Kopytka z batatów

Kopytka z batatów mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych kopytek z ziemniaków.
Ziemniaki często uczulają, a uczulenie na bataty występuje bardzo rzadko.
Oczywiście wprowadzenie nowego produktu do diety alergika powinno odbywać się stopniowo i ostrożnie.
Przepis na Tradycyjne Kopytka z ziemniaków ale bez jajek znajdziecie TUTAJ. Na blogu są także Kopytka z Dynią.
Te kopytka wyczarowałam w wersji bezglutenowej dodając mąkę kukurydzianą. Możecie spróbować zrobić je z mąką ryżową czy jaglaną, a także w wersji z mąką zawierającą gluten. Jestem przekonana, że wyjdą.
Delikatne, słodkawe, lekkie, oprószone tymiankiem dla mnie smakują doskonale.
Mój Alergik na razie nie jest do nich przekonany, nie przepada niestety za słodkimi ziemniakami.
Dla dzieci polecam także kopytka z dodatkiem buraczków, pięknie wyglądają i smakują tradycyjnie.
Przepis na różowe kopytka znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Przepis polecam i życzę Smacznego

Kopytka z batatów

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie batata

Czas gotowania: 4 x 3-4 minuty
Ilość 25-30 szt.
Składniki:

  • 250 g upieczonego batatu 
  • 50-60 g mąki kukurydzianej lub jaglanej czy z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki z tapioki (lub skrobi ziemniaczanej, czy kukurydzianej)
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (można pominąć)
  • sól morska do smaku
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane dla nie wegan, do okraszenia
  • tymianek (u mnie suszony)

Przygotowanie:

  1. Batat myjemy, osuszamy, owijamy w papier do pieczenia i pieczemy do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 1 godzinę (sprawdzić po upływie 1 godziny czy już jest miękki). Ja piekę go dzień wcześniej. Czas pieczenia zależy od wielkości batatu. Możemy go pokroić na mniejsze kawałki i upiec szybciej.
  2. Ostudzony, obrany ze skórki batat dokładnie rozdrabniamy (możemy przepuścić przez maszynkę do mięsa)
  3. Do zmielonego batatu dodajemy odmierzoną mąkę kukurydzianą, skrobię i płatki drożdżowe, dokładnie mieszamy wszystkie składniki, solimy do smaku (jeśli ciasto wydaje się nam za mokre, dosypujemy jeszcze trochę mąki kukurydzianej, małe porcje. Ciasto ma być luźne ale powinno się ładnie formować, nie kleić)
  4. Gotowe ciasto dzielimy na 2-3 części, stolnicę podsypujemy mąką kukurydzianą.
  5. Z ciasta formujemy wałek o grubości ok. 1,5 cm, kroimy go na ok. 2-3 cm kawałki-romby i odkładamy je na talerz lub deseczkę lekko podsypaną mąką.
  6. W garnku z szerszym dnem zagotowujemy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli.
  7. Do gotującej się wody wkładamy pierwszą partię przygotowanych kopytek, lekko mieszamy, gotujemy kopytka na średnimi ogniu (u mnie 5-6 w kuchence elektrycznej) 3-4 minuty od momentu wrzenia (nie mają bulgotać tylko się spokojnie gotować).
  8. Dolewamy do garnka 2 łyżki zimnej wody i przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy kopytka z garnka, przekładamy je bezpośrednio na talerz i podajemy okraszone oliwą lub masłem klarowanym z dodatkiem świeżego lub suszonego tymianku.
  9. Z pozostałymi kopytkami postępujemy jak w punktach 7-8.

Wskazówki:

Kopytka są najlepsze zaraz po ugotowaniu ale świetnie sprawdzają się także podsmażone na kolację.

Ciasto na kopytka z batatów jest bardziej miękkie, delikatniejsze niż na zwykłe kopytka z ziemniaków. Jeśli jest zbyt wodniste należy zwiększyć o 1 łyżkę ilość skrobi i dosypać tyle mąki kukurydzianej aby dało się je uformować.

Bataty koniecznie muszą być upieczone (nie ugotowane)  i dobrze wystudzone!

Ugotowane kopytka warto posmarować oliwą aby się nie sklejały. Tymianek można wmieszać w ciasto albo użyć inne ulubione zioła.

Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

20 komentarzy to "Kopytka z batatów"

  • comment-avatar
    Justyna Żak 27 stycznia 2014 (22:16)

    świetnie wyglądają, pycha:)

  • comment-avatar
    Anonymous 30 stycznia 2014 (10:36)

    gdzie można kupić bataty?

  • comment-avatar
    Alaris 1 kwietnia 2014 (08:54)

    Nigdy nie jadłam batatów. Ale spróbuję.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 kwietnia 2014 (19:10)

      Warto poznać nowy smak i w przypadku uczulenia na ziemniaki mamy od razu zdrowy zamiennik:)

      • comment-avatar
        Tola _76 15 grudnia 2015 (19:04)

        Właśnie piekę bataty, jutro będę robiła kopytka 🙂
        poprzednie kopytka ziemniaczane były tak pyszne, że koniecznie muszę spróbować też tych żółciutkich 😉

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 15 grudnia 2015 (23:15)

          Koniecznie z tymiankiem:) Życzę smacznego

          • comment-avatar
            Tola _76 15 kwietnia 2016 (20:49)

            bardzo dziękuję !!! przepisy są cudne 🙂

          • comment-avatar
            Katarzyna Jankowska 28 kwietnia 2016 (18:37)

            Bardzo dziękuję!

  • comment-avatar
    Emilia 20 lutego 2015 (13:47)

    Zrobilam z maka ryzowa. Wyszly pycha <3

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 lutego 2015 (15:13)

      Też już takie robiłam więc potwierdzam:) Cieszę się, że smakowały!

  • comment-avatar
    Karolina Kalisz 17 września 2015 (19:20)

    czy wyjdą także z mąką gryczaną?

  • comment-avatar
    Natalia 3 marca 2017 (16:34)

    Przepis wydaje się fajny, tylko zastanawia mnie w jakim celu dodaje się płatki drożdżowe?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 marca 2017 (18:21)

      Proszę zauważyć, że płatki drożdżowe nieaktywne można pominąć:) Są źródłem witamin z grupy B i nadają ciekawszy smak.

  • comment-avatar
    Alicja Walczak 1 kwietnia 2017 (20:03)

    Czy zamiast “mąki kukurydzianej lub jaglanej czy z ciecierzycy” mogę dać też skrobię?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 kwietnia 2017 (13:54)

      Można choć wyjdą bardziej jak kluski śląskie, bardziej ciągnące:)

      • comment-avatar
        Alicja Walczak 2 kwietnia 2017 (14:02)

        Bardzo dziękuję! 🙂 Mi nie przeszkadza to, że będą ciągnące 🙂 Jestem na paleo, więc mąki odpadają. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

  • comment-avatar
    Paula 17 lipca 2019 (06:07)

    Rewelacyjne kopytka! Bardzo dziękuję za ten przepis 🙂
    Super smak – warto dodać płatki drożdżowe (robiłam w wersji bez płatków i z płatkami), świetnie równoważą słodycz batatów, a jednocześnie nie dominują. Idealne proporcje – nie musiałam dosypywać mąki – po zblendowaniu wszystkich składników w Thermomixie były w sam raz do krojenia.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.