Ciasto z sezonowymi owocami. Czy może być coś pyszniejszego?
Proste w wykonaniu i wizualnie atrakcyjne.
Zrobisz je zarówno na mąkach glutenowych, jak i tych bez glutenu.
A jeśli szukasz innych wypieków w wersji bezglutenowej, koniecznie zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” po jabłeczniki, tartaletki i pieczywo.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Kruche ciasto z jagodami i porzeczkami
(bez mleka, bez jajek, wegański, opcjonalnie bez glutenu)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut
Ilość: 1 szt. o średnicy 27 cm
Składniki:
- 150 g drobnych płatków owsianych
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 180 g wegańskiej margaryny (np. Alsan bio)
- 100 g cukru trzcinowego drobnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1 łyżka gęstego jogurtu roślinnego (opcjonalnie)
- 200 g świeżych jagód
- 200 g kulek czerwonej porzeczki
- 2-3 łyżki skrobi z tapioki lub innej dozwolonej
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drobno zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy.
2. Dodajemy zimną margarynę i przy pomocy siekacza łączymy składniki tworząc kruszonkę, rozdrabniamy ręcznie – kruszymy.
3. Jeśli np. dodaliśmy za dużo płatków, albo kruszonka wydaje się za sucha, dodajemy łyżkę gęstego roślinnego jogurtu i dokładnie rozdrabniamy całość.
4. Jagody dokładnie myjemy ciepłą wodą, osuszamy na sitku.
5. Czerwoną porzeczkę myjemy, oczyszczamy z gałązek.
6. Owoce umieszczamy w naczyniu, wsypujemy skrobię, delikatnie mieszamy.
7. Kruszonkę ciasta wykładamy na spód formy żaroodpornej lub na blaszkę, tworząc sód ciasta, delikatnie go uklepujemy.
8. Na ciasto wykładamy przygotowane owoce, a na nich rozkruszamy resztę ciasta.
9. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy przez 30-40 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Wskazówki:
Grubsze płatki owsiane możemy zmielić przed użyciem.
Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć pszenną bio.
Możemy zastosować mąką razową.
Zamiennie możemy użyć truskawek, wiśni i innych dozwolonych owoców.
Zamiast mąki z glutenem możemy zastosować ulubioną bezglutenową i wówczas dodajemy 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego połączonego z 4 łyżkami gorącej wody.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem
#mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć!
Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
2 komentarze to "Kruche ciasto z jagodami i porzeczkami"
Aga 17 lipca 2022 (14:16)
Witaj! Dziękuje za ten przepis,dziękuje za Świat,który przede mną otwierasz! Jestem uratowana:) jako mam kp alergika na jajka i bmk.
Czy zamiast tapioki może być skrobia ziemniaczana?
Katarzyna Jankowska 17 lipca 2022 (14:42)
Tak, jak najbardziej a nawet budyń 🙂