Kotlety z Kaszy Jaglanej, Komosy Ryżowej i Ziemniaków (Bezglutenowe, bez Jajka)

Komosa ryżowa, czyli Quinoa to ziarno, które wprowadziłam ostatnio do naszej diety.
Nazywana złotem Inków, odkrywana na nowo w ostatnich latach ze względu na swoje niezwykłe wartości odżywcze.

Ziarna Quinoa są bogate w cynk, potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy z grupy B i w witaminę E. Komosa jest produktem wysokobiałkowym, niskokalorycznym i nie zawiera glutenu!

Komosę gotuje się podobnie jak ryż, tylko nieco krócej. W kuchni jest świetnym zamiennikiem takich dodatków jak ziemniaki, ryż, kasze czy makarony.

Pomieszałam ugotowaną komosę z kaszą jaglaną, ziemniaki połączyły oba te składniki, warzywa wzbogaciły smak i powstały bardzo smaczne kotlety bezglutenowe.
O kaszy jaglanej pisałam więcej przy okazji przepisu na Śniadanie Bezglutenowe
Na blogu znajduje się także przepis na Kotlety z Kaszy Jaglanej
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Kotlety z Kaszy Jaglanej, Komosy Ryżowej i Ziemniaków

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 40 minut + moczenie komosy ok. 30min
Czas smażenia: ok. 10 minut
Trudność: średniotrudne
Ilość: 5 szt.

Składniki:

  • 40 g komosy ryżowej, ziarna (ok. 100 g po ugotowaniu)+ 125 ml wody
  • 80 g kaszy jaglanej suchej (ok. 200 g po ugotowaniu)+ 250 ml wody
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 3 pieczarki (średniej wielkości, twarde i świeże )
  • sól morska i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy (można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni by pozbawić się ewentualnej goryczki)
  2. Opłukaną kaszę zalewamy wodą z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż do całkowitej miękkości, mieszamy od czasu do czasu (jeśli płyn nie wchłonął się całkowicie, kaszę odcedzamy na dużym sitku) i odstawiamy do ostudzenia
  3. Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy, zalewamy czystą wodą i moczymy ok. 30 minut, wodę odlewamy, zalewamy ponownie czystą wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 20 minut, do miękkości, w razie potrzeby odcedzamy i ostudzamy
  4. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy na gładka masę lub wykorzystujemy te które pozostały z poprzedniego dnia
  5. Pieczarki obieramy i drobno kroimy
  6. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka)
  7. Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek lekko rumienimy, dodajemy drobno pokrojone pieczarki a następnie utartą marchew, całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż marchew zmięknie
  8. Ugotowane i ostudzone kasze umieszczamy w misce, dodajemy usmażone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy
  9. Dodajemy masę ziemniaczaną, len oraz skrobię, całość łączymy ze sobą i formujemy kotleciki
  10. Rozgrzewamy patelnię wraz z masłem klarowanym lub olejem i smażymy kotlety, na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron (nie przewracajmy kotletów za wcześnie, niech się dobrze zrumienią z jednej strony zanim przełożymy na drugą, są delikatne)
  11. Kotlety podajemy z dodatkiem warzyw na przykład z surówką z kiszonej kapusty

Wskazówki:

Nie przejmujcie się za bardzo proporcjami, można je pozmieniać. Można ugotować więcej quinoa i mniej jaglanki.
Moje kotlety są wersją testową więc zrobiłam porcję tylko dla 2 osób.
Quinoa po ugotowaniu to nadal ciekawie strzelające ziarenka.
Jeśli marchew nie jest dozwolona można ją zamienić np. cukinią albo zupełnie pominąć lub zwiększyć ilość pieczarek.
Kotlety z kaszy jaglanej, komosy ryżowej i ziemniaków
Kotlety z kaszy jaglanej, komosy ryżowej i ziemniaków
Kotlety z kaszy jaglanej, komosy ryżowej i ziemniaków

8 komentarzy to "Kotlety z Kaszy Jaglanej, Komosy Ryżowej i Ziemniaków (Bezglutenowe, bez Jajka)"

  • comment-avatar
    Arnika 6 lutego 2013 (10:20)

    Bardzo mi się podobają! Też pokombinuję i ulepię coś podobnego:) Pozdrawiam!

  • comment-avatar
    whiness 6 lutego 2013 (10:38)

    Takie improwizowane warzywne kotlety to samo zdrowie 🙂 Muszę wykorzystać Twój przepis, bo wyglądają naprawdę smacznie.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 lutego 2013 (11:02)

    Arnika;Kombinacji może być wiele, na zdrowie!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 lutego 2013 (11:05)

    Whiness; Wykorzystuj i smakuj,będzie mi miło jak opowiesz potem jak Tobie smakowały:)

  • comment-avatar
    SioAZSie,pl 10 kwietnia 2013 (08:12)

    Zrobiłam, wyszło super, ale jak dla mnie za bardzo smakiem przypomina placki ziemniaczane. Może wystarczy następnym razem zamiast mąki ziemniaczanej dać np. jaglaną?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 kwietnia 2013 (08:24)

    SioAZsie.pl Myślę, że można spokojnie pozmieniać proporcje, zwiększyć ilość kasz a ziemniaki traktować tylko jako wiążące całość. Można zwiększyć ilość mielonego lnu zamiast mąki ziemniaczanej:) Dziękuję za komentarz

  • comment-avatar
    Kasia Turajczyk 31 marca 2016 (21:03)

    Osobiscie polecam piec koltleciki w piekarniku, zdrowsza metoda niz smazenie. Jesli cierpi sie na zespol jelita wrazliwego zamiast cebuli powinno sie uzywac szczypioru lub dymki; Mozna rowniez kotleciki obtoczyc w migdalowej mace lub w platkach migdalowych – beda jeszcze smaczniejsze

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 5 kwietnia 2016 (14:30)

      U nas migdały zabronione ale z pewnością takie są smaczne. Tak, najczęściej piekę kotlety, choć nie ukrywam że lubię usmażone. Wszystko trzeba robić z umiarem i mądrze, wtedy szkodliwość będzie mniejsza. Dziękuję za cenne uwagi.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.