Mam spory zapas mąki ryżowej a w emailach prośby o kruche ciasteczka bezglutenowe. Postanowiłam więc wyczarować proste ciasteczka z nutą czekoladową (czytaj karobową). Powstały kruche ciasteczka ryżowe z karobem.
Myślę, że wykonanie takich ciasteczek z użyciem mąki kukurydzianej tak samo dobrze się sprawdzi. Ja przetestuję je niebawem.
Ciasteczka powinny porządnie wystygnąć, ale u mnie połowa z nich zniknęła zaraz po upieczeniu.
Na drugi dzień są bardziej kruche i równie smaczne.
Na blogu znajdziecie dużo więcej przepisów na pyszne Ciasteczka bezglutenowe.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kruche ciasteczka ryżowe z karobem
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 15-30 minut schłodzenia
CZAS PIECZENIA: 10-12 minut
ILOŚĆ SZTUK: 20
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej razowej lub białej
- 20 g tapioki lub skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
- 125 g margaryny bezmlecznej (wegańska Alsan) lub masła klarowanego (o temperaturze pokojowej, nie dla wegan)
- 50 g cukru trzcinowego drobnego lub cukru pudru
- 2 łyżki karobu w proszku + 1 łyżka wody + 1 łyżka margaryny bezmlecznej
- 1 łyżka śmietany migdałowej lub lodowatej wody
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia
- Margarynę ucieramy/miksujemy z cukrem, aż masa będzie prawie gładka, dodajemy ekstrakt wanilii
- Przesianą mąkę dodajemy do margaryny z cukrem i miksujemy (powstanie grudkowate sypkie ciasto), dodajemy śmietanę lub wodę i ręcznie wyrabiamy ciasto (jest delikatne, robi wrażenie jakby miało się rozsypać, w miarę wyrabiania zmienia konsystencję)
- Ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3 wielkości ciasta)
- Do mniejszej części ciasta dodajemy karob w proszku, wodę i dodatkową margarynę, zagniatamy ponownie
- Oba kawałki ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg)
- Wyjmujemy ciasta z lodówki, jasny kawałek rozkładamy ręką na grubość ok. 2 cm, nakładamy na nie również lekko spłaszczony karobowy kawałek ciasta, kilka sekund łączymy je ze sobą ugniatając, kształtujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm a następnie kroimy go w 0,5 cm krążki
- Ciasteczka układamy na wcześniej przygotowaną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut (aż się zrumienią)
- Papier z suwamy z blaszki, studzimy ciasteczka, podajemy wystudzone
14 komentarzy to "Kruche ciasteczka ryżowe z karobem (bezglutenowe, wegańskie)"
Arnika 23 lutego 2013 (18:08)
Super! Zrobię na 100%! Nawet nie muszę niczego zmieniać, bo wszystkie składniki są dopuszczalne w diecie mojej i córci:)Pozdrawiam!
Mama Alergika 24 lutego 2013 (13:06)
Arnika; Bardzo się cieszę:)Życzę Smacznego
Zielaczek 24 lutego 2013 (13:10)
Ale smakowite ciasteczka 🙂
Mama Alergika 24 lutego 2013 (21:34)
Zielaczek; Nic tylko wypróbować:) Zachęcam
Anonymous 28 lutego 2013 (12:43)
A można zamiast masła klarownego dać oliwę albo jakiś olej? Fajny przepis a ta jedna rzecz u mojego synka odpada
Mama Alergika 28 lutego 2013 (12:48)
Anonimowy; Spróbować warto, może olej kokosowy by się też sprawdził. Jak olej to raczej uniwersalny słonecznikowy lub rzepakowy. Mogą też być margaryny bezmleczne.
Aga 31 sierpnia 2015 (13:25)
Proszę Mamy Alergika, czy we wszystkich wypiekach, gdzie stosuje Pani masło klarowane bądź margarynę bezmleczną, sprawdziłby się olej kokosowy?
Katarzyna Jankowska 3 września 2015 (08:41)
Nie bałabym się zastosować. U nas reakcja na kokos więc nie stosuję zbyt często ale warto spróbować.
Adriana Lipa 21 lutego 2016 (19:02)
I ponownie: właśnie skończyły się piec, są świetne z mlekiem ryżowym do popicia. 🙂 Zapomniałam kupić mąki ziemniaczanej, więc użyłam z cassavy i wyszły dość suche, ale wyglądają i smakują pierwszorzędnie.
Katarzyna Jankowska 25 lutego 2016 (12:13)
Dziękuję za info. Każda zmiana w przepisie niesie jakieś konsekwencje ale trzeba próbować, bo można wyczarować coś lepszego:)
Edyta 22 maja 2020 (13:42)
Czy zamiast karobu można użyć surowego kakao?
Dziękuje za odp.
Katarzyna Jankowska 25 maja 2020 (07:39)
Tak, można dodać kakao w proszku.
Ropzio 6 czerwca 2020 (09:42)
Przepis fajny z kilkoma wyjątkami, proszek do pieczenia, po co?! Jak można sodkę. No i margaryna największe świństwo!!! FUJ!!! Masło kokosowe lub olej kokosowy. A reszta jest dobre.
Katarzyna Jankowska 6 czerwca 2020 (09:56)
Zupełnie się nie zgadzam. Proszek do pieczenia bez fosforanów zawiera w sobie kamień winny i niewielkie ilości skrobi. Lepiej sprawdza się w ciasteczkach, choć w kruchych można go pominąć. Soda oczywiście może być ale nie widzę powodów dlaczego miałaby być w tym wypadku lepsza? Co do margaryny, ja używam tylko wersji bio i bez tłuszczów trans (wegańska) więc wcale nie jest świństwem. Olej kokosowy czy masło kokosowe zawierają głównie kwasy nasycone i trzeba je ograniczać w diecie zwłaszcza dzieci, a w diecie alergika dodatkowo szukamy zamienników, gdy kokos nie jest wskazany. Proszę więc nie podchodzić zero-jedynowo zwłaszcza do diet osób, które muszę wiele eliminować. Warto się inspirować, a pojedyncze składniki dopierać do swoich możliwości i przekonań.