Kruche ciasto z jagodami i porzeczkami

Ciasto z sezonowymi owocami. Czy może być coś pyszniejszego?

Proste w wykonaniu i wizualnie atrakcyjne.

Zrobisz je zarówno na mąkach glutenowych, jak i tych bez glutenu.

A jeśli szukasz innych wypieków w wersji bezglutenowej, koniecznie zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” po jabłeczniki, tartaletki i pieczywo.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

Zapraszam i życzę Smacznego!

Kruche ciasto z jagodami i porzeczkami

(bez mleka, bez jajek, wegański, opcjonalnie bez glutenu)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30-40 minut

Ilość: 1 szt. o średnicy 27 cm

Składniki:

  • 150 g drobnych płatków owsianych
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 180 g wegańskiej margaryny (np. Alsan bio)
  • 100 g cukru trzcinowego drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 łyżka gęstego jogurtu roślinnego (opcjonalnie)
  • 200 g świeżych jagód
  • 200 g kulek czerwonej porzeczki
  • 2-3 łyżki skrobi z tapioki lub innej dozwolonej

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drobno zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy.

2. Dodajemy zimną margarynę i przy pomocy siekacza łączymy składniki tworząc kruszonkę, rozdrabniamy ręcznie – kruszymy.

3. Jeśli np. dodaliśmy za dużo płatków, albo kruszonka wydaje się za sucha, dodajemy łyżkę gęstego roślinnego jogurtu i dokładnie rozdrabniamy całość.

4. Jagody dokładnie myjemy ciepłą wodą, osuszamy na sitku.

5. Czerwoną porzeczkę myjemy, oczyszczamy z gałązek.

6. Owoce umieszczamy w naczyniu, wsypujemy skrobię, delikatnie mieszamy.

7. Kruszonkę ciasta wykładamy na spód formy żaroodpornej lub na blaszkę, tworząc sód ciasta, delikatnie go uklepujemy.

8. Na ciasto wykładamy przygotowane owoce, a na nich rozkruszamy resztę ciasta.

9. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy przez 30-40 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Wskazówki:

Grubsze płatki owsiane możemy zmielić przed użyciem.

Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć pszenną bio.

Możemy zastosować mąką razową.

Zamiennie możemy użyć truskawek, wiśni i innych dozwolonych owoców.

Zamiast mąki z glutenem możemy zastosować ulubioną bezglutenową i wówczas dodajemy 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego połączonego z 4 łyżkami gorącej wody.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem

#mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć!

Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

Kruche ciasto z jagodami i porzeczkami
Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Kruche ciasto z jagodami i porzeczkami"

  • comment-avatar
    Aga 17 lipca 2022 (14:16)

    Witaj! Dziękuje za ten przepis,dziękuje za Świat,który przede mną otwierasz! Jestem uratowana:) jako mam kp alergika na jajka i bmk.
    Czy zamiast tapioki może być skrobia ziemniaczana?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.