Kruche ciasteczka ryżowe z karobem (bezglutenowe, wegańskie)

Mam spory zapas mąki ryżowej a w emailach prośby o kruche ciasteczka bezglutenowe. Postanowiłam więc wyczarować proste ciasteczka z nutą czekoladową (czytaj karobową). Powstały kruche ciasteczka ryżowe z karobem.
Myślę, że wykonanie takich ciasteczek z użyciem mąki kukurydzianej tak samo dobrze się sprawdzi. Ja przetestuję je niebawem.
Ciasteczka powinny porządnie wystygnąć, ale u mnie połowa z nich zniknęła zaraz po upieczeniu.
Na drugi dzień są bardziej kruche i równie smaczne.
Na blogu znajdziecie dużo więcej przepisów na pyszne Ciasteczka bezglutenowe.
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Kruche ciasteczka ryżowe z karobem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + 15-30 minut schłodzenia

CZAS PIECZENIA: 10-12 minut

ILOŚĆ SZTUK: 20
Składniki:
  • 200 g mąki ryżowej razowej lub białej
  • 20 g tapioki lub skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny bezmlecznej (wegańska Alsan) lub masła klarowanego (o temperaturze pokojowej, nie dla wegan)
  • 50 g cukru trzcinowego drobnego lub cukru pudru 
  • 2 łyżki karobu w proszku + 1 łyżka wody + 1 łyżka margaryny bezmlecznej
  • 1 łyżka śmietany migdałowej lub lodowatej wody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
  1. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia
  2. Margarynę ucieramy/miksujemy z cukrem, aż masa będzie prawie gładka, dodajemy ekstrakt wanilii
  3. Przesianą mąkę dodajemy do margaryny z cukrem i miksujemy (powstanie grudkowate sypkie ciasto), dodajemy śmietanę lub wodę i ręcznie wyrabiamy ciasto (jest delikatne, robi wrażenie jakby miało się rozsypać, w miarę wyrabiania zmienia konsystencję)
  4. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3 wielkości ciasta)
  5. Do mniejszej części ciasta dodajemy karob w proszku, wodę i  dodatkową margarynę, zagniatamy ponownie
  6. Oba kawałki ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg)
  8. Wyjmujemy ciasta z lodówki, jasny kawałek rozkładamy ręką na grubość ok. 2 cm, nakładamy na nie również lekko spłaszczony karobowy kawałek ciasta, kilka sekund łączymy je ze sobą ugniatając, kształtujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm a następnie kroimy go w 0,5 cm krążki
  9. Ciasteczka układamy na wcześniej przygotowaną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut (aż się zrumienią)
  10. Papier z suwamy z blaszki, studzimy ciasteczka, podajemy wystudzone
Mama Alergika Gotuje

Ciasto przed pokrojeniem 

Mama Alergika Gotuje

Ciasteczka przed upieczeniem 

Mama Alergika Gotuje
Mama Alergika Gotuje

 

14 komentarzy to "Kruche ciasteczka ryżowe z karobem (bezglutenowe, wegańskie)"

  • comment-avatar
    Arnika 23 lutego 2013 (18:08)

    Super! Zrobię na 100%! Nawet nie muszę niczego zmieniać, bo wszystkie składniki są dopuszczalne w diecie mojej i córci:)Pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 lutego 2013 (13:06)

    Arnika; Bardzo się cieszę:)Życzę Smacznego

  • comment-avatar
    Zielaczek 24 lutego 2013 (13:10)

    Ale smakowite ciasteczka 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 lutego 2013 (21:34)

    Zielaczek; Nic tylko wypróbować:) Zachęcam

  • comment-avatar
    Anonymous 28 lutego 2013 (12:43)

    A można zamiast masła klarownego dać oliwę albo jakiś olej? Fajny przepis a ta jedna rzecz u mojego synka odpada

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 lutego 2013 (12:48)

    Anonimowy; Spróbować warto, może olej kokosowy by się też sprawdził. Jak olej to raczej uniwersalny słonecznikowy lub rzepakowy. Mogą też być margaryny bezmleczne.

  • comment-avatar
    Aga 31 sierpnia 2015 (13:25)

    Proszę Mamy Alergika, czy we wszystkich wypiekach, gdzie stosuje Pani masło klarowane bądź margarynę bezmleczną, sprawdziłby się olej kokosowy?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 września 2015 (08:41)

      Nie bałabym się zastosować. U nas reakcja na kokos więc nie stosuję zbyt często ale warto spróbować.

  • comment-avatar
    Adriana Lipa 21 lutego 2016 (19:02)

    I ponownie: właśnie skończyły się piec, są świetne z mlekiem ryżowym do popicia. 🙂 Zapomniałam kupić mąki ziemniaczanej, więc użyłam z cassavy i wyszły dość suche, ale wyglądają i smakują pierwszorzędnie.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 25 lutego 2016 (12:13)

      Dziękuję za info. Każda zmiana w przepisie niesie jakieś konsekwencje ale trzeba próbować, bo można wyczarować coś lepszego:)

  • comment-avatar
    Edyta 22 maja 2020 (13:42)

    Czy zamiast karobu można użyć surowego kakao?
    Dziękuje za odp.

  • comment-avatar
    Ropzio 6 czerwca 2020 (09:42)

    Przepis fajny z kilkoma wyjątkami, proszek do pieczenia, po co?! Jak można sodkę. No i margaryna największe świństwo!!! FUJ!!! Masło kokosowe lub olej kokosowy. A reszta jest dobre.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 czerwca 2020 (09:56)

      Zupełnie się nie zgadzam. Proszek do pieczenia bez fosforanów zawiera w sobie kamień winny i niewielkie ilości skrobi. Lepiej sprawdza się w ciasteczkach, choć w kruchych można go pominąć. Soda oczywiście może być ale nie widzę powodów dlaczego miałaby być w tym wypadku lepsza? Co do margaryny, ja używam tylko wersji bio i bez tłuszczów trans (wegańska) więc wcale nie jest świństwem. Olej kokosowy czy masło kokosowe zawierają głównie kwasy nasycone i trzeba je ograniczać w diecie zwłaszcza dzieci, a w diecie alergika dodatkowo szukamy zamienników, gdy kokos nie jest wskazany. Proszę więc nie podchodzić zero-jedynowo zwłaszcza do diet osób, które muszę wiele eliminować. Warto się inspirować, a pojedyncze składniki dopierać do swoich możliwości i przekonań.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.