024 (10:59)
Dzien dobry,
ten przepis sie nadaje i przy diete bezglutenowej? pytam dlatego, ze maka orkiszona wedlug informacji z internetu ” Mąka orkiszowa nie jest pozbawiona glutenu. Podobnie jak jej pszenne odpowiedniki, nie nadaje się do spożycia dla osób będących na diecie bezglutenowej.”…. neznam sie we w tych wszystkich makach wiec prosze o wyjasniene.
Katarzyna Jankowska 19 sierpnia 2024 (16:29)
To nie jest przepis bezglutenowy. Zgadza się, że mąka orkiszowa choć to pradawna odmiana pszenicy, ale to pszenica i zawiera gluten.
Robiłam różne wersje ciasta, nie wszystkie są opublikowane.
Warto też zajrzeć do książek, bo w MAG Tradycyjnie i Nowocześnie jest przepis na drożdżowe ciasto bezglutenowe choć nie jogurtowe. https://mamaalergikagotuje.pl/produkt/mama-alergika-gotuje-tradycyjnie-i-nowoczesnie-oprawa-twarda-nowosc/