Przygotowanie prostego dania jakim są kotlety mielone bez dodatku jajka czasem wydaje się trudne. Nic mylnego:)
Jajko zastąpiłam w przepisie łyżką odtłuszczonych, zmielonych nasion lnu z upraw ekologicznych.
Len wiąże składniki dania i dostarcza wiele cennych witamin i mikroelementów.
Nikt z domowników nigdy nie wyczuł obecności lnu w kotletach:).
Z powodzeniem można go dodawać do wielu innych dań np. do zup, musli i sosów.
Polecam ten przepis i życzę Smacznego
Skorzystaj z promocyjnego zestawu książka Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót i e-book 14 nowych przepisów tradycyjnych. Znajdziesz w nim aż 114 propozycji tradycyjnych dań kuchni polskiej!
Kotlety mielone
(bez jajek)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 10-15 minut
LICZBA PORCJI: 5-6
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka (zmielone)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
- ½ marchwi (obranej, startej na grubych oczkach)
- 1 pieczarka (średniej wielkości, twarda, świeża )
- 1 łyżka lnu naturalnego zmielonego BIO
- sól morska i pieprz do smaku
- ½ białej bułki (rozmoczonej)
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia (np. rzepakowy)
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek a następnie drobno pokrojoną cebulę
- Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, utartą marchew, pokrojoną w drobną kosteczkę pieczarkę (wcześniej umytą, obraną ze skórki), pokrojoną natkę pietruszki
- Całość mieszamy i lekko podsmażamy
- Przestudzone składniki dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy len mielony, oraz rozmoczoną, odciśniętą bułkę
- Doprawiamy solą morską, pieprzem do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę
- Przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, schładzamy przez ok. 15 minut
- Schłodzone mięso formujemy w średniej wielkości kotlety, panierujemy w bułce tartej
- Kotlety smażymy na oleju na rozgrzanej patelni , na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron
- Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką
Wskazówki:
Nie kupuję bułki tartej, chcę mieć pewność, że nie zawiera ona dodatków, które mogą zaszkodzić mojemu alergikowi więc przygotowuję ją samodzielnie. Wystarczy na bieżąco podsuszać w piekarniku pieczywo (bułki pszenne w moim przypadku), które zostają wcześniej zakupione i niespożyte. Suszę je a następnie rozdrabniam przy pomocy robota do ścierania ziemniaków (można po prostu zetrzeć na tarce, również tą częścią ostrza co ziemniaki).
Pieczywo kupuję tylko w sprawdzonych piekarniach.
Badania wykazały, że najczęściej wyrzucanym przez Polaków produktem jest właśnie pieczywo. Proponuję więc wykorzystać mój sposób i zrobić domową bułkę tartą:).
Pamiętaj:
Nasiona lnu są bogatym źródłem między innymi wit.B, mikroelementów i błonnika. Len jest polecany jako środek osłaniający przewód pokarmowy oraz jako środek odżywczy.
5 komentarzy to "Kotlety mielone (bez jajek)"
Gab Rysia 11 stycznia 2018 (22:47)
Jak mielić len? Moździerz wystarczy? Młynka do kawy nie posiadam i nie rozważam zakupu.
Katarzyna Jankowska 13 stycznia 2018 (15:16)
Można kupić len mielony ale traci na swej wartości. Ja mielę w starym młynku do kawy, który używam tylko do tego celu albo w bardzo dobrym blenderze.
Agnieszka 28 marca 2021 (12:05)
A czy można takie kotlety upiec zamiast smażyć ? Jeśli tak to podpowie Pani jak to zrobić żeby nie wyszły za suche ? 🙂 Mój 13-miesięczny syn musi jeść to co my, inaczej nie tknie i jeszcze sprawdza nam talerze czy aby napewno nie dostał jakiegoś wydzieiaństwa, więc kombinuje żeby było zdrowo, bez mleka, jaj, ryb i kokosu, ale też nie chce mężowi zabierać tradycyjnych dań z diety 😀 pozdrawiam i dziękuję za wszystkie przepisy !
Katarzyna Jankowska 20 kwietnia 2022 (15:51)
Zawsze można upiec je, jak pulpeciki, np. podlane wywarem warzywnym czy rosołem.
Paula 20 kwietnia 2022 (15:05)
Dla tych mam, które jakimś cudem nie ma lnu w domu– bez tego też się udało. Dodałam trochę zimnej wody