MAGffinowe pączki bez smażenia (wegańskie)

Bardzo pracowite dni nie pozwalają mi ostatnio regularnie dokonywać wpisów. Gotuję, piekę i czaruję ale nie znajduję czasu, aby wszystko obrobić i wpisać, tak szybko jakbym tego chciała.

Dziś podaję fajny przepis na szybkie i proste Pączki MAGffinowe. Tak je nazwałam bo właściwie to muffinki ale wypełnione dżemem przypominają pączki.

Myślę, że śmiało można wykorzystać ten przepis, tworząc słodkości na Tłusty Czwartek. Przetestowałam go już kilkakrotnie, miałam okazję bo przygotowując ciasta na Dzień Babci do szkoły syna, dla jego koleżanek i kolegów napiekłam pączko-muffinek wykorzystując różne mąki, zmieniając ilość cukru, rodzaj dżemu i spulchniacza.

Powstały więc muffinki na mące pszennej, orkiszowej, z dżemem truskawkowym i z czarnej porzeczki. Raz dla spulchnienia ciasta użyłam mąki ziemniaczanej zmieszanej z wodą, innym razem skrobi kukurydzianej z wodą. Mam jeszcze ochotę wypróbować ten przepis używając drożdży instant:)

O moich uwagach i sugestiach poczytajcie jeszcze pod przepisem w części Wskazówek.
Przepisy na różne wypieki znajdziesz w książkach z serii Mama Alergika Gotuje. W zestawie kupujesz taniej!
Zapraszam i życzę Smacznego

MAGffinowe pączki bez smażenia

(bez mleka, bez jajek, bez drożdży, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Trudność: łatwe
Liczba babeczek: 24 małe i 2 o średnicy 5 cm

Składniki mokre:

  • 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 4 i ½ łyżki wody
  • dżem lub powidła do wypełnienia muffinek

Składniki suche:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 100 g cukru trzcinowego, drobnego
  • 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C
  2. Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy
  3. Mleko, olej, ekstrakt waniliowy i roztwór mąki ziemniaczanej umieszczamy kolejno w misce, delikatnie mieszając
  4. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy drobny cukier i mieszamy
  5. Przelewamy składniki mokre do suchych i łączymy je mieszając przy pomocy łyżki (nie miksujemy!)
  6. Przygotowane w zagłębieniach formy do muffinek małe papilotki wypełniamy ciastem w połowie, a nawet w 1/3 ich wysokości, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki do herbaty
  7. Następnie na każde ciasto nakładamy porcję gęstego dżemu i przykrywamy go kolejną porcją ciasta dopełniając papilotki do końca ich wysokości
  8. Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut,
  9. Przekładamy pączko-muffinki do wystygnięcia

Wskazówki:

Ważne, aby do wypełnienia muffinek użyć naprawdę gęstego dżemu, konfitur czy powideł. Mój truskawkowy dżem mimo, że gęsty jednak się rozlewał, potem trudniej mi było zdejmować papierowe papilotki.
Można przygotować także muffinki o 5 cm średnicy, robiłam je również.
Nie próbowałam na mleku ryżowym, ale uważam, że wyjdą tak samo dobre.

Użycie grubszego cukru skutkuje tym, że jest on wyczuwalny po upieczeniu i lekko chrupie. Wersja na mące pszennej i z dżemem truskawkowym (Duże 5cm Pączko-Muffiny)

pączki bez smażenia, wegańskie
pączki bez smażenia, wegańskie

Wersja z grubszym cukrem trzcinowym na mące orkiszowej i z dżemem z czarnej porzeczki

Po nałożeniu 1/2 porcji ciasta i dżemu, 3 muffinki po prawej już gotowe do pieczenia

23 komentarze to "MAGffinowe pączki bez smażenia (wegańskie)"

  • comment-avatar
    ageczka 22 stycznia 2013 (12:42)

    Super wyszły. Ja kiedyś robiłam z budyniem w środku,też fajne. Z dzemem jeszcze pokombinuję, tyle, że bezglutenowe 🙂 A co do czasu to ja w ogóle bije wszystkich na głowę. Umieszcam posty raz na miesiąc- czasu brak ajajaj 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 stycznia 2013 (12:55)

    Dziękuję:) Są proste, smaczne ale ciekawe jak się sprawdzą na bezglutenie, daj znać. A z budyniem to dobry pomysł, też zrobię:)

  • comment-avatar
    arbuzowedaiquiri 22 stycznia 2013 (14:57)

    pięknie wyglądają <3
    polecam dodanie gałki muszkatołowej do masy na muffiny, wtedy smak będzie baaaaardzo pączkowy 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 22 stycznia 2013 (15:07)

    arbuzowedaiquiri; Ciekawe, wypróbuję z gałką:) Dziękuję za komentarz i podpowiedź!

  • comment-avatar
    Aurora 24 stycznia 2013 (20:11)

    Wow, prawdziwe czary mary 😀

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 stycznia 2013 (21:55)

    Aurora; Dziękuję! siła w prostocie:)

  • comment-avatar
    Nusia85 2 lutego 2013 (16:13)

    Muffinki rewelacyjne, wczoraj popelnilam pierwsze z budyniem na melku owsianym, za podpowiedzia Ageczki i zniknely w mgnieniu oka, a dzisiaj beda z marmolada 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 lutego 2013 (00:07)

    Niusia85; Bardzo się cieszę. Ja jeszcze ich z budyniem nie robiła, dobrze wiedzieć, że również udane!

  • comment-avatar
    Anna 16 lutego 2014 (20:51)

    Czy w tym przepisie można użyć mleka ryżowego lub sojowego? A inny rodzaj mąki?
    Anna

  • comment-avatar
    Mama Alergika 16 lutego 2014 (22:37)

    Anna; mleko można zamienić a z mąką warto spróbować. Jestem pewna że będzie ok:) Czekam na efekty, chętnie zamieszczę nową wersję przepisu na blogu w zakładce Wasze MAGIczne przepisy:)

  • comment-avatar
    Ania 23 stycznia 2015 (13:44)

    Witam, czy w tym przepisie można dodać mąkę orkiszową typ 750?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 stycznia 2015 (15:17)

      Tak można, jeśli ciasto wyda się zbyt gęste trzeba dodać ok. 25 ml więcej mleka lub wody. Im bardziej razowa mąka tym więcej płynu wchłonie. Robiłam na 700 i nie musiałam dolewać:)

  • comment-avatar
    Paula 12 lutego 2015 (09:40)

    Witam! Pączki super! Trochę pokombinowałam, bo nie miałam mąki orkiszowej ani gęstego dżemu. Więc zamiast orkiszu użyłam mąki kukurydzianej i jaglanej. A dżem zrobiłam z suszonych moreli i rodzynek – wyszedł gęsty i super słodki. Dziękuję bardzo za inspirację. Dzieciaki też bardzo zadowolone 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 lutego 2015 (12:47)

      Zamiast orkiszowej można używać pszenną w tych samych proporcjach:) W środek można włożyć także jakiś owoc, np. jabłko, truskawkę. Cieszę się, że pomimo zmian w przepisie udały się, widać, że mama z kuchnią za pan brat! Pozdrawiam

      • comment-avatar
        Paula 13 lutego 2015 (14:59)

        Witam!
        Zgadza się – troszkę w kuchni kombinuję. Pięć przemian, wege kuchnia, makrobiotyka. Stopień zaawansowania: podstawowy :-). Parę składników wykluczyłam w naszej diecie m.in. pszenicę dlatego dodałam mąkę kukurydzianą. Dziękuję za meila. Pozdrawiam!
        Dnia 12 lutego 2015 12:47 “Disqus” napisał(a):
        “Zamiast orkiszowej można używać pszenną w tych samych proporcjach:) W środek można włożyć także jakiś owoc, np. jabłko, truskawkę. Cieszę się, że pomimo zmian w przepisie udały się, widać, że mama z kuchnią za pan brat! Pozdrawiam” Settings A new comment was posted on Mama Alergika GotujaKatarzyna JankowskaZamiast orkiszowej można używać pszenną w tych samych proporcjach:) W środek można włożyć także jakiś owoc, np. jabłko, truskawkę. Cieszę się, że pomimo zmian w przepisie udały się, widać, że mama z kuchnią za pan brat! Pozdrawiam6:47 a.m., Thursday Feb. 12 | Other comments by Katarzyna Jankowska Reply to Katarzyna Jankowska Katarzyna Jankowska’s comment is in reply to Paula: Witam! Pączki super! Trochę pokombinowałam, bo nie miałam mąki orkiszowej ani gęstego dżemu. Więc zamiast orkiszu użyłam mąki kukurydzianej i jaglanej. A dżem zrobiłam z …Read more You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about replies to disqus_qFs0iexFNY.You can unsubscribe from emails about replies to disqus_qFs0iexFNY by replying to this email with “unsubscribe” or reduce the rate with which these emails are sent by adjusting your notification settings.

  • comment-avatar
    Monika Grobelna 22 lutego 2015 (08:59)

    Upiekłam je z mąki pszennej razowej wymieszanej z pszenną. Do tego dodałam ekspresowe konfitury z suszonych śliwek. Wyszły bardzo smaczne. Szybko się robią.

  • Wegańskie muffinki z domową konfiturą – Fitkot 12 listopada 2017 (11:47)

    […] źródło przepisu 185 ml mleka orkiszowego lub owsianego (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek […]

  • comment-avatar
    kasi098 12 maja 2020 (14:27)

    Witam! Mam pytanie czy mogłaby wstawić tutaj na bloga listę takich podstawowych produktów spożywczych dla diabetyków czy alergików?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 13 maja 2020 (17:24)

      Jeśli chodzi o taki niezbędnik w postaci produktów kuchennych to zrobiłam to w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje w rozdziale W kuchennej szafce alergika. Pomyślę jednak nad inną formą takiego edukatora:) Dziękuję za podpowiedź.

  • comment-avatar
    Mama Paula 23 sierpnia 2020 (04:57)

    Góra doł pieczemy ?

  • comment-avatar
    Mama Paula 23 sierpnia 2020 (07:05)

    Babeczki wyszły surowe 🙁 zamieniłam make na pszenna, czy to może być powód?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 23 sierpnia 2020 (18:00)

      Zamiana mąki na pszenną nie mogła dać takiego efektu, jeśli surowe to znaczy, że się nie upiekły. Proszę się przyjrzeć swojemu piekarnikowi. To proste babeczki, które testowane były na różne sposoby i wypiekane wielokrotnie. Nie ma znaczenia czy będą pieczone góra-dół czy termoobieg.

  • comment-avatar
    Mama Paula 24 sierpnia 2020 (14:24)

    Po wystawieniu komentarza od razu zerknelam na funkcje piekarnika no i faktycznie funkcja jest z termoobiegiem ale z grzaniem na boki bynajmniej ja tak to rozumiem, wygląda następująco
    (Termoobieg) takie zawiasy są po bokach niestety w moim piekarniku jest wyłącznie grill bądź grzanie od góry. Mam w zanadrzu taki stary piekarnik elektryczny zielony czy da rade upiec w nim babeczki czy się spala?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.