Leniwe bez laktozy (nie dla alergika)

Klasyka polskiej kuchni zawitała do mnie podczas ostatniej wizyty mojej córki w domu. Przyszła jej ochota na kluski leniwe więc zrobiłam. Obie nie jemy produktów z laktozą więc użyłam twarogu bez tego cukru.

Leniwe polane ciepłym masłem klarowanym i bułką tartą przypominają dom rodzinny, także mój. 

Przepis umieszczam na blogu także po to, by moje dzieci, kiedyś mogły przygotować to danie według naszej domowej receptury:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Leniwe

(nie dla alergika)

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 200 g sera białego bez laktozy
  • 1 jajko ekologiczne
  • 125 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej bio
  • szczypta soli himalajskiej różowej drobnej
  • mąka do podsypania stolnicy
  • ½ łyżeczki soli do gotowania
  • masło klarowane lub olej z pestek winogron
  • 2 łyżki bułki tartej najlepiej domowej

Przygotowanie:

  1. Ser umieszczamy w misce, rozdrabniamy widelcem, wbijamy wcześniej umyte i osuszone jajko, mieszamy.
  2. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli.
  3. Za pomocą dłoni wyrabiamy ciasto, dzielimy je na dwie części.
  4. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką, porcję ciasta formujemy w wałek o ok. 2 cm grubości i kroimy na romby o ok. 3 cm długości.
  5. W średniej wielkości garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, porcjami wkładamy przygotowane kluski, gotujemy przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Leniwe wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej, przekładamy na talerz.
  7. Podajemy polane rozgrzanym tłuszczem z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej.

Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

 

 

No Replies to "Leniwe bez laktozy (nie dla alergika)"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.