Klasyka polskiej kuchni zawitała do mnie podczas ostatniej wizyty mojej córki w domu. Przyszła jej ochota na kluski leniwe więc zrobiłam. Obie nie jemy produktów z laktozą więc użyłam twarogu bez tego cukru.
Leniwe polane ciepłym masłem klarowanym i bułką tartą przypominają dom rodzinny, także mój.
Przepis umieszczam na blogu także po to, by moje dzieci, kiedyś mogły przygotować to danie według naszej domowej receptury:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Leniwe
(nie dla alergika)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 200 g sera białego bez laktozy
- 1 jajko ekologiczne
- 125 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej bio
- szczypta soli himalajskiej różowej drobnej
- mąka do podsypania stolnicy
- ½ łyżeczki soli do gotowania
- masło klarowane lub olej z pestek winogron
- 2 łyżki bułki tartej najlepiej domowej
Przygotowanie:
- Ser umieszczamy w misce, rozdrabniamy widelcem, wbijamy wcześniej umyte i osuszone jajko, mieszamy.
- Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli.
- Za pomocą dłoni wyrabiamy ciasto, dzielimy je na dwie części.
- Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką, porcję ciasta formujemy w wałek o ok. 2 cm grubości i kroimy na romby o ok. 3 cm długości.
- W średniej wielkości garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, porcjami wkładamy przygotowane kluski, gotujemy przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Leniwe wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładamy na talerz.
- Podajemy polane rozgrzanym tłuszczem z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej.

Fot. Katarzyna Jankowska
No Replies to "Leniwe bez laktozy (nie dla alergika)"